петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7305 прочитания

    Festo откри нова производствена база в София

    С инвестиция от 19 млн. лв. компанията отбееляза 25 години производство в България
    11 септември 2015, 13:51 a+ a- a

    Германският концерн за индустриална автоматизация Festo откри нова производствена база в София. Инвестицията е в размер на 19,2 млн. лв., като с нея компанията отбеляза и 25 години производствена дейност у нас.

    Фесто АГ&Ко. е световен лидер в областта на автоматизиращата техника, индустриалните обучения и образователни програми със собствени дружества в 61 държави, 250 филиала по целия свят и сервизно обслужване в 176 страни. С оборот от €2,45 млрд. за 2014 и 300 000 активни клиенти в различни точки на света, компанията е значим фактор в индустрията. Компанията е високотехнологична и поставя акцент върху развойната дейност. Над 7% от оборота на концерна се инвестират в развойна дейност (при среден процент за Eвропа от 3,8% за 2014 по данни на Deloittе). Това създава над 100 нови продуктови фамилии годишно и съответните патенти за тях. Към момента Festo има над 2600 регистрирани и 1300 действащи патента.

    На церемонията присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, представители на администрацията и бизнеса на двете държави, представители на управителния съвет на концерна от Германия, партньори от българския пазар и приятели на компанията.

    Новооткритата производствена база ще удвои производствения капацитет на компанията в България, ще разшири продуктовата гама и ще стане основа за откриване на нови работни места през следващите 3 години. В периода 2015-2018 са планирани и инвестиции в машини и съоръжения за нови изделия и за автоматизация на производството на стойност 25 млн. лева. Процесът ще гарантира на „Фесто Производство“ по-голяма гъвкавост и възможности, които са от особена важност при изпълнението на краткосрочни поръчки в голям обем, съобщиха от компанията.

    Президентът Росен Плевнелиев с бионичен модел SmartBird на Festo
    Своята история в България Фесто започва през 1986 със създаването на първото си търговско представителство в страната. През 1990 започва същинската производствена дейност след присъединяването на малкото българско предприятие „Пневмоавтоматика”. Три години по-късно германският концерн става едноличен собственик на „Фесто България“ с малък производствен отдел, който от 1997 специализира в производството на сензори и съединителни кабели. Създадено през 2000 година, „Фесто Производство“ е сред петте най-успешни дъщерни компании на немския гигант. През 2001 оборотът на дружеството в страната ни е 12,5 млн. лв., а сътрудниците – 155, в края на 2014 оборотът достига 86 млн. лв., а сътрудници вече са над 600.

    Новопостроените площи в жк „Дружба“ в София се помещават на 8700 кв. м. на три нива – логистика, производство и изпитателна лаборатория. Така заедно с тях „Фесто Производство“ вече разполага с площ от общо 20 хиляди кв. м. През 2014 изработените продукти на годишна база са достигнали близо 10 милиона бройки, което е 27% ръст на продажбите спрямо предходната 2013. До края на 2015 от компанията си поставят за цел да реализират допълнителен ръст от 13%, а очакванията за 2016 са още по-сериозни. В момента в производствената база в България се произвеждат сензори, съединителни кабели, вентилни модули, аксесоари и други изделия.

    „Преди 25 години със семейство Щол преценихме, че си струва да инвестираме в производство в България. Но дори ние тогава не сме очаквали този изключителен темп на развитие. Днес празнуват фирмата, бизнес модела, надеждността, мотивацията и креативността. Благодаря на България за стабилната политика, инфраструктурата и подкрепата към инвеститорите. А ние, заедно с колегите в България ще продължаваме да работим по „Индустрия 4.0“ – индустрията на бъдещето.“, обеща Д-р Еберхард Файт, председател на Управителния Съвет на Фесто АГ&Ко.

    Д-р Еберхард Файт, pредседател на УС на Festo, Йорданка Фандъкова, кмет на София, и Росен Плевнелиев, президент на Република България, с бионичен модел на мравка от Festo
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк