неделя, 24 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3568 прочитания

  Аз, киборгът

  Запознайте се с 5 души, които са имплантирали различни технологии в телата си
  19 август 2014, 14:21 a+ a- a

  Киборгите вече не са някаква фантастика, те са сред нас. Според различни оценки в момента има около 200 души в света, които са имплантирали различни технологии в телата си, отбелязва Newsweek.

  „За мен киборг е някой, който чувства технологичното устройство в тялото си като част от себе си. Той е интегрирал устройство или устройства в тялото си и това е добавило нещо към усещанията или способностите му”, коментира пред изданието Нийл Харбинсън, един от най-известните киборги в света.

  Че тенденцията за сливане между технологиите и нашите тела  се засилва, доказва и планираният през 2016 в Швейцария първи в света шампионат за хора киборги – „Кибатлон”.

  Вижте някои от най-известните хора, имплантирали технологии в телата си:

  Снимка: Cyborg Foundation

  1. Нийл Харбисън - антена в главата
  Нийл е творец, който страда от цветна слепота или далтонизъм. През 2004 успява да убеди лекар, който да му имплантира антена в черепа. Тя преобразува цветовете в звуци, което му позволява да „чува” цветовете. Харбисън е съосновател на Cyborg Foundation, която подкрепя хора, които искат или се нуждаят от технологичен имплант.


  Снимка: amal.net/

  2. Амал Граафстра – RFID чипове в ръцете
  Амал си е имплантирал два чипа с радиочестотна идентификация (RFID) в двете си ръце. С тяхна помощ той например може да отключва автомобила си, входната врата на дома си и компютъра си чрез махване с ръка. Основава компанията Dangerous Things, която предлага подобни чипове на желаещите.

   

  Снимка: kevinwarwick.com

  3. Кевин Уорвик – роботизирана ръка
  Кевин Уорвик преподава кибернетика в University of Reading, Великобритания. Занимава се с изследвания в областта на изкуствения интелект, роботиката и биомедицинския инженеринг. Работейки по роботизирана ръка в помощ на хора, които са изгубили крайник, той експериментира върху себе си, като си имплантира устройство, което свързва нервната му система директно с компютър. Така той може от дистанция да управлява компютрите, осветлението и отоплението в дома си. Съпругата му също има имплант в тялото си, чрез който може да контролира устройството в ръката му. Написал е книгата „Аз, киборгът”, в която описва проучванията си.

  4. Тим Кенън – умен имплант в ръката
  Тим Кенън създава устройство, което може да следи показателите на организма му и да ги прехвърля безжично на смартфон или таблет. Устройството, наречено Circadia 1.0, е имплантирано в ръката му. Целта на Кенън е в бъдеще „умните” ни домове да реагират на сигналите на тялото ни. „Ако Circadia установи, че съм имал тежък и напрегнат ден, тя предварително създава приятна и релаксираща атмосфера вкъщи. Грижи се осветлението да е приглушено, а ваната да е пълна с топла вода”, посочва той.

  Снимка: Cyborg Foundation

  5. Муун Рибас - датчик на тила
  Хореографът Муун Рибас имплантира датчик на тила си. Благодарение на него никой не може да я изненада в гръб, защото то започва да вибрира, когато някой я приближи. По-късно тя помолила устройството й да бъде усъвършенствано. Сега то може да се свързва през смартфон със сайтове на сеизмични лаборатории и при земетресение тя усеща вибрациите му с интензивността на мощта на труса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Световният ден на водата е
  Вижте любопитна статистика за водите в България
  преди 2 дни
  Великобритания ще изгуби 1 трилион паунда финансови активи
  Бизнесът изнася голяма част от средствата си на континента
  преди 2 дни
  Българските домакинства ще загубят най-малко от Брекзит
  Напускането на Великобритания ще навреди най-много на големите икономики
  преди 2 дни
  Брекзит: ЕС се съгласи на отсрочка до 22 май
  Това ще е възможно единствено, ако парламентът на Великобритания одобри предложеното споразумение за напускане на ЕС