сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5188 прочитания

    България изостава по отношение на иновациите

    Едва 3% от износа на страната са високотехнологични продукти, сочи проучване на Световната банка
    10 април 2012, 15:46 a+ a- a

    Делът на високотехнологичния износ на България е едва 3% от общия експорт. Това е значително под средната стойност за ЕС-27 – 16%. Това става ясно от доклад на Световна банка „Постигане на интелигентен растеж: как научните изследвания и иновациите да работят за България”.

    Проучванията показват, че темпът на растеж на иновативните компании в България надвишава един път и половина този на фирмите, които нямат нововъведения.


    Иновативните фирми създават и повече работни места, става ясно от доклада. През последните години тези предприятия са отбелязали годишен ръст на броя на заетите в размер на 8%. За сравнение ръстът на работните места при неиновативните компании е нулев.

    Всяка пета фирма в страната заявява, че не разполага с достъп до външно финансиране, необходимо за дългосрочното инвестиране в научноизследователска и развойна дейност.

    Превръщането на новите идеи в иновации изисква инвестиции както от страна на публичния, така и от страна на частния сектор, се посочва още в доклада.

    Иновационните постижения на България са под средното равнище на ЕС, което поставя страната ни в групата на държавите със скромни резултати в областта на иновациите. Компания тук ни правят Румъния, Литва и Латвия.

    България, Естония, Малта, Румъния, Португалия и Словения обаче са лидери по отношение на темпа на растеж на иновациите със средногодишен ръст значително над 5%, става ясно от проучването.

    Германия, Финландия и Швеция са признати за най-иновативни европейски държави. Тези страни отчитат най-голям дял на разходи за научноизследователска и развойна дейност, извършени от частния сектор. Той финансира 65% от общия размер на вложенията за научноизследователска и развойна дейност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа