събота, 21 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6822 прочитания

  Сезам, отвори се!

  Вижте китайската онлайн приказка за Alibaba и Джак Ма
  16 септември 2014, 14:04 a+ a- a

  Когато започва да работи, печели едва по 12 долара на месец. Днес той е най-богатият китаец. Запознайте се с Джак Ма – основателят на най-голямата компания за онлайн търговия в света – Alibaba.
  Само след няколко дни състоянието на краля на е-търговията, както е известен Ма, се очаква да достигне близо 22 млрд. долара. На 19 септември Alibaba излиза на борсата в Ню Йорк. Очаква се това да е най-голямото първично публично предлагане в историята на САЩ. Компанията се надява да набере около 21 млрд. долара, като така пазарната й оценка ще достигне 160 млрд. долара.

  Вижте трейлър на документалния филм за Джак Ма

  Приказка с трудно начало и неочаквано развитие
  Като 12-годишен роденият в китайския град Ханджоу Ма решил, че искал да научи английски. Всяка сутрин в продължение на осем години ходел с колелото си до местен хотел, където отсядали чужденци. Развеждал ги безплатно из града и така практикувал езика. „Тези осем години ме промениха много”, разказва Ма. „Станах по-отворен към света”, допълва той. Два пъти пробва да влезе в университет, но не успява. Приемат го в местният педагогически университет, където получава бакалавърска степен за учител по английски.
  След като завършва, кандидатства за различни позиции, но го отхвърлят, включително и за мениджърска позиция в Kentucky Fried Chicken. Става преподавател по английски в университета, където печели по 12 долара месечно. Иска да стартира собствен бизнес и основава преводаческа компания.
  През 1995 заминава за САЩ като преводач на търговска делегация. Негов приятел го запознава с Интернет. Двамата решили да потърсят думата „бира”. Открили, че няма никакъв резултат на китайски или въобще за Китай. Това го накарало да се насочи към онлайн бизнеса. Взема заем от 2000 долара и основава уебсайта China Pages – платформа за китайски компании, които търсят клиенти в чужбина. Това е една от първите интернет компании в страната. Проектът обаче се проваля.

  Alibaba и  Джак Ма в 60 секунди

  От Alibaba към състояние за милиарди
  През 1999 Ма събрал 18 приятели в апартамента си. Представил им визията си за компания за електронна търговия. Така той си осигурил финансиране от 60 хил. долара и създал втората си интернет компания. Кръстил я Alibaba.
  „Исках глобална компания и затова избрах глобално име. Alibaba се произнася лесно и хората навсякъде по света го асоциират с командата „Сезам, отвори се!”, споделя Ма.
  Идеята на Alibaba е да свързва китайски малки и средни компании с потребители на продуктите им от цял свят. Постепенно платформата привлича клиенти от всяка точка на планетата.
  През следващите години Ма изгражда холдинг от интернет компании, който освен Alibaba включва: Taobao – сайт за продажби от потребители на потребители, подобен на eBay; Tmall.com е онлайн пазар за глобални марки, като Adidas и Apple; Juhuasuan - сайт за групово пазаруване с изгодни сделки; Alibaba Cloud Computing – платформа за „облачни услуги”; Alipay – платформа за онлайн разплащания.
  Тези онлайн платформи контролират четири пети от цялата електронна търговия в Китай, посочва Economist. Те печелят комисионни от реализираните продажби или абонаментни такси за достъп. Като не продава директно продукти, Ма си спестява значителни разходи за складове, какъвто е случаят при Amazon например.

  Джак Ма изпълнява “Can You Feel the Love Tonight?"

  Ексцентричният Джак Ма
  Ма определено не попада в категорията на типичния шеф. С руса перука и червило той изпя Can You Feel the Love Tonight? Фен е на кунг-фу, а миналата година основа училище по тае-чи с актьора Джет Ли. Извършва масови сватби за служители на корпоративни събития. Всяка година организира и шоу за таланти сред служителите си. Признава, че знае много малко за технологиите. Споделя, че не може да пише код и че технологичните му познания не се простират по-далеч от изпращането на имейл.

  Уроците на Ма
  „Ако не се предадеш, все още имаш шанс”, споделя Ма за уроците, които е научил, когато не всичко е вървяло по план с Alibaba. „Независимо колко е успешна кариерата ти, винаги трябва да помниш, че си тук, за да живееш. Ако прекараш целия си живот, работейки, със сигурност ще съжаляваш”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 1 ден
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 1 ден
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 1 ден
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021