сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3639 прочитания

  Аз, киборгът

  Запознайте се с 5 души, които са имплантирали различни технологии в телата си
  19 август 2014, 14:21 a+ a- a

  Киборгите вече не са някаква фантастика, те са сред нас. Според различни оценки в момента има около 200 души в света, които са имплантирали различни технологии в телата си, отбелязва Newsweek.

  „За мен киборг е някой, който чувства технологичното устройство в тялото си като част от себе си. Той е интегрирал устройство или устройства в тялото си и това е добавило нещо към усещанията или способностите му”, коментира пред изданието Нийл Харбинсън, един от най-известните киборги в света.

  Че тенденцията за сливане между технологиите и нашите тела  се засилва, доказва и планираният през 2016 в Швейцария първи в света шампионат за хора киборги – „Кибатлон”.

  Вижте някои от най-известните хора, имплантирали технологии в телата си:

  Снимка: Cyborg Foundation

  1. Нийл Харбисън - антена в главата
  Нийл е творец, който страда от цветна слепота или далтонизъм. През 2004 успява да убеди лекар, който да му имплантира антена в черепа. Тя преобразува цветовете в звуци, което му позволява да „чува” цветовете. Харбисън е съосновател на Cyborg Foundation, която подкрепя хора, които искат или се нуждаят от технологичен имплант.


  Снимка: amal.net/

  2. Амал Граафстра – RFID чипове в ръцете
  Амал си е имплантирал два чипа с радиочестотна идентификация (RFID) в двете си ръце. С тяхна помощ той например може да отключва автомобила си, входната врата на дома си и компютъра си чрез махване с ръка. Основава компанията Dangerous Things, която предлага подобни чипове на желаещите.

   

  Снимка: kevinwarwick.com

  3. Кевин Уорвик – роботизирана ръка
  Кевин Уорвик преподава кибернетика в University of Reading, Великобритания. Занимава се с изследвания в областта на изкуствения интелект, роботиката и биомедицинския инженеринг. Работейки по роботизирана ръка в помощ на хора, които са изгубили крайник, той експериментира върху себе си, като си имплантира устройство, което свързва нервната му система директно с компютър. Така той може от дистанция да управлява компютрите, осветлението и отоплението в дома си. Съпругата му също има имплант в тялото си, чрез който може да контролира устройството в ръката му. Написал е книгата „Аз, киборгът”, в която описва проучванията си.

  4. Тим Кенън – умен имплант в ръката
  Тим Кенън създава устройство, което може да следи показателите на организма му и да ги прехвърля безжично на смартфон или таблет. Устройството, наречено Circadia 1.0, е имплантирано в ръката му. Целта на Кенън е в бъдеще „умните” ни домове да реагират на сигналите на тялото ни. „Ако Circadia установи, че съм имал тежък и напрегнат ден, тя предварително създава приятна и релаксираща атмосфера вкъщи. Грижи се осветлението да е приглушено, а ваната да е пълна с топла вода”, посочва той.

  Снимка: Cyborg Foundation

  5. Муун Рибас - датчик на тила
  Хореографът Муун Рибас имплантира датчик на тила си. Благодарение на него никой не може да я изненада в гръб, защото то започва да вибрира, когато някой я приближи. По-късно тя помолила устройството й да бъде усъвършенствано. Сега то може да се свързва през смартфон със сайтове на сеизмични лаборатории и при земетресение тя усеща вибрациите му с интензивността на мощта на труса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 16 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 16 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 19 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар