четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    69792 прочитания

    Това ли е формулата на дълголетието?

    Препоръки за дълъг и щастлив живот от японския лекар Шигеаки Хинохара
    04 октомври 2016, 11:49 a+ a- a

    Японският доктор Шигеаки Хинохара е на 105 години, но изглежда далеч по-млад и в много добра форма за възрастта си. Въпреки завидната си възраст, той е активен, продължава да практикува и да бъде олицетворение на своята философия за дълъг и щастлив живот. Тежи около 60 килограма и поддържа това тегло вече повече от 70 години. Казва, че отдава своето добро здраве и жизненост основно на храната, тъй като на младини не е имал много време да спортува. Но и не пренебрегва редовното движение. Така например всеки ден прави между 2 000 и 2 500 стъпки с бавно темпо, подкрепяйки се с бастуна си. 

    Като лекар той поставя акцент върху превантивната грижа и защитава тезата, че много болести са свързани с начина на живот. И е посветил живота си да просвети възможно повече хора в това. Казва, че и до днес може да работи по 18 часа на ден, седем дни в седмицата и да се наслаждава на всяка една минута от своя динамичен живот.  

    Неговата философия за дълъг и щастлив живот може да бъде обобщена в три изречения:

    1. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва да се чувстваш добре, да си изпълнен с ентусиазъм и вдъхновение. 

    2. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва внимаваш как и с какво се храниш и да правиш упражнения редовно.

    3. Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва да правиш нещо в полза на обществото. 

    Вижте част от неговите съвети за дълъг и щастлив живот:

    1. Най-важното е да се чувстваш добре. Здравословното хранене и достатъчният сън са много важни, но сравнение с тях доброто настроение е на първо място. Енергията идва основно от доброто настроение, а не толкова от храната или съня. Всички помним как като деца сме забравяли да се храним или спим, унесени в своите забавления. Трябва да се поучим от децата – да живеем с по-малко правила и да се забавляваме повече. 

    2. Храната има значение. Доктор Хинохара открива, че сред хората, които живеят по-дълго, няма такива с наднормено тегло. 

    Закуската му обикновено включва чаша прясно изцеден портокалов сок със супена лъжица зехтин, чаша прясно мляко с три супени лъжици лeща на прах и банан. Докторът вярва, че зехтинът е много полезен за артериите и поддържа кожата в здрав вид.  По обяд, когато обикновено е в кабинета си в болницата „Сейнт Люк“ в Токио, той изпива чаша мляко с няколко бисквити.

    В два дни от седмицата вечеря телешко филе (около 100 грама), а в останалите пет - риба. Към менюто си също така включва ориз, пресни зеленчуци, като броколи и марули, обилно полети със зехтин. Стреми се да поддържа дневен прием от около 1300 килокалории. 

    3. Ангажирайте времето си и планирайте занапред. Колкото повече неща планирате занапред, толкова по оптимистични и любопитни ще бъдете. Доктор Хинохара има запълнен график с ангажименти в болницата, лекции и др. и дори планира да посети Олимпиадата в Токио през 2020. 

    4. Не е нужно да се пенсионирате. Дори и да сте нетърпеливи това да се случи, направете го по-късно, а не на 65, съветва лекарят. 

    5. Споделяйте знанията си. Открийте своите начини да споделяте знанията си и опита си с хората. Така, наред с живота на другите, издигате и своя живот.  Доктор Хинохара провежда около 150 лекции годишно, много от които и пред малки деца. И се стреми да ги води прав – казва, че това го прави по-силен. 

    6. Не вярвайте на всичко, което ви казват или препоръчват лекарите. Според него лекарите не могат да излекуват всички. Ако се съмнявате в даден съвет, попитайте лекарят дали би препоръчал същото на свой близък роднина, съветва той. Шигеаки Хинохара вярва, че музикалната терапия и терапиите с животни имат много по-голям лечебен ефект, отколкото лекарите предполагат. 

    7. Не пропускайте възможност да ползвате стълбите. Доктор Хинохара често взема по две стъпала наведнъж – казва, че това е лесен начин да тренира мускулите на краката си. 

    8. Болката е нещо мистериозно. Според него най-добрият начин да облекчим физическа болка е като се забавляваме. Така например децата със зъбобол бързо забравят за него, ако започнат някаква игра. 

    9. Животът е непредвидим и ще ви се случват неща, които не очаквате. Всеки преживява инциденти. Приемете, че това е така, възползвайте се максимално от тези ситуации и си извличайте поука от всичко, което ви се случва. 

    10. Бъдете умерени, що се касае до материалните неща в живота. Последните не са сред нещата, които ни носят най-голяма радост в живота. Парите имат значение, но не са по-важни от удоволствието, което ви носи това, което правите. 

    11. Прекрасно е да имаш дълъг живот. Обикновено първите 60 години от живота си работим за себе си и за семейството си. Но след това е време да насочим усилията си в полза на обществото, смята той. От 65-годишен доктор Хинохара работи като доброволец. 

    12. Потърсете модел за подражание. Намерете човек, който е способен да ви вдъхнови и да ви тласка напред. Подобна личност може да отключи вашия вътрешен потенциал.

    Снимки: Facebook профилът на Шигеаки Хинохара

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа