вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7266 прочитания

    Мнозинството немски инвеститори са недоволни от правната сигурност у нас

    Немските фирми са неудовлетворени и от качеството на образованието у нас
    23 април 2015, 15:52 a+ a- a

    Мнозинството от немските компании в България отново биха инвестирали у нас. Това сочи традиционното проучване на бизнес средата, проведено от Германо-Българската индустриално-търговка камара (ГБИТК) през 2015 сред 107 нейни фирми членове. Анкетата се провежда паралелно в още 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

    88% от анкетираните фирми отговарят положително на въпроса дали биха инвестирали отново у нас. Над половината (56%) оценяват икономическата обстановка като задоволителна.

    Данните на БНБ за 2014 показват срив в нивото на германските преки инвестиции в България: минус 275.6 млн. евро. След уреждането на казуса „Кльостерс-Цемеко” България се надява да подобри инвестиционните си отношения с Германия, след като Берлин отново дава държавни инвестиционни гаранции на свои фирми, решили да инвестират в у нас.

    По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката търговският обмен между България и Германия за 2014 достигна нов рекорд: 5.9 млрд. евро. 

    Предимствата на България като дестинация за бизнес продължават да бъдат атрактивната данъчна тежест, ниската цена на работната ръка и членството в Европейския съюз. Факторите обаче, които от години възпрепятстват дейността на компаниите, са значително повече от положителните страни на икономическия ландшафт: неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността. Сравнявайки конкретно тези резултати с отговорите от миналогодишната анкета, не се наблюдава промяна.

    България отново се нарежда на последните места сред 16-те страни от Централна и Източна Европа по политическа и социална стабилност (на 14-то място, преди Косово и Босна и Херцеговина), правна сигурност (на последно място, след Босна и Херцеговина), борба с корупцията и престъпността (на 14-то място, преди Косово и Босна и Херцеговина), публична администрация (на 12-та позиция) и прозрачност на обществените поръчки (на 14-та позиция). По развитие на инфраструктурата страната ни се нарежда на 12-то място сред 16-те държави от ЦИЕ.

    На последните позиции сме и по качество на професионалното и академичното образование. По наличност на специализирана работна ръка България е на предпоследно място.

    Чрез изграждането на клъстер „Дуално професионално обучение” ГБИТК се надява да подкрепи фирмите при набавянето на квалифицирани специалисти за своята дейност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция