петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6545 прочитания

    Ерик Шмид: Роботите никога няма да завладеят света

    Според председателя на Google напредъкът на технологиите ще създаде вълна от нови професии и възможности
    23 януари 2015, 10:35 a+ a- a

    Ерик Шмид, Wikimedia Commons

    Роботите никога няма да завладеят света, а напредъкът на технологиите ще създаде приливна вълна от нови професии и възможности. Това коментира председателят на Google Ерик Шмид по време на Световния икономически форум в Давос.

    Той отбеляза, че по-евтиният достъп до интернет и развитието на силна дигитална икономика ще повишат човешките възможности както в развития, така и в развиващия се свят. Шмид посочи също, че зад всяко работно място, създадено в сектора, стоят още седем непряко свързани с технологиите роли.

    „Основният въпрос е икономически. Можем ли да си позволим да не се възползваме от технологичните и бизнес възможности, за да работим по-ефективно? Всички икономически закони гласят, че глобалните решения, които повишават ефективността подобряват благосъстоянието на всички“, отбеляза Шмид, цитирин от британския вестник Telegraph. 

    „Но какво ще се случи със закриването на работни места? Същото нещо, което се случи, когато хората спряха да обработват сами земята и започнаха да използват трактори. Появиха се нови умения и услуги“, каза Шмид. Според него идеята, че само богатите ще се възползват от технологичния напредък, а всички останали ще пострадат, е абсолютно погрешна.

    Шерил Сандберг, главен оперативен директор на Facebook, коментира, че технологиите са едновременно и „създател и унищожител на работни места“, но заяви, че ползите надвишават негативите.

    Къде са най-големите възможности за работа в бъдеще? 

    Неотдавна Американският Институт за бъдещето очерта най-важните качества за успешно реализиране на пазара на труда в бъдеще.  Ето и кои ще бъдат най-търсените умени:

    1. Критична мисъл. В бъдеще все повече ще се ценят уменията за осмисляне на проблемите  и вземане на адекватни решения.

    2. Социална интелигентност. На преден план излиза способността на човек да преценява емоциите на хората и провокира определени реакции и желани взаимодействия. Това означава да усещаме околните и напасваме начина си на общуване към техния тон, жестове и стил. Умението за общуване е ключово за професионален успех, независимо дали става въпрос за комуникация с колеги, мениджъри, клиенти или бизнес партньори. 

    3. Умения за работа в различна културна среда. Глобализацията означава, че все по-често ни се налага да работим с хора от различни страни, култури и етноси. Знанието на чужд език вече не е достатъчно – налага се да бъдем толерантни към различията и търсим общ език, въпреки тях.

    4. Свързаност. Социалните медии превърнаха света в едно глобално село. Те вече започнаха да променят начина, по който работим и комуникираме на работното място, а в бъдеще тази тенденция ще продължи с пълна сила. 

    5. Широка специализация. Тясната специализация е мъртва. В бъдеще все повече ще се ценят интердисциплинарни умения. Познанията в различни области и овладяването на нови умения ще са най-важното оръжие в битката на пазара на труда. Необходимостта от „учене през целия живот“ ще е по-голяма от всякога.

    6. Селективност. В бъдеще все по-важно ще бъде умението да отсяваме това, което наистина ни е нужно и полезно от тоновете информация, които ни заливат всеки ден.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS