петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16027 прочитания

  Роботите навлизат във всички аспекти от живота ни

  Как ще изглеждат роботите на бъдещето и как ще съжителстваме с тях – известният професор по роботика Ила Нурбакш пред Economy.bg
  23 юли 2014, 14:05 a+ a- a

  Роботите на бъдещето ще имат свръхчовешки способности, пише в книгата си Robot Futures авторитетният професор по роботика Ила Нурбакш. Според него те ще могат да проникват там, където ние не можем, а благодарение на изкуствения интелект ще имат и собствени мисли. Роботите ще бъдат изцяло свързани с дигиталния свят и ще могат да се справят с онлайн задачи доста по-добре от нас. Те ще бъдат навсякъде около нас – на тротоара, в парка, дори в спалните ни.
  В книгата си Ила Нурбакш изследва как ще споделяме света си с роботите и какви промени ще настъпят в следствие от масовото им навлизане в живота ни.
  Нурбакш е преподавател в Института по роботика в Carnegie Mellon University (САЩ). Ръководил е група по роботика в NASA’s Ames Research Center. Често e канен да коментира различни теми, свързани с роботиката, в ABC, Wall Street Journal, Huffington Post и др.

  Economy.bg се свърза с Ила Нурбакш, за да ни разкаже с какви предизвикателства ще се сблъска човечеството вследствие масовото навлизане на роботите в живота ни.

  Свързани новини

  Г-н Нурбакш, как ще изглеждат бъдещите роботи?
  Роботите в бъдеще няма да изглеждат като роботи. Те ще навлязат във всички аспекти от живота ни – от носими устройства през системи за наблюдение до хуманоидни роботи, с които ще си взаимодействаме, без да знаем дали те са контролирани от хора или действат автономно. Това ще провокира огромна несигурност в живота ни.

  Каква роля ще имат роботите в живота ни?
  Роботите ще ни помагат, докато остаряваме. Но същевременно те ще служат на различни корпорации, ще ни проучват, ще предоставят поведенчески анализи, които ще помагат на тези компании да оптимизират маркетинговите си стратегии, така че да ни продават повече стоки. Навлизането на роботите ще има положителни и отрицателни последици за живота ни.

  Какви ще бъдат социалните, етичните и икономическите последици от масовото навлизане на роботи?
  В книгата си обсъждам в детайли темата. Роботите ще разширят възможностите ни, но едновременно с това ще ограничат свободата ни заради начина, по който ще променят маркетинга на компаниите и заради феномена, който аз наричам „Robot Smog” (смог от роботи). Става дума за това, че с развитието на технологиите все повече хора могат да си създават роботи – вземете за пример дроните. С други думи, в обществото ще се появят все по-голям брой „домашно произведени” роботи, които ще нарушават личната ни свобода в парка, на улиците, в градините ни. Ще преминават покрай нас, без никой от нас да е наясно какво точно правят.

  Има ли начин да не се допусне машините масово да изместят хората от работните им места?
  Фундаментално, не. Ще станем свидетели на бъдеще, в което неравенството ще бъде допълнително изострено. Собствениците на корпорации ще притежават роботи и системи за автоматизация, които да изместват работниците. Това неизбежно ще доведе до по-малка нужда от работна сила. Тази тенденция ще засегне както умствения, така и ръчния труд, защото напредъкът на изкуствения интелект продължава.

  Кои професии са най-застрашени? В кои сектори машините се справят по-добре от хората?
  Под риск са всякакви професии, свързани с повтарящи се умствени и ръчни дейности. Опасност има и за позициите с фокус върху анализа или интеграцията на данни. Вземете за пример счетоводството. Всички тези професии – от производство до административна работа - са под риск.

  Може ли автоматизацията да доведе до създаването на нови професии? Какви биха могли да бъдат те?
  Както и в индустриалната ера, винаги ще има начин да се създаде нов тип заетост в резултат на иновациите. Създаването на нови категории заетост обаче няма да може да покрие разликата от ускоряването на темпа, с който роботите изместват хората от все повече професии.

  Интервю: Детелина Калфова

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 8 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 12 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 12 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 14 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект