петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16874 прочитания

    Провалът е успех, ако се поучиш от грешките си

    Райън Блеър пред Economy.bg за пътя от уличен гангстер до собственик на мултимилионна компания
    22 август 2014, 10:10 a+ a- a

    Снимка: Sally Peterson

    Райън Блеър e успешен предприемач, съосновател и изпълнителен директор на ViSalus и автор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс” - „Нищо не губиш, печелиш всичко” (Nothing To Lose, Everything To Gain).
    В автобиографичната си книга той описва пътя си от уличен гангстер и крадец на коли до собственик на мултимилионна компания. След като пропадналият му баща се отдава на наркотиците и зарязва семейството си, Райън и майка му се местят в лош квартал, където тийнейджърът бързо попада в гангстерските среди. Няколко пъти дори влиза в затвора за непълнолетни. Щастливо стечение на обстоятелствата успява да предпази Райън – майка му се влюбва в преуспяващ предприемач, който го взима под крилото си. Така, на 21 години, Райън Блеър основава първата си компания – „24/7 Tech”, а оттогава насам е създал и продал още няколко други компании за десетки милиони долари.
    В момента той е изпълнителен директор на ViSalus, която той успява да спаси от ръба на фалита по време на рецесията през 2008. От губещо предприятие с дългове от 6 млн. долара Блеър успява да я превърне в печеливша компания с приходи от 150 млн. долара само за 16 месеца. Миналата година продажбите й надхвърлят 1 млрд. долара. През 2012 той е отличен с наградата на Ernst & Young „Предприемач на годината”.
    Блеър е сътрудник на списание Forbes. Често гостува като бизнес експерт в CNBC, MSNBC, Bloomberg TV, CNN и Fox. Попада и на страниците на издания като Inc Magazine, Fortune Magazine, BusinessWeek, Wall Street Journal и Financial Times.

    Economy.bg се свърза с г-н Блеър, за да ни разкаже повече за пътя си от престъпния свят до света на големия бизнес и за уроците по този път.

    Г-н Блеър, ние в България имаме една поговорка, която гласи: „Пари при пари отиват”. Това означава, че богатите стават по-богати, а бедните – още по-бедни. Много българи вярват в това. Какво е Вашето мнение? Как може да се прекъсне този порочен кръг?
    По отношение на парите хората са си изградили положителни и отрицателни убеждения. Твърдението „Пари при пари отиват” е отрицателно убеждение. В Америка също имаме подобна поговорка: „Трябват пари, за да направиш пари”. Това също е ограничаващо убеждение, което не помага на хората, които се опитват да се измъкнат от бедността. Когато бях на 18, имах ментор, който се опитваше да развие у мен положителни убеждения относно парите. Поправяше ме, когато казвах, „че са нужни пари, за да направиш пари”. Казваше ми, че са нужни качества, като амбиция, креативност, работна етика и интелигентност, за да направиш пари. След това ме питаше кои от тези характеристики бих могъл да развия или той да ми помогне да развия.

    Има много хора, които нямат нищо за губене. Те обаче не са постигнали Вашия успех. Какво друго им е необходимо?
    Да нямаш какво да губиш е начин на мислене, който помага само ако е съчетан с амбиция и желание да се учиш. Съчетай тези три неща и можеш да постигнеш огромен успех.

    Има много велики компании, създадени в трудни времена. Споменавате някои от тях в книгата си. Как кризата би могла да бъде превърната във възможност?
    Лесно е да си успешен, когато времената са добри. Много по-трудно е, когато положението е тежко. Трудните времена изискват да си иновативен.
    В случая с компанията ми Visalus преминавахме през тежък период преди кризата през 2008. Когато икономиката процъфтяваше и хората имаха много излишни пари за харчене, те не бяха толкова отворени за нашия бизнес. След това дойде финансовата криза, която ни накара да преосмислим бизнес модела си, за да посрещнем нуждите на новия тип клиент, който търсеше начини да спестява повече и да харчи по-малко. Станахме атрактивна доходна компания и успяхме да постигнем растеж по време на рецесията, защото се адаптирахме към нуждите на нашия потребител – нещо, което нашите конкуренти не успяха да направят.

    Как може да се постигне траен успех?
    Трудовата ти етика ще те тласне към успех. Трябва да инвестираш изключително много време в работа, за да може наистина да овладееш дадена професия или занаят. Повечето хора не отделят необходимото време за постигане на успех. Съвсем друга история е да поддържаш този успех. За да успееш да го направиш, трябва да взимаш умни решения, да преценяваш риска, да се обграждаш с велики хора и никога да не се успокояваш. Защото в света на бизнеса успехът може да ти бъде отнет бързо, особено от някого, който няма какво да губи.

    Вие познавате провала. Какво е важно, за да може той да бъде превърнат в успех?
    Можеш да превърнеш провала в успех, като промениш възприятието си за него. Провалът може да се превърне във възможност да се поучиш от грешките си, след като си дадеш сметка за тях и се опиташ да не ги повтаряш. И ако успееш да постигнеш това, то тогава провалът вече не е провал, а успех.

    Кой е най-ценният урок, който научихте от живота си на уличен гангстер?
    Най-ценният урок, който научих от живота ми на уличен гангстер, е оцеляването. Когато си живял при условия, в които си се страхувал за живота си, осъзнаваш, че оцеляването в света на бизнеса далеч не е толкова трудно.

    Има ли прилики между света на бандата и света на бизнеса?
    Да, бандата е просто нелегална форма на предприемачество. Има очевидни паралели между законния и незаконния бизнес. Подборът на хора, системата на възнаграждение и др. Въпреки това не бих препоръчал гангстерския живот за обучение на кандидат- предприемачи. На желаещите да усвоят занаята препоръчвам да се обърнат към книгите, вместо към улицата.

    Смятате ли, че бихте успели да преобърнете живота си без помощта на заможния си втори баща?
    Отговорът е да, но не мога да съм сигурен, че бих стигнал толкова далеч без уроците, които той ми е дал. Безкрайно благодарен съм на втория си баща за наставленията, които ми даваше. Именно затова и аз реших да започна да помагам на другите чрез менторство - така както той помогна на мен. Всекидневно се улавям да прилагам уроците му в моя бизнес с недвижими имоти.

    В книгата си често споменавате, че сте имали визии и поличби, които са се оказвали верни впоследствие. Защо е важно да се вслушваме във вътрешния си глас?
    Има толкова много страничен шум в обществото ни, че ако не се научиш да се фокусираш, да заглушаваш негативността, да се доверяваш на инстинктите си и да следваш вътрешното си чувство, можеш да стигнеш до там да живееш живот, който някой друг е проектирал вместо теб.

    Сега, когато сте собственик на мултимилионен бизнес, вече имате доста за губене. Какво се страхувате да загубите днес?
    Не прекарвам времето си, живеейки в страх. Въпреки това постоянно правя оценка на бизнеса си, на финансите си и взимам трудни решения. Питам се дали все още действам от гледната точка на човек, който няма нищо за губене. Или дали пък няма да изгубя от конкурент, който действа, воден от точно тази нагласа.

    Кой е най-важният урок, който искате да предадете на сина си?
    Че може да постигне всичко, към което насочи вниманието и усилията си.

    В книгата си критикувате някои от настоящите мотивационни гурута. Вие също сте определян като такъв. С какво Вашият подход е по-различен?
    Разликата между мен и другите мотивиращи оратори са резултатите.

    Защо успешен предприемач като Вас реши да напише книга?
    Написах книгата, защото смятах, че има много хора, които биха се възползвали от мъдростта, която получих от моите ментори, и опита ми като предприемач през последните 15 години.

    Вижте повече за пътя на Райън Блеър до успешен предприемач в документалния филм Nothing to Lose:


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство