неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15534 прочитания

    Хората с тези личностни качества са най-щастливи на работа

    Или как индивидуалността влияе върху начина, по който се чувстваме на работните си места
    02 април 2015, 11:52 a+ a- a

    Ако сте есктроверт, който притежава добра сетивност, чувствителност и едновременно разсъдливост, то вероятността да се чувствате щастливи на работното си място, е най-голяма. Такива са хората от типа ESFJ според популярния психометричен тест на Майерс-Бригс. Наричат хората от този тип общителни традиционалисти, мотивирани от възможността да помагат на другите.

    Тестът на  Майерс-Бригс ни помага да разберем каква е нашата индивидуалност според възприятията ни за света и вземането на решения. Той разграничава 16 типа индивидуалности, формирани въз основа на 4 скали: 

    1. Скала I—Е. Взаимодействие със света

    I (интроверт) – често обичат да работят сами или в малки групи от хора, не обичат да бързат, предпочитат да се фокусират върху една задача

    Е (екстроверт) – зареждат се от хората, обичат разнообразни задачи, обичат скоростта, добри са във вършенето на няколко задачи едновременно

    2. Скала S—N.  Възприемане на информация  (ориентиране в ситуации)

    S (сетивен) – реалистични хора, които обичат да се базират на факти и обстоятелства, достигат до практични решения благодарение на логиката и опита си.

    N (интуитивен) — предпочитат да се фокусират върху възможностите и голямата картина, лесно виждат нови пътища, ценни иновации и предлагат креативни и нестандартни решения на проблеми.

    3. Скала T—F. Вземане на решения 

    T (мислене) — вземат решения след логически анализ и рационално претегляне на алтернативите, ценят справедливостта и безпристрастността.

    F (чувстване) — вземат решения на емоционална основа, базирани на техните собствени ценности и на това как другите ще бъдат засегнати от техните решения.

    4. Скала J—P. Способ за изпълнение на решенията

    J (съждение) — предпочитат да планират и организират нещата, чувстват се комфортно в следването на повечето правила.

    P (възприятие) — предпочитат да държат опциите си отворени, действат без детайлна подготовка, харесват спонтанните действия, насочвани са повече от обстоятелствата.

    Съчетанието на личностите характеристики според тези скали формира 16 типа индивидуалности (например ENTP, ISFJ). 

    За да разберат кои типове личности се чувстват най-щастливи на работните си места и съответно - кои най-нещастни, от онлайн портала за личностно и професионално оценяване Truity Psychometrics правят допитване сред повече от 2 хиляди души. Анкетираните трябвало да отговорят на въпроса колко отдадени на работата си се чувстват по скалата от 1 до 5.  Данните показвали, че хората от типа ESFJ се чувстват най-щастливи на работните си места, докато  ангажираността на „ISFP-хората“ била най-ниска. Вижте какво показват данните: 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години