четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6346 прочитания

    Защо не трябва да се страхуваме от роботите и изкуствения интелект?

    Наред с нарастващите опасения от напредъка на технологиите, редица учени и хора от бизнеса са на мнение, че той води само към добро
    09 март 2015, 11:28 a+ a- a

    „През 2025 близо четвърт от работната сила ще бъде заменена с роботи“ -  The Boston Consulting Group 

    „До 2029 машините ще бъдат по-умни от хората, ще ни разбират и ще трупат опит“ - Рей Курцвайл     

    „Интелектът на машините ще изпревари човешкия в рамките на едно поколение“ -  Стюарт Ръсел, професор по компютърни науки в UC Berkeley 

    „През 2050  над 50% от хората по света ще са гении с подсилени сетива и памет“ - Джероум Глен, основател на Millennium Project 

    Как бихме живели в един такъв свят и трябва ли да се страхуваме от роботите и напредъка на изкуствения интелект? 

    Учените и хората от бизнеса са разделени по въпроса. Докато едните са в „лагера на притеснените“ и предупреждават за опасностите, които крие напредъкът на изкуствения интелект, другите вярват, че този страх е необоснован и обръщат внимание на ползите, които носи за обществото. 

    Най-песимистичните прогнози сочат, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човешката раса. За такава заплаха вече предупредиха популярният професор Стивън Хокинг и технологичният предприемач Елън Мъск. „Мисля, че хората не разбират колко бързо напредва и се развива изкуственият интелект. Това се случва много по-бързо, отколкото някой подозира, дори и в Силициевата долина. И този напредък може да доведе до крайно лош ефект за човечеството“, предупреди още в края на 2014 Мъск. Професор Хокинг също е на мнение, че началните форми на изкуствен интелект, които се разработват, вече са доказали колко са полезни, но заплаха крие създаването на нещо, което може да се сравнява с човека или дори да го превъзхожда.  

     „Аз съм към лагера, който се притеснява за суперинтелигентността“, обяви неотдавна и Бил Гейтс. Според него машините първо ще правят много неща, с които да отменят хората и това ще е добре, ако успеем да го управляваме добре. Няколко десетилетия по-късно обаче интелигентността ще е достатъчно силна, за да предизвиква притеснение.

    Редица учени, икономисти и хора от бизнеса обаче смятат тези страховете за неоснователни. Според тях апокалиптичните опасения са преувеличени и единственото нещо, от което се страхуваме, е самият страх. Тези хора са на мнение, че комбинацията от изкуствен интелект, автоматизация и роботика ще доведе до нови и по-добри решения на световните проблеми. Вижте техните доводи: 

    Ерик Шмид: Можем ли да си позволим да не се възползваме от технологичните и бизнес възможности, за да работим по-ефективно?

    Роботите никога няма да завладеят света, а напредъкът на технологиите ще създаде приливна вълна от нови професии и възможности. На това мнение е председателят на Google Ерик Шмид. „Основният въпрос е икономически. Можем ли да си позволим да не се възползваме от технологичните и бизнес възможности, за да работим по-ефективно? Всички икономически закони гласят, че глобалните решения, които повишават ефективността подобряват благосъстоянието на всички“, коментира Шмид по време на Световния икономически форум в Давос.  „Но какво ще се случи със закриването на работни места? Същото нещо, което се случи, когато хората спряха да обработват сами земята и започнаха да използват трактори. Появиха се нови умения и услуги“. 

    Андре ЛеБланк:  Роботите ще работят за нас, а човешкият мозък ще се учи от изкуствения интелект

    „Напредъкът на изкуствения интелект ще донесе редица ползи и ще разкрие много нови възможности за човешкия прогрес“, вярва предприемачът Андре ЛеБланк.

    „Преди 200 години 90% от хората са били заети в селското стопанство, докато днес техният дял е само 2%. Това не означава, че нещата са по-зле от преди – напротив“, обяснява ЛеБланк в презентация за TED. 

    „Подобно нещо ще се случи и в бъдеще с напредъка на технологиите. Но то не крие заплаха, защото роботите ще работят за нас. Друго, което е важно да осъзнаем, че светът на изкуствения интелект ще бъде виртуален. Повечето хора свързват изкуствения интелект с робот, но той се намира в едно голямо виртуално пространство. В бъдеще повечето научни открития ще бъдат правени не от хора, а от изкуствен интелект...  Преди 200 години човек е бил способен да стане експерт в 10 различни области, ако ги изучава достатъчно. Днес човек рядко може да стане експерт дори и в една област. Именно тук идва на помощ изкуственият интелект. Цялата тази нова информация, която ни залива, ще бъде управлявана от изкуствения интелект, но и човешкият мозък ще се учи от него.“     

    Д-р Петър Кормушев: Машините и технологията на роботите ще бъдат асимилирани от хората 

    „Честа тема в научната фантастика е неизбежният конфликт между хората и машините в момент, когато машините достигнат и надминат хората по физически и умствени възможности. Само че според мен това никога няма да се случи в реалността поради простата причина, че в далечно бъдеще разликата между хора и машини ще бъде размита“, казва българският учен д-р Петър Кормушев пред Economy.bg.

    „Какво имам предвид под това? Хората ще започнат да „ъпгрейдват“ собственото си тяло с технология от роботите – напр. по-силни тела, по-добри сетива, по-бърз и развит мозък с пряка връзка с компютър и глобална мрежа и т.н. По този начин хората ще се превърнат отчасти в машини, като по-скоро това ще бъде следващата еволюционна стъпка в развитието на човечеството. Като резултат машините и технологията на роботите ще бъдат асимилирани от хората – все пак кой би отказал тяло, което е вечно и може лесно да се самопоправя и обновява?“ 

    Паоло Пирджаниан: Компютрите създадоха работа. Същото ще се случи и с роботите

    Засега роботите могат да бъдат толкова унищожителни, колкото са програмирани да бъдат от хората, смята Паоло Пирджаниан, главен технологичен директор в производителя на домашни роботи iRobot.

    „Много далеч сме от времето, когато роботите ще могат да превземат света. Ще минат десетилетия, ако не и векове, за да стигнем до този етап”, смята той. „Когато компютрите се появиха, имаше страхове, че те ще ни изместят от работните ни места. Но се случи обратното. Компютрите създадоха работа. Същото ще се случи и с роботите. Те ще допринесат за ръста на икономиката”.

    Алисън Гопник: Човешката глупост винаги ще бъде по-голяма заплаха за нашето бъдеще 

    Психологът Алисън Гопник е на мнение, че „човешката глупост винаги ще бъде по-голяма заплаха за нашето бъдеще от изкуствения интелект“.

    А истинската опасност се крие в комбинацията между двете. Именно заради това според Гопник трябва да помислим повече за начина, по който регулираме напредъка на машините. 

    Майкъл Литман: Компютрите никога няма да се изправят срещу нас 

    „Честно казано, наистина трябва да се притесняваме за изкуствения интелект в близко бъдеще, като например за алгоритмите на борсата, които виждаме как разтърсват икономиката... Тези притеснения трябва да играят централна роля в разработването и внедряването на нови идеи, но ужасните предсказания, че компютрите изведнъж ще оживеят и ще се изправят срещу нас, са просто нереалистични“, казва Майкъл Литман, професор по компютърни науки в Brown University.

    Страховете, че роботите ще превземат работните ни места и ще се изправят срещу човечеството, са разбираеми, но неоснователни, най-малкото защото ние вече сме заобиколени от тях, смята Крис Андерсън, главен изпълнителен директор на американската компания за дрони 3D Robotics. 

    „Ние вече сме заобиколени от роботи – нашите съдомиялни, нашите перални машини...”

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа