вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3986 прочитания

    Икономическата цена на еболата

    Какви са икономическите последици от кризата със заразната болест?
    04 септември 2014, 16:23 a+ a- a

    Най-малко 600 млн. долара ще бъдат необходими за справяне с вируса ебола, предупредиха от ООН. Настоящото избухване на епидемията от ебола е „най-голямото, най-тежкото и най-сложното, което някога сме виждали в 40-годишната история на болестта”, отбеляза директорът на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан. Тя предупреди, че болестта ебола се е превърнала в глобална заплаха, която изисква глобални усилия.

    Разпространение
    По последни данни на СЗО има над 3500 регистрирани случая на заразени в Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Нигерия и Сенегал. Смъртните случаи са най-малко 1900, като само за една седмица те са нараснали с 400 души. Оценките на СЗО сочат, че ще са нужни от шест до девет месеца за овладяване на епидемията. Дотогава могат да бъдат заразени още 20 000 души.
    Междувременно СЗО официално потвърди, че огнището от ебола в ДР Конго, чиито жертви станаха 31 души, не е свързано с епидемията от болестта в Западна Африка. „Огнището в ДР Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка”, отбелязват от организацията.

    Лек
    Рискът от смъртност при заболелите от ебола е 90%. Все още няма официално одобрена ваксина или лечение.
    Канада предложи на Световната здравна организация (СЗО) експериментална ваксина срещу ебола, но изпитва трудности с логистиката.
    В началото на септември трябва да започнат изпитания върху хора на ваксината на GlaxoSmithKline, а по-късно тази година - и на лекарството на NewLink Genetics.
    Министерството на здравеопазването и социалните служби в САЩ ще подкрепи с 42.3 млн. долара ускорените изпитания на експериментална ваксина ZMapр, разработена от Mapp Biopharmaceutical.
    Няколко медици, заразени с ебола, бяха излекувани благодарение на експерименталния препарат Zmapp. Сред тях са двама американски лекари, британски гражданин и двама либерийци. Със същия серум беше лекуван и испанският мисионер, който почина и стана първата европейска жертва на еболата.
    Изследователи са установили, че вирусът мутира двойно по-бързо в човешките приемници, отколкото в животински приемници. Това може да повлияе върху настоящата диагностика и бъдещите ваксини и лечения.

    Икономическо бреме
    Освен човешките жертви еболата причинява и икономически загуби. Според Африканската банка за развитие епидемията може да струва на засегнатите страни в Западна Африка до 4% от БВП-то им.
    Болестта кара компаниите да отлагат проектите си, а много предприемачи напускат страните със случаи на ебола. Чуждестранни компании изтеглят работниците си. Economist дава пример с минни компании, които са евакуирали чуждите си работници и са спрели някои проекти.
    Друг сектор, който често става жертва на заразните болести, е туризмът. Въпреки че СЗО все още не е издал забрана за пътувания към засегнатите страни, епидемията се отрази на туризма и търговията в региона. Някои авиокомпании, като British Airways, Emirates и два африкански авиопревозвача, спряха да летят до част от засегнатите страни. Някои африкански страни също са издали забрани за пътувания до Западна Африка.
    Степента на загубите ще зависи от това, колко време ще отнеме овладяването на епидемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 4 часа
    Ето кои са най-предпочитаните дестинации от българите за майските празници
    Вижте докъде ще пътуваме за Великден и празниците през май
    преди 4 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места
    преди 5 часа
    Компаниите ще искат още работници с нарастването на AI
    Това сподели Дженсен Хуанг, CEO на Nvidia
    преди 6 часа
    Google инвестира $640 млн. в нов дейта център в Нидерландия
    До момента технологичния гигант е инвестирал над €3,8 млрд. в такива центрове в страната