петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16560 прочитания

    Боян Петров: Всеки изкачен връх те прави уверен, че и другите върхове са постижими

    За емоциите на върха, за уроците и за смирението, разговаряхме в края на 2015 с Боян Петров. Припомняме ви това интервю, за да се докоснем отново до един велик българин
    18 ноември 2015, 10:22 a+ a- a

    * За емоциите на върха, за незначимостта на злободневните проблеми, погледнати от върха, за уроците и за смирението, разговаряхме в края на 2015 с Боян Петров. Припомняме ви това интервю, за да се докоснем отново до един велик българин.

    „Успех за мен е, когато съм стигнал върха”, споделя ми алпинистът Боян Петров, след като успявам да го измъкна за кратко от множеството фенове, които искат да се снимат с него. Току-що е приключила вдъхновяващата му презентация пред HR специалисти в рамките на Международната конференция за управление на хора, организирана от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Ентусиазирани участниците нямат търпение да се докоснат до човека, който има зад гърба си 5 осемхилядника, като сред тях са вторият и третият по височина върхове К-2 и Кангчендзьонга. Само преди около месец Боян е записал още един осемхилядник в актива си – Манаслу. Миналата година той стана първият българин, изкачил 3 осемхилядника за 100 дни, и постави световен рекорд, като стъпи на два от тях – Броуд Пик и К2 – за 8 дни.

    За емоцията на върха

    Боян, откъде дойде желанието да покорявате върхове?
    Това е някаква вътрешна необходимост – да направиш физически върха, който ти е в главата. Алпинизмът за мен е начин, по който чрез завършването на изкачването доказвам на себе си, че мога нещо. Всеки един връх е като проект. Той си има начало, фази на развитие и край. Успех за мен е, когато съм стигнал върха.

    Какво е чувството на върха?
    Последното нещо, за което мислиш там, е щастие, еуфория или удовлетворение. Не, те идват после, като слезеш долу. Върхът е само връхната точка. Слизането е много ключово, защото можеш да си останеш някъде по склоновете. Затова радостта от върха идва, като се прибереш в базовия лагер, дори бих казал, като се прибереш в София. Отпускам се едва като се прибера тук. През останалото време съм нащрек, защото всичко се случва.

    Значи емоцията и вълнението са най-силни долу – не по време на изкачването или на върха?
    Емоцията идва, когато се прибереш жив. Най-добрият алпинист е живият алпинист. Това винаги ми свети като лампичка. Не се радвам предварително, защото върхът е само половината от пътя.

    Как изглеждат ежедневните ни проблеми от върха?

    Как изглежда животът долу на Земята от върха? Как изглеждат проблемите, страховете, конфликтите?
    Те изглеждат нищожно малки. Затова искам да си причинявам по-често върхове. Защото само от върха виждаш, че всички проблеми на ежедневието са нищожни. Дори дупките по пътищата тук не ми правят впечатление. Пълно е с мрънкачи, които се оплакват. Да отидат в страните, където няма път, пък камо ли дупки. Пътувайки и изкачвайки върхове, съм изградил много по-висок праг на поносимост за някои неща. Разбира се, имам гражданска нетърпимост към други. Но върховете са чудесно място да видиш, че битовизмите са някъде ниско долу.

    Покоряването на върхове като възможност за себепознание

    Какво научихте за себе си след толкова покорени върхове?
    Че мога и още. Че искам още. Защото всеки един изкачен връх е място, откъдето виждаш море от други върхове. Това ти дава свободата и фантазията да смяташ, че и другите върхове са постижими. Върховете са точка, от която виждаш следващите точки от развитието ти като човек.

    Става ли по-смирен човек след покоряване на такива върхове или с изкачените метри се помпа и егото?
    Аз лично ставам по-смирен. Като човек съм холерик, прекалено действен. Но смирението идва от това, което научих на върховете – че трябва да можеш да ги преживееш, за да ти се отворят. Търпението се ражда с върховете. В началото бях много потиснат, когато не кача нещо. Но се научих да ги изчаквам и те се отварят. Затова в момента успявам да ги изкача. Трябва да вникнеш в тях, да влезеш в тях, да станеш част от тях и тогава някак си те те допускат.

    За непокорените житейски върхове

    Пишете завещанието си всеки път, преди да тръгнете да покорявате връх. С какво чувство подхождате към тази задача?
    Това е изключително практично действие. Завещанието просто казва на кого какво искам да оставя. Не го правя с фаталистичното чувство, че ще отида и ще умра. Не, отивам с идеята, че това е подготвена смърт. Човек трупа разни неща в живота си. Аз трупам екипировка, книги и колекция от животни. В завещанието посочвам кое как да се разпредели.

    Покорили сте много върхове в живота си. Кой беше върхът в личен план, който Ви беше най-труден за преодоляване?
    Още не съм го покорил. Преди 16 години започнах да пиша докторантура в Националния природонаучен музей и до ден-днешен не съм я приключил. Това ужасно ми тежи като проект, но не мога да намеря една година, в която да си седя тук и да довърша всички експерименти и да напиша дисертацията. Това е житейският ми непокорен връх, който още ми тежи.

    "Пътят трябва да са постигнати цели".

    Защо е важно човек да предизвиква себе си?
    За да се чувства жив. Ако не се предизвикваш, ти вече си се пенсионирал. Някои хора цял живот си живеят така, по пенсионерски. Да се предизвикваш означава да си поставяш непрекъснато цели. Защото пътят трябва да са постигнати цели. Като се обърнеш назад, да видиш изкачени, свършени неща, а не зарязани по средата, или гладък път, по който няма точки, които да си спомняш и да забележиш.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 30 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март