сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8354 прочитания

    Запознайте се с училището, където компютрите са забранени

    Децата на топ мениджъри от Силициевата долина учат в него
    09 септември 2014, 14:14 a+ a- a

    Снимка: waldorfpeninsula.org

    Може и да не ви се вярва, но в Силициевата долина има училище, където компютрите са забранени. Там децата си пращат топ мениджъри на високотехнологични компании като eBay, Google, Apple, Yahoo и Hewlett-Packard. Училището в Лос Алтос, Калифорния, е едно от около 160-те в САЩ, в което се преподава по системата „Валдорф”.

    Докато повечето училища по света се опитват да оборудват класните стаи с най-модерни технологии, то училището в Лос Алтос въобще не ги допуска. Не се поощрява употребата им и у дома.

    Вместо това школото разчита на учебни дъски с цветни креди, библиотека с енциклопедии, бюра с тетрадки и моливи, игли за плетене и понякога дори глина. Фокусът тук е върху физическата активност и ученето чрез креативни и насърчаващи въображението задачи в реалния, а не във виртуалния свят.

    Според поддръжниците на тази философия на обучение компютрите пречат на креативното мислене, подвижността и нормалната комуникация между хората.

    „Напълно отхвърлям идеята за използването на каквато и да било технология, за да научиш граматиката. Идеята, че приложение на iPad може да научи децата ми да четат или смятат по-добре е абсурдна”, отбелязва Алън Ийгъл, мениджър в Google, чиито деца учат в училището в Лос Алтос.

    Три четвърти от учениците в това училище са деца на родители, чиито професии са свързани с високите технологии. На тях обаче им е позволено ограничено използване на технологични джаджи едва в осми клас.

    Вместо това децата в пети клас например се учат да плетат чорапи. Това според училището развива координацията и способността на децата да решават сложни задачи, както и да структурират информация.

    Във втори клас децата повтарят стихчета след учителя си, докато си подхвърлят торбички с боб. Така учениците се научават да синхронизират ума с тялото си.

    Обучението в училището в Силициевата долина обаче не излиза евтино. Средната годишна издръжка в основното училище е 17 750 долара, а в гимназиалния курс е 24 400 долара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 55 минути
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден