понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12145 прочитания

  Имплантират подкожни чипове на шведски служители

  Миниустройствата заместват пропуските за достъп до офис сграда
  10 февруари 2015, 09:58 a+ a- a

  Шведски служители влизат във високотехнологичната офис сграда Epicenter в Стокхолм с помощта на имплантирани под кожата на ръцете им чипове. Освен отварянето на врати радиочестотните идентификационни чипове с размерите на оризово зърно позволяват ползването на копирни машини и дори плащането в местното кафе.

  Фелисио де Коста, чиято компания е един от наемателите в офис сградата, пристига пред входната врата и вдига ръката си, за да получи достъп. Вътре той прави същото, за да влезе в офиса, който е наел, разказва BBC.

  Скоро и останалите около 700 души, които се очаква да започнат работа в комплекса, ще получат предложение да им бъде имплантиран чип.

  Имплантирането на чипове е организирано от шведска биохакерска група. Процедурата е кратка и напомня на поставяне на инжекция. Освен че могат да бъдат лесно имплантирани, чиповете могат да бъдат и лесно премахнати, уверяват организаторите. Животът им е над 10 години.

  „Вече взаимодействаме с технологиите през цялото време”, обяснява пред BBC Ханес Сьоблад, представител на биохакерската организация. „В момента това не става по оптималния начин - необходими са ПИН кодове и пароли. Няма ли да бъде по-лесно просто да докоснем с ръка, за да получим достъп? Това е наистина интуитивно”, посочва той.

  Сьоблад допълва, че целта е да се подготвят за момента, когато големите корпорации и правителствата ще искат да поставят чипове на всички хора.

  Процедурата е платена и струва около 3000 долара, отбелязват от NBC.

  Вижте как работи:

  Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева