четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12560 прочитания

    ABB: Обмисляме засилване на присъствието си в България

    За плановете на шведско-швейцарската компания у нас – Екехард Нойрайтер, изпълнителен директор на ABB Bulgaria, пред Economy.bg
    24 юни 2015, 11:16 a+ a- a

    Повече от 400 новоназначени служители отчита шведско-швейцарската компания ABB година след откриването на втория завод за продукти ниско и средно напрежение в индустриалната зона в гр. Раковски. До края на годината компанията планира да увеличи броя на служителите си с още поне 200. В завода са инвестирани 23 млн. долара. Към момента ABB разполага с над 1500 служители само в гр. Раковски. Като цяло в България компанията наскоро отбеляза назначаването на своя 2000-ен служител.
    ABB функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и с офиси и клонове в пет локации. Производствените бази в страната се намират в гр. Петрич – за продукти ниско напрежение, в гр. Севлиево – за продукти високо напрежение, и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна, както и с Общ център по счетоводство и човешки ресурси в гр. Раковски.

    Economy.bg разговаря с г-н Нойрайтер, за да разбере повече за плановете на компанията у нас.

    За новия завод в Раковски, нужните професионалисти и възможностите за привличането им

    Г-н Нойрайтер, при последната ни среща Вие споделихте планове за откриване на нов завод в Раковски. Какъв прогрес отчитате година по-късно?
    Отчитам голям прогрес от откриването на завода миналата година. Имаме повече от 400 новоназначени служители, като броят им ще продължи да расте. Имаме нови производствени линии за производство на продукти за средно и ниско напрежение. Много от новите служители преминаха съответно обучение за работа, за безопасност, за развитие на управленски умения. Компанията се развива и се готвим за ново разширяване.

    Какво разширяване планирате?
    Както вече посочихме, при пълен капацитет на работа трябва да имаме около 600 служители.

    От какъв тип специалисти имате все още нужда?
    Тук в Раковски нашият фокус е върху производството. С оглед на това ние имаме нужда от машинни инженери, инженери по качеството и др. Разбира се, ще са ни нужни и хора с умения в управлението и администрацията.

    Имате ли проблеми с намирането им в региона?
    В момента подходът ни е да намерим млади хора, които можем сами да обучим. Разбира се, те трябва да имат основна квалификация. Сътрудничим си в момента с Техническия университет. Опитваме се и да намерим нови начини, как да повишим интереса към техническите специалности тук, в областта. Ще си сътрудничим и с други международни компании в тази посока.

    Кои са тези компании?
    Например има огромен интерес от големи международни компании, като SMC и Sensata. Други компании също потвърдиха, че биха искали да сътрудничат.

    Как ще си сътрудничите с тези компании?
    Както вече споменах, ние бихме искали да привлечем повече младежи към техническите професии тук. Напоследък наблюдаваме спад на интереса към тях, но това е валидно не само за България. Това е нещо, което искаме да променим.

    Как планирате да промените това?
    Ще каним младите хора в нашите фабрики, като им показваме какво правим и какво биха могли те да правят, ако се присъединят към нас един ден.

    Подкрепяте ли плановете на правителството за въвеждане на дуално обучение?
    Със сигурност бих оценил тази система да бъде въведена. Дуалното обучение комбинира теоретичната част в училищата с практическата част в заводите. Така младежите имат възможност да получат квалификация, която се търси от бизнеса. Ще се радвам, ако видя прогрес в тази посока.

    Как си сътрудничите с местната администрация?
    Поддържаме постоянна комуникация и си сътрудничим много добре. За мен най-добрият пример е времето от планирането на новия завод до откриването му. Този срок беше 12 месеца. Това означава, че сме били много бързи, което е единствено възможно чрез отлично сътрудничество с местните власти.

    За плановете за евентуално засилване на присъствието на ABB у нас

    Какви са плановете ви за следващите пет години?
    Най-напред искаме да финализираме проекта, което ще отнеме от 6 до 12 месеца. Имаме и други планове, които още не са одобрени. Мога да потвърдя, че обсъждаме и че има интерес от засилване на присъствието ни в България, но все още не е взето решение. Не бих изключил разрастването да е в София, но има и други локации. Присъстваме сериозно в Севлиево. Опитът ни в Пловдив също е много добър. Това са доста добри локации за евентуално бъдещо разширяване. Ще продължим работата си в тези две локации, но не изключвам и разширяване на бизнеса ни в София.

    Какво ще повлияе на решението ви да разширите бизнеса си в България? Кои фактори ще отчетете?
    Това е комбинация от фактори. Ще отчетем това, което сме взели като база за решенията си в предишните случаи. Знаем, че България има много добри условия за определен тип операции. Страната също има най-ниските производствени разходи, включително за енергия. От друга страна, имаме нужда да видим доколко положително ще продължат да се развиват нашите заводи тук.

    За значението на производството у нас

    Какво е мястото на производството в заводите на ABB в България в глобалната стратегия на ABB Group?
    ABB счита, че България е много важна част от веригата на стойността, особено в Европа. Това е валидно за продуктите за ниско напрежение. В тази посока вървим и при продуктите за високо напрежение. В Раковски стартирахме и производствена линия за продукти за средно напрежение. Тези успешни примери могат да допринесат за привличане на нови инвестиции.

    За производството на индустриални роботи и потенциала на България на този пазар

    ABB наскоро откри завод за роботи за индустриална употреба в САЩ. Къде другаде имате подобни заводи и какви са амбициите ви на пазара на индустриални роботи?
    САЩ са голям пазар. Търсенето на роботи там е изключително високо. Освен завод там, имаме фабрики в Китай, Швеция и в др. локации. При тези случаи развойните центрове работят в близост до производствените локации. От тази гледна точка не виждам възможност за стартиране на производство на роботи в България. Въпреки това бизнесът с роботи би бил интересен за страната.

    Има ли България потенциал на този пазар?
    Виждам потенциал на пазара, защото в производството си тук ние използваме роботи. Много индустрии, като аутомотив, хранително-вкусова и др., използват в производството си роботи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка