петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6783 прочитания

  Задава ли се нова петролна криза?

  Ще има ли шоково повишение на цената на черното злато при задълбочаване на иранската криза?
  02 февруари 2012, 15:39 a+ a- a

  Петролна криза от мащаба на тази от 1973 година е малко вероятна дори и при сериозно и продължително прекъсване на петролните доставки през Ормузкия проток. Това прогнозира Робърт Макнели, бивш съветник по въпросите на петрола на Белия дом, в доклад за авторитетния Съвет за международни отношения.

  Сценарият се обсъжда след като наскоро ЕС реши да наложи петролно ембарго срещу Иран. Целта на ограниченията е да се окаже натиск върху страната, за да се откаже от оспорваната ядрена програма. В отговор Техеран заплаши, че важният за петролните доставки Ормузки проток ще бъде затворен. През него минава 35% от световния петрол.


  Шоково повишение на цената на петрола отхвърля и анализаторът Дейвид Ернсбърг пред Russia Today. Според него цената едва ли скоро ще се повиши до 150 долара за барел. „Дори и Иран да затвори Ормузкия проток, Саудитска Арабия ще компенсира дефицита”, счита експертът.

  Заплахите на Иран обаче поставиха отново на дневен ред въпросът кои страни държат най-големите петролни находища в света. Вижте:


  The World's Top 5 Biggest Oil Producers
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 8 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 14 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа