петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16823 прочитания

    Човек на Марс - мисия възможна?

    Защо сега е точният момент за мисия до Червената планета и ще станем ли двупланетни същества – футорологът Стивън Петранек пред Economy.bg
    22 април 2015, 15:22 a+ a- a

    Първите хора може да стъпят на Марс още през 2027, като до 2050 на „Червената планета” вече може да живеят 50 хил. души. Такава прогноза направи известният футуролог Стивън Петранек по време на глобалната конференция TED2015, която се проведе през март във Ванкувър. Сред участниците бяха Бил Гейтс, Моника Люински и др. По думите на Петранек още този век хората ще станат двупланетни същества. Според него в рамките на това столетие хората ще създадат град на Марс с поне 80 хил. души.
    Стивън Петранек е главен редактор на Breakthrough Technology Report. Работил е в списание Life. Бил е и главен редактор на списание Discover. Негова е и една от най-гледаните лекции в TED – 10 ways the world could end.

    Economy.bg се свързва с Петранек по Skype, за да ни разкаже повече как ще изглежда животът на Марс.

    Човек на Марс - мисия възможна. Кога и как?
    (Във видеото са използвани снимки и видео кадри на NASA и
    SpaceX)

    Стивън, Вие твърдите, че първият човек ще стъпи на Марс през 2027. Как ще стане възможно това?
    Илън Мъск, който е изпълнителен директор на Space Exploration Technologies, известна още като SpaceX, е обявил за цел на живота си да закара хора на Марс. Той е в процес на разработване на много голям космически кораб, чийто дизайн ще обяви по-късно тази година. С този кораб ние ще успеем да стигнем до Марс. Имаме технологията да стигнем до Марс от близо почти 50 години. Вернер фон Браун, който е човекът с най-големи заслуги за стъпването на САЩ на Луната, всъщност предлага мисия до Марс през 1965 вместо до Луната. Той е бил по-заинтересован да се стигне до Марс, отколкото до Луната. По-късно през 70-те години на 20-ти век, когато президентът Никсън дава началото на проекта за космическата совалка на НАСА, Върн Браун казва, че той може да прати хора на Марс до 1989.
    С други думи имаме тази технология от дълги години. Но космическата програма, благодарение на която стигнахме до Луната и която би могла да ни заведе до Марс, беше преустановена. Това отвори голяма възможност за частни компании, разработващи космически кораби, като SpaceX и Orbital Sciences в САЩ. Има и доста милиардери, които инвестират в тази сфера, като съоснователят на Microsoft Пол Алън и шефът на Amazon Джеф Безос. Вече сме достигнали момента, в който нямаме нужда от държавата, за да стигнем до Космоса. Частните компании, разработващи космически кораби, могат да го направят и то по-бързо, по-добре и по-евтино, отколкото НАСА би могла. Компанията, която е стигнала най-далече по отношение на частните кораби, е SpaceX. Само една е причината, която Илън Мъск посочва за основаването на SpaceX през 2002, а именно – разработката на технология за достигане до Марс.

    Кои ще бъдат първите хора на Марс – астронавти, богаташи, предприемачи...?
    Ако първите хора на Марс са стигнали дотам с ракета на SpaceX, то те най-вероятно няма да са астронавти от НАСА. Това ще са астронавти, избрани от SpaceX. Но астронавт е просто човек, който обикаля в Космоса. Няма специално изискване, за да станеш астронавт. Можеш да поставиш 75-годишен учен в космическия кораб. Вече сме го правили. Не е нужно да си с перфектни физически мерки, за да станеш астронавт. Било е така в миналото, когато имаше абсурдни обучителни програми, включващи само хората в най-добра форма. Почти всеки може да отиде безопасно в Космоса сега.
    Смятам, че тези, които ще бъдат избрани да участват в първата мисия до Марс, ще са хора, които умеят да се вписват добре в екип. Голяма част от пътуването ще е автоматизирано и ще бъде контролирано от земята, а не от ракетата. Така че астронавтите няма да участват много в този процес.

    Казахте, че мисиите до Марс ще са по-евтини, защото няма да се контролират от държавата. Това ще се отрази ли на сигурността? Достатъчно безопасни ли ще бъдат тези мисии, ако държавата не упражнява контрол?
    SpaceX вече шест пъти през последните две години доставя товари до Международната космическа станция (МКС) и се справя чудесно с тази задача. Безопасността и успеха на тези мисии е еквивалентен на която и да е било правителствена космическа програма. Руснаците например никога не са имали успешна мисия до Марс, въпреки че имат 13 или 14 мисии. А руската космическа програма е доста усъвършенствана. Учили сме се един от друг през времето. А SpaceX разви своите космически ракети и способността да лети в Космоса най-вече на база на опита от предишните неуспешни мисии. Затова няма причина, защо да не очакваме 300 космически инженери, работещи в SpaceX, да могат да разработят ракета до Марс точно толкова успешно, колкото НАСА, руснаците или китайците.

    Защо сега е точният момент за мисия до Марс – заради появата на частни космически кораби ли?
    Защото можем. Защото имаме технологията за това поне от 40 години. Единствена причина това да се случи по-скоро е, защото Илън Мъск смята, че е от ключово значение за човечеството да колонизира Марс и той е готов да похарчи всичките си пари за тази цел. Ако не зависеше от него, ние сигурно нямаше да можем да стъпим на Марс до 2040. Но той има парите, волята, енергията и желанието да го направи и ще го направи.

    Кои ще са първите хора на Марс и ще станем ли двупланетни същества?
    (Във видеото са използвани снимки и видео кадри на NASA и
    SpaceX)

    В последната Ви лекция в TED твърдите, че ще станем двупланетни същества. Какво означава това? Ще ходим на Марс на почивка ли?
    Мисията до Марс е дълга и е много скъпо да изпратиш човек там. Смятам, че по същия начин, по който хората са емигрирали от Западна Европа преди 500 години към Америка, така хората ще емигрират и на Марс. Това за повечето хора ще е най-вече еднопосочно пътуване. Няма да е космически туризъм. Вероятно ще има хора, готови да похарчат много пари просто за да прекарат няколко седмици на Марс и да се върнат, но по-голямата част ще отидат с цел заселване там. И това ще се случи с хиляди хора много по-скоро, отколкото очакваме.

    Какво стои зад интереса ни да стъпим на Марс? Търсенето на ресурси? Пренаселеността на Земята?
    Въпросът може наистина да се сведе до това – какво кара хората да емигрират към други страни. Има много недоволни хора по света, много хора без родина, както и много любопитни хора. Има и доста хора, които търсят нови възможности. Едно от нещата, валидно за човечеството през цялата му история досега, е, че когато хората емигрират към нови земи и страни, те по принцип успяват и се справят добре. За западноевропейците, емигрирали преди около 500 години, може би Америка също е изглеждала като Марс. Те са имали единствено надежда за по-добър живот. Така че много хора, които се надяват на по-добър живот или които нямат собствена родина или които са недоволни от мястото, където живеят, може да изберат да похарчат парите си за мисия до Марс.

    Интересът не е ли и заради ресурсите на Марс?
    Според мен това ще е абсолютна нирвана за много учени и изследователи, защото когато имат възможност да отидат на Марс, те ще могат да правят много експерименти и проучвания.

    Какъв ще е животът на Марс?
    (Във видеото са използвани снимки и видео кадри на NASA)

    Гостоприемен дом ли ще бъде Марс за хората?
    Първоначално това ще е доста трудно място за живеене. Няма атмосфера. Има много вода, но тя е замръзнала. Много студено е там, макар че лятото може да стане по-топло, особено на екватора. Това е доста трудна и негостоприемна среда. Заради радиацията хората ще трябва да живеят зад много дебели стени, които вероятно ще направят от тухли от повърхността на Марс или ще трябва да живеят под земята.
    Големият въпрос е можем ли да „тераформираме” Марс, т.е. можем ли в действителност да я променим, да я затоплим, като поставим големи огледала и др. Истината е, че можем да го направим, но това ще струва много пари и ще отнеме много време. Така че може да минат стотици години преди Марс да стане типът място, на което човек би искал да отиде да живееш. Няма да е лесно да се живее там в началото. Но хората са емигрирали към много негостоприемни среди. Повечето хора на Земята не живеят на приятни, топли места. Мнозинството по-скоро живее в зони със студен и тежък климат. Човешките същества са забележително адаптивни и успяват да превърнат негостоприемната среда в добро място за живеене.

    Как ще изглежда животът ни на Марс?
    До голяма степен ще е като живота на Земята. Ще има ресторанти, хората ще откриват бизнеси, ще ходят на работа всеки ден. Първоначално може би ще предпочетат да живеят заедно в сгради под земята, за да се предпазят от радиацията. Но с времето хората ще започнат да изграждат градове, къщи, ще създадат семейства, ще построят училища.

    Ще се отрази ли животът на Марс на процеса на стареене при хората?
    Няма съмнение, че пътуването до Марс и животът там ще изложат хората на високи нива на радиация. Гравитацията на Марс е едва 38% от гравитацията на Земята и все още не знаем какъв ще е дългосрочният ефект от това. Предполагам, че хората на Марс вероятно ще имат по-кратък живот, отколкото на Земята. На много места на Земята средната продължителност на живот при жените днес е 88 години. Можем да очакваме, че дете, родено днес на Земята, може да доживее до 150 години. Така че според мен първоначално животът на Марс ще е 20 години по-кратък от живота на Земята. С времето, когато изградим по-добри защитни системи, може би ще има същата продължителност като на Земята. В дългосрочен план хората на Марс може да живеят дори по-дълго, защото по-ниското гравитационно поле означава, че човек няма да има нужда от толкова мускулна маса и от толкова голямо тяло, за да живее. По-слабата гравитация може би ще е по-добра за хората в дългосрочен план. Но все още не знаем.

    Има ли други форми на живот на Марс?
    (Във видеото са използвани снимки и видео кадри на NASA)

    Мислите ли, че на Марс има някаква форма на живот? Как бихме живели заедно?
    Определено не смятам, че има някаква напреднала форма на живот там. Много е възможно да има някаква морска форма на живот, която е оцеляла. Особено като се има предвид, че има доста вода под и над повърхността. Има много лед на повърхността и на места като Северния полюс. Там би могло да има живот. Нямаме обаче все още доказателства за това. На Марс радиацията от слънцето е много силна, защото няма дебела атмосфера и радиацията преминава през повърхността. А знаем, че радиацията убива голяма част от формите на живот. Така че, ако има някаква форма на живот на Марс, то тя вероятно се е адаптирала към радиацията с времето. Ако намерим живот на Марс, а смятам, че има такъв шанс, то това ще бъдат много малки организми, вероятно едноклетъчни. Няма да е форма на живот, каквото познаваме, но вероятно ще е такава, която можем да разберем.
    Друг голям въпрос е и дали животът на Земята всъщност не е започнал на Марс. Защото много преди Земята Марс е била обитаема среда с много вода. По това време Слънчевата система тъкмо се е формирала и е била относително млада. Имало е много късове, летящи из нея. Тези големи късове – астероиди, комети и др., редовно са удряли Марс и Земята. Възможно е животът, зародил се на Марс, да е дошъл на Земята по този начин. Но все още не знаем със сигурност.

    Вие лично искате ли да отидете на Марс? Готов ли сте за подобна мисия?
    Да, готов съм. Бих се радвал да отида на Марс. Смятам, че ще е изумително. Това би било най-голямото проучване на живота. Определено не искам да съм на първия кораб, който ще отлети за Марс, защото ще е опасно и трудно. Но искам да отида преди да умра.

    Какво заплашва животът на Земята днес?

    Първата Ви лекция в TED през 2002 е била за 10-те начина, по които може да свърши светът. Сега, близо 10 години по-късно, бяхте отново на сцената на TED. Какво се промени оттогава? Кои са рисковете днес, които заплашват живота на Земята?
    Всичките 10 изброени от мен на първата ми лекция в TED възможности светът да свърши са все още валидни и опасни. Проблемите обаче са все още относително лесно решими. Най-голямата опасност за хората на Земята все още е налице. Номер 1 риск все още е, че Земята може да бъде ударена от голям астероид, който може да заличи напълно живота тук. Вероятно подобно нещо се е случило преди почти 65 милиона години и е убило всички динозаври. Нашите предци по това време са били много малки бозайници с размера на плъхове, които евентуално са се развили до човешки същества. Ако голям астероид удари Земята и убие всички хора, то животът на Земята може отново да революира, но не и по начин, по който да бъдат създадени хора. Ще е огромна трагедия да се изгуби всичко, което хората са постигнали.
    Преди две години имах друга лекция в TEDxMidwest за 8-те начина животът на Земята да свърши. Най-голямата промяна, която отчетох в нея, беше да сложа в списъка възможността за ядрена война. При първата ми лекция опасността от ядрена война не беше в топ 10, но сега смятам, че е. Не е заради опасността САЩ и Русия да влязат в ядрена война. Смятам, че държави, като например Индия и Пакистан, могат да започнат ядрена война. Те имат достатъчно ракети с ядрени глави. Ако ги изстрелят едни срещу други могат да заличат по-голямата част от хората на Земята. И това до голяма степен е извън контрола на големите страни. Тези две страни могат да разпалят ядрена война. Това е единствената нова опасност, която добавих към списъка.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк