петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17859 прочитания

    Forever Found: Български талант с американски успех

    Георги Линев – един от най-успешните български музиканти в САЩ и лице на групата Kan Wakan, пред Economy.bg
    15 септември 2015, 14:27 a+ a- a

    LA Weekly го определя като един от 10-те най-добри млади музиканти на Лос Анджелис. Списание Rolling Stone хвали бандата му като изключително интересна. Музиката му привлича вниманието на световноизвестни студия и радиостанции, а песента Like I Need You е избрана за един от трейлърите за филма „Игра на тронове”. Запознайте се с Георги Линев – един от най-успешните български музиканти отвъд океана.
    Линев е роден в София и емигрира в САЩ на 14-годишна възраст. Замисля създаването на своя формация през 2010, но тя става факт през 2012, когато се ражда Kan Wakan. В групата освен Линев, който е композитор и продуцент, участват вокалистката Кристиане Баутиста от Филипините и продуцента и китарист Питър Потьонди от САЩ. Дебютният им албум Moving On и първият сингъл Forever Found бързо печелят популярност на групата, издавана от известния джаз лейбъл Verve. През 2014 Kan Wakan са подгряващи на групи, като Arctic Monkeys и Royal Blood в САЩ.

    Георги Линев ще представи своята нова продукция в специален концерт в Sofia Live Club на 21 октомври.

    Economy.bg се свърза с Георги Линев, за да ни разкаже повече за предизвикателствата по пътя към успеха в САЩ и качествата, нужни за постигането му.

    Георги, дълъг ли беше пътят от София до успеха в Лос Анджелис?
    Дълъг беше, и то не само по отношение на музиката. Много хора мислят, че трябва да си в град като Лос Анджелис, за да си успешен и да се реализираш. Моят опит обаче сочи, че това обикновено не е вярно особено в днешно време, когато всеки е активен в социалните мрежи и интересни неща може да се родят навсякъде по света. Всеки може да бъде признат заради таланта си много бързо. Прекарах доста време в София напоследък и виждам, че местната музикална сцена се развива добре и има усещане за общност, което понякога трудно може да се намери на места като Лос Анджелис, където лесно можеш да се изгубиш в шума.

    Какви бяха най-големите предизвикателства по този път?
    Първоначално това беше големият културен шок. От средно оживен космополитен европейски град отивах в малък ски курорт като Айдахо с население от 7 хил. души. Нищо не беше същото – нито хората, нито храната, нито интересите на местните. Адаптацията беше трудна, но с времето се научих да оценявам определени неща от културата и начина на живот там.
    Едно от най-големите предизвикателства за мен беше да преодолея страха си да преследвам мечтата си да правя изкуство, което много хора считаха за необещаващо като кариерен избор. Повечето хора, с които израснах, учиха за адвокати, доктори, банкери, бизнес мениджъри....В момента, в който някой изрече думите „Аз съм музикант”, веднага му се лепва стигмата и стереотипът. Това прави труден пробива, особено когато се опитваш да се откриеш като артист и да дефинираш какво се опитваш да кажеш на света. Отне ми известно време да преодолея това. А преместването в Лос Анджелис определено беше облекчение, тъй като ми позволи да се освободя от очакванията на другите към мен.

    Какво взе със себе си като музика и емоции от България, когато замина за САЩ?
    Отраснах с палитра от музикални влияния благодарение на семейството ми. Чичо ми е оркестров диригент, така че от бащина страна в семейството винаги се е слушало опера и класическа музика по радиото, както и български фолклор и женска хорова музика, която намирам за много емоционална и музикално вдъхновяваща. От страна на майка ми имаше много блус и рокендрол аудиокасети, включващи всичко – от Джими Хендрикс до Beatles и различни групи от 50-те и 60-те години на миналия век. Смятам, че това влияние винаги е било в мен и по някакъв начин е дълбоко вкоренено в музиката, която правя.

    Името на групата Kan Wakan означава космос. Космологична ли е музиката, която правите?
    Името Kan Wakan означава различни неща на няколко различни езика. Идеята никога не е била да е директен превод на конкретна фраза. В езика на индианците лакота може да означава „танц на слънцето”, ако „K” се замени с „С”. Във филипинския диалект тагалог Kalawakan означава „междузвезден”, или дълбок космос. Wakan сам по себе си означава велик дух или нещо, което е свещено или божествено. Не мисля, че някои от тези преводи е буквална интерпретация на това, как звучи нашата музика. Въпреки че по някаква случайност харесвам космологичното звучене и текстове и може би на места в нашата музика има някаква препратка към значението на думата на езика тагалог, но това не е търсено нарочно.

    Какво е посланието, което отправяте с музиката си?
    Надявам се, е послание, което е лично и уникално за всеки слушател. Харесвам музика, която не се опитва да ти каже как трябва да се чувстваш или мислиш. С музиката ми се опитвам да създам нещо, което малко или много предоставя палитра от различни цветове и многообразни емоции, които винаги да се възприемат различно в зависимост от човека или от момента, в който се намира. Щастлив съм, ако тя допринася за по-добрата атмосфера при изживяването на някакъв момент, независимо какъв е той.

    Споделяш в интервю, че искаш да накараш хората да плачат на музиката ви. По този начин разбираш, че музиката ви докосва слушателите ли? Теб каква музика може да те развълнува истински?
    Там конкретно коментирахме класическото влияние в музиката, която правя и как понякога тя е много емоционално заредена. Разбира се, основната цел на музикантите е с дадена песен да могат да постигнат такава връзка, която да провокира истинска емоция, че да те накара да заплачеш.
    Има няколко композиции на Филип Глас, Енио Мориконе, Чили Гонзалес и Българския национален женски хор (за да посоча само няколко примера), които имат такъв ефект върху мен почти всеки път, когато ги чуя.

    Започваш да се занимаваш с музика в труден за теб момент. Какво ти даде музиката?
    Разболях се от много рядка форма на рак, когато бях на 14 години. Родителите ми ми подариха китара, а свиренето се превърна в ежедневно хоби за мен до края на лечението ми. В началото го възприемах като форма на разсейване, което наистина проработи при мен, но впоследствие колкото повече свирех, толкова повече започвах да се интересувам от музика като цяло и от други инструменти и композиране на музика. Бих казал, че за мен музиката се оказа мощен отдушник, който ми позволи да изразя себе си в момент, когато емоционалното ми състояние и начин на мислене бяха ключови за оцеляването ми.

    Ако трябва да се определиш с песен или композиция, коя би била тя? В песен на Spandau Ballet от 80-те се пееше: This is the sound of my soul (Така звучи душата ми). В този смисъл как би звучала твоята душа?
    Много труден въпрос. Не е лесно да се избере конкретна музика, която да обхване всичко. По-реалистично е да избера нещо, което кореспондира със сегашното ми настроение, макар че това може да се промени до края на интервюто. Бих избрал Overnight на Чили Гонзалес за днес.

    Музиката ви привлича вниманието на известни студия и медии като Rolling Stone и CBS. Какво е за теб успехът?
    За мен успех е да виждам, че музиката ми си проправя път до повече слушатели и постига публичността, на която съм се надявал. Това, от своя страна, би ми позволило да продължа да правя повече музика, която да споделям с хората в бъдеще.

    Каква е рецептата за успех в САЩ – талант, усилен труд, търпение...?
    Няма такова нещо като рецепта за успех според мен. Хората са почти еднакви навсякъде, където съм бил. Разбира се, талантът, работата и търпението помагат в процеса, както и голямата доза късмет, ако вярвате в него. Да работиш добре с другите хора и да споделяш успеха с тях, също има важно значение във всяка история за успех. Вярвам, че основен фактор за постигането на успех е наистина да вярваш, че си го постигнал, и да нямаш и капка съмнение, че ще стигнеш до там, закъдето си се запътил. Тогава някак си Вселената отваря за теб врати и възможности, които трябва да съзреш и да си отворен да приемеш. Добър приятел ми каза наскоро нещо: „Единственият път, когато успехът идва преди работата, е в речника”. Трудно ми е да не се съглася с него.

    Какъв съвет би да на българите, запътили се към чужбина в търсене на реализация?
    Където и да отидете ще намерите хора, които искат да заемат мястото ви в България. Тревата наистина е неутъпкана. Понякога искаме да избягаме от някъде в преследване на някаква възможност или за да сменим темпото или средата и по-късно си даваме сметка, че истинската промяна, която трябва да направим, е в нас самите, защото възможностите и реализацията съществуват точно сега пред нас. Понякога обаче е трудно да забележим това, без да се махнем за известно време. Същевременно пътуването и опознаването на нови култури е нещо, което обичам да правя. Именно с цел да обогатите живота си колкото може повече, препоръчвам да пътувате и да се срещнете с колкото може повече готини хора.

    Работите ли по нов албум?
    В момента завършвам новия албум на Kan Wakan. Почти завършвам работата си и по новия албум на Рут Колева. Тъкмо завърших и работата по саундтрака за филма Dead Draw, който ще излезе по кината следващото лято. Бях доста ангажиран тази година и нямам търпение новите ми проекти да видят светлина скоро.

    Интервю: Детелина Калфова

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство