петък, 23 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17753 прочитания

  Идея за изграждане на нов град ще връща успели българи от чужбина

  С тази концепция „Аутомотив Клъстер България” планира да привлече голям автомобилен производител в страната
  02 октомври 2014, 11:07 a+ a- a

  Какво би привлякло голям инвеститор в България?

  Достатъчно квалифицирани хора и привлекателна среда, в която могат да работят. Това са двете най-важни неща, които биха привлекли един инвеститор в България, смятат от „Аутомотив Клъстер България”.

  От организацията вярват, че голям автомобилен инвеститор би стъпил в България, ако е сигурен, че ще има на разположение достатъчно квалифицирани професионалисти. Видин е най-добрата локация за подобен проект според Клъстера, а нужните кадри биха могли да се осигурят, като се „внесат” българи от чужбина.

  „До месец трябва да стартира платформа, която да осигури поле за дискусия на заинтересовани българи”, съобщи Тил Трукенмюлер, президент на „Аутомотив Клъстер България” (АКБ) по време на Първата HR конференция за автомобилната индустрия, която Клъстерът организира в София. Целта на платформата е в рамките на 3 месеца да идентифицира повече от 20 000 български професионалисти (работници, експерти и инженери), които живеят и работят зад граница.

  Откъде могат да дойдат необходимите кадри за един голям инвеститор?

  Създадохме много проста идея. Разбира се, има много други инициативи, които биха могли да помогнат, но смятам, че тази би била много успешна

  Трукенмюлер обясни, че са започнали да питат българи, живеещи в Германия, какво би ги върнало обратно в България. И се оказва, че стотици са готови да се върнат, ако им бъдат предложени подобни условия тук. Разбира се, те имат нужда и от болница, училище, жилище и адекватно заплащане.

  От колко хора има нужда един голям автомобилен производител?

  “Ако открием голям инвеститор, като автомобилен производител, той би имал нужда от 8 до 10 хиляди служители, от които от 2 до 3 хиляди квалифицирани инженери. Това е доста голям брой хора и толкова кадри трудно биха могли да бъдат открити в България. Затова се обръщаме към българите, живеещи в чужбина. Както знаете, 1 милион българи живеят зад граница и сме убедени, че има 2-3 хиляди, които искат да се върнат в родината си“. 

  А 10 хиляди служители за нуждите на един автомобилен завод са достатъчни, за да доведат до изграждането на нов град с повече от 50 хиляди жители, смятат от „Аутомотив Клъстер България”.  

  Какво представлява проектът за индустриален град във Видин?

  Проучихме много дестинации, къде би могъл да бъде изграден подобен град и са оказа, че Видин е най-добрата. Плановете са той да бъде разположен на площ от 300 хил. кв.м и да включва 2 хиляди апартаменти. По думите на Трукенмюлер една от причините да изберат Видин, е топлата минерална вода, която ще бъде използвана за енергийните нужди на новия завод.

  Изграждането на град около завод е новаторски подход за Европа, но в други страни, като Китай например, се реализира успешно. Така че макар да изглежда нереалистично, не е невъзможно, убеден е президентът на „Аутомотив Клъстер България”.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Заетостта в нощните заведения се намалява наполовина
  В тях на открито и закрито вече ще се допуска по един човек на 2 квадратни метра
  преди 11 часа
  Клиничното проучване на ваксината на AstraZeneca продължава
  Проучванията в Бразилия и Великобритания са възстановени, очаква се скоро това да се случи и в САЩ
  преди 11 часа
  Турски инвеститори в туризма с интерес към СПА и голф индустрията у нас
  Предлагам балканските страни да останем отворени помежду си. Да не се затваряме и въвеждаме карантина, заяви министърът на туризма Марияна Николова пред най-големите туристически сдружения в Турция
  преди 12 часа
  преди 12 часа
  ЕК: Наказателна процедура за България, ако не спре "златните паспорти"
  Тези схеми крият рискове за сигурността, за корупция и за пране на пари, подчерта еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс