петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4954 прочитания

  AFP: Аутсорсинг бумът помага на България

  Секторът има потенциал да утрои работните места, а аутсорсинг центрове могат да се създадат и в университетските градове извън София, отбелязва изданието
  11 август 2014, 12:24 a+ a- a

  Отличните IT и езикови умения помогнаха за бума в българския аутсорсинг сектор. Това породи надежда, че секторът може да подпомогне стагнираща икономика на най-бедната страна-членка на ЕС. Това пише в коментар на агенция Франс прес /AFP/ за аутсорсинг индустрията у нас.

  Растежът в сектора достигна рекордните 25% годишно в последните няколко години, като по този начин спомогна за ръст от 0.9% през 2013 на икономиката на страната, след като през 2009 тя се сви с 5%. По данни на Българската аутсорсинг асоциация /БАА/ в сектора са заети 22 000 души, които допринасят за 3% от българския БВП (за 2013) и оборот от около 1 млрд. лв. (510 млн. евро) годишно.

  Индустрията се възползва от висококвалифицирани ИТ специалисти, както и над 20-те езика, които се преподават в българските училища и университети, извън английския. Страната е трета в света по брой сертифицирани софтуерни инженери и първа по брой ИТ специалисти на човек от населението, отбелязва още статията. Сред другите преимущества за бума на аутсорсинга у нас се посочват отличните интернет и телекомуникационни услуги и бизнес площи висок клас.

  Броят на работните места в сектора може да се удвои и дори утрои, коментира за AFP Стефан Бумов, председател на БАА. Много глобални играчи купиха български аутсорсинг компании, включително Adecco, IBM и Sutherland. Coca Cola HBC и Hewlett-Packard основаха свои собствени обслужващи центрове в страната.

  Медията коментира, че въпреки очевидните предимства, страната ни все още не е достатъчно популярна в този сектор, погледнато глобално. А за този бизнес е важно да си добре познат. За целта българското правителство трябва да разработи по-агресивна маркетингова стратегия и да повиши своя профил.

  Коментарът завършва с констатацията, че аутосрсинг секторът е най-перспективен за току що завършилите у нас, тъй като предлага до 50% по-висока заплата от средната за страната, а квалифициран ИТ специалист може да взима до 3000 евро на месец. Секторът може да се разшири и чрез създаването на аутсорсинг центрове извън столицата София, в градове, в които има висши учебни заведения. Така ще се стимулират и много млади хора да се завърнат в страната след като са завършили образованието си в чужбина, коментира за AFP Георги Стоев от Индъстри Уоч.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 11 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон