вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8523 прочитания

  Близо 60% е ръстът на заплатите на ИТ специалистите у нас за последните пет години

  За последните 12 месеца ИТК и аутсорсингът сектора са създали 41 нови работни места в България, сочи доклад на Industry Watch
  27 август 2015, 17:20 a+ a- a

   

  ИТК секторът, аутсорсингът и преработващата промишленост са индустриите, които създават нова заетост след кризата в България, сочи доклад на Industry Watch, наречен „Двигателите на възстановяването: „Карта на растежа“ за водещите български сектори и региони”.

  За последните 12 месеца до средата на 2015 тези двигатели на нова заетост са създали общо 41 хиляди допълнителни работни места.

  От големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008, сочи докладът. По-слабо е повишението на заетостта в ИТ и аутсорсинг сектора във Варна (с 3% спрямо 2008).

  Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора, отбелязват авторите на доклада.

  В периода 2008-2013 средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори.

  Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 17 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 18 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 21 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис