петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5709 прочитания

    Аз, киборгът

    Запознайте се с 5 души, които са имплантирали различни технологии в телата си
    19 август 2014, 14:21 a+ a- a

    Киборгите вече не са някаква фантастика, те са сред нас. Според различни оценки в момента има около 200 души в света, които са имплантирали различни технологии в телата си, отбелязва Newsweek.

    „За мен киборг е някой, който чувства технологичното устройство в тялото си като част от себе си. Той е интегрирал устройство или устройства в тялото си и това е добавило нещо към усещанията или способностите му”, коментира пред изданието Нийл Харбинсън, един от най-известните киборги в света.

    Че тенденцията за сливане между технологиите и нашите тела  се засилва, доказва и планираният през 2016 в Швейцария първи в света шампионат за хора киборги – „Кибатлон”.

    Вижте някои от най-известните хора, имплантирали технологии в телата си:

    Снимка: Cyborg Foundation

    1. Нийл Харбисън - антена в главата
    Нийл е творец, който страда от цветна слепота или далтонизъм. През 2004 успява да убеди лекар, който да му имплантира антена в черепа. Тя преобразува цветовете в звуци, което му позволява да „чува” цветовете. Харбисън е съосновател на Cyborg Foundation, която подкрепя хора, които искат или се нуждаят от технологичен имплант.


    Снимка: amal.net/

    2. Амал Граафстра – RFID чипове в ръцете
    Амал си е имплантирал два чипа с радиочестотна идентификация (RFID) в двете си ръце. С тяхна помощ той например може да отключва автомобила си, входната врата на дома си и компютъра си чрез махване с ръка. Основава компанията Dangerous Things, която предлага подобни чипове на желаещите.

     

    Снимка: kevinwarwick.com

    3. Кевин Уорвик – роботизирана ръка
    Кевин Уорвик преподава кибернетика в University of Reading, Великобритания. Занимава се с изследвания в областта на изкуствения интелект, роботиката и биомедицинския инженеринг. Работейки по роботизирана ръка в помощ на хора, които са изгубили крайник, той експериментира върху себе си, като си имплантира устройство, което свързва нервната му система директно с компютър. Така той може от дистанция да управлява компютрите, осветлението и отоплението в дома си. Съпругата му също има имплант в тялото си, чрез който може да контролира устройството в ръката му. Написал е книгата „Аз, киборгът”, в която описва проучванията си.

    4. Тим Кенън – умен имплант в ръката
    Тим Кенън създава устройство, което може да следи показателите на организма му и да ги прехвърля безжично на смартфон или таблет. Устройството, наречено Circadia 1.0, е имплантирано в ръката му. Целта на Кенън е в бъдеще „умните” ни домове да реагират на сигналите на тялото ни. „Ако Circadia установи, че съм имал тежък и напрегнат ден, тя предварително създава приятна и релаксираща атмосфера вкъщи. Грижи се осветлението да е приглушено, а ваната да е пълна с топла вода”, посочва той.

    Снимка: Cyborg Foundation

    5. Муун Рибас - датчик на тила
    Хореографът Муун Рибас имплантира датчик на тила си. Благодарение на него никой не може да я изненада в гръб, защото то започва да вибрира, когато някой я приближи. По-късно тя помолила устройството й да бъде усъвършенствано. Сега то може да се свързва през смартфон със сайтове на сеизмични лаборатории и при земетресение тя усеща вибрациите му с интензивността на мощта на труса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 12 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава