петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9014 прочитания

  Давос 2015: Изкуственият интелект може да бъде заплаха още за следващото поколение

  Специалисти и учени коментираха темата в рамките на форума
  22 януари 2015, 17:15 a+ a- a

  Интелектът на машините ще изпревари човешкия в рамките на едно поколение. Това прогнозира Стюарт Ръсел, професор по компютърни науки в UC Berkeley и водещ специалист в областта на изкуствения интелект, по време на Световния икономически форум в Давос. Актуалната тема за опасностите, които крие напредъкът на умните машини, не остана извън обсега на срещата. Професор Ръсел обърна внимание, че предизвикателствата пред бизнес и политическите лидери са да контролират този напредък, като гарантират, че компютрите ще продължават да обслужват нуждите на хората, а няма да се превърнат в заплаха за тях.

  Други експерти обърнаха внимание, че в близко бъдеще не е изключено роботи-социопати“ да се превърнат в реална заплаха за човешката раса. Машините например не са способни да имитират двугодишно дете или да разказват шеги, което им приписва качества на социопати.  Кен Голбърг, професор в UC Berkeley и специалист по роботика, смята, че колкото и да продължи напредъкът на технологиите, едва ли някога ще видим машина с чувство за хумор. 

  В глобалния си доклад за основните рискове пред човечеството през 2015 Световният икономически форум признава постиженията и ползите в областта на изкуствения интелект, но заедно с това предупреждава, че в бъдеще може да се стигне до съзнателното му злонамерено използване.

  Най-голямата непосредствена опасност от развитието на изкуствения интелект е създаването на автономни оръжия, следвана от разрушаване на установените форми на заетост в средносрочен период. Вече виждаме как компютрите започват да заменят все повече хора на пазара на труда. 

  И въпреки опасностите, които крие изкуственият интелект, психологът Алисън Гопник е на мнение, че „човешката глупост винаги ще бъде по-голяма заплаха за нашето бъдеще от изкуствения интелект“. А истинската опасност се крие в комбинацията между двете. Именно заради това според Гопник трябва да помислим повече за начина, по който регулираме напредъка на машините. 

  Преди няколко дни учени и специалисти, които се занимават с технологии, подписаха отворено писмо, с което призовава да бъдат проучени заплахите, които крие изкуственият интелект. Под документа подписите си сложиха и Стивън Хокинг и Елън Мъск.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 7 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева