сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10124 прочитания

    Заплаха ли е изкуственият интелект за човечеството?

    Развитието на изкуствения интелект може да доведе до края на човешката раса, предупреди професор Стивън Хокинг
    03 декември 2014, 17:36 a+ a- a

    Темата за развитието на изкуствения интелект и неговото влияние върху човечеството вълнува все повече бизнес лидери и учени. Последното предупреждение идва от професор Стивън Хокинг. В интервю за BBC популярният учен обръща внимание, че усилията за създаване на мислещи машини представляват заплаха за нашето съществуване. 

    Предупреждението идва в отговор на въпрос, свързан с подмяната на неговата стара платформа за комуникация с нова, която е създадена от Intel и включва базова форма на изкуствен интелект. Развитието на изкуствения интелект може да доведе до края на човешката раса, предупреждава теоретичният физик.  

    Професор Хокинг казва, че началните форми на изкуствен интелект, които се разработват вече са доказали, колко са полезни, но заплаха крие създаването на нещо, което може да се сравнява с човека или дори да го превъзхожда. 

    „То ще има способност да се самоусъвършенства непрекъснато с все по-голяма скорост. Хората, които са ограничени от бавната биологичната еволюция няма да могат да се конкурират и ще бъдат заменени“, обяснява професорът. 

    Предупреждение за заплахата, която крие напредъкът на изкуствения интелект отправи неотдавна и технологичният предприемач Елън Мъск. „Мисля, че хората не разбират колко бързо напредва и се развива изкуственият интелект. Това се случва много по-бързо, отколкото някой подозира, дори и в Силициевата долина. И този напредък може да доведе до крайно лош ефект за човечеството“, коментира той.

    И макар да ни предстои дълъг път, преди да постигнем изчислителната мощ и алгоритмите, необходими за разработване на истински изкуствен интелект, според Роло Карпентър, създател на софтуера Cleverbot, това ще се случи в следващите няколко десетилетия. 

    „Не можем да знаем какво ще сте случи, ако една машина надхвърли човешкия интелект. Не можем да кажем дали ще бъдем подпомогнати от нея или ще ни игнорира, измести или унищожи“, казва Карпентър и допълва, че са надява напредъкът на изкуственият интелект да е за добро. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 9 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 10 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 11 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 14 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ