петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5562 прочитания

    Как жените правят бизнес?

    По какво се различава подходът на дамите към бизнеса от този на мъжете?
    21 април 2012, 11:44 a+ a- a

    Защо жените и мъжете правят бизнес по различен начин? Вижте какво установява Европейската комисия в свое проучавне:

    •    На първо място, жените придават по-голямо значение на последиците за семейството, когато обмислят започването на бизнес (61 % спрямо 49 % при мъжете). Те обмислят много внимателно възможностите за успех и проучват подробно евентуалните рискове, които биха довели до провал, преди да използват семейното жилище като обезпечение и/или семейните спестявания като капитал за започване на бизнес.

    •    На второ място, в повечето случаи, когато решат да създадат дружество, жените запазват текущата си работа и за известно време съвместяват двете дейности: в тази връзка би могло да се каже, че жените са по-предпазливи от мъжете и си дават по-ясна сметка за риска от неуспех.

    •    На трето място, в сравнение с мъжете жените поемат вече съществуващи дружества след по-дълъг пробен период, едва след като са навлезли в дейността на дружеството (поради наследяване, раздяла или развод с бизнес партньор и т.н.).

    •    Четвъртата особеност е свързана с финансирането: новосъздадените дружества от жени работят с по-малко капитал в сравнение с дружествата, създавани от мъже, и имат по-малък собствен капитал.

    •    На последно място, в сравнение с мъжете жените предприемачи постигат по-бавен, но по-стабилен растеж. Често това означава по-малък риск от неуспех.

    Еврокомисията дава няколко примера за потенциала на жените предприемачи да създават икономически растеж и нови работни места:

    •    В САЩ Организацията на жените президенти (Women Presidents’ Organisation) оповести най-новите данни за 50-те най-бързоразвиващи се компании в Северна Америка, притежавани или ръководени от жени. През 2010 г. тези 50 най-успешни компании са отчели общи приходи в размер на 4,1 милиарда щатски долара (средно по 82,7 милиона долара) и са осигурили заетост на 24 650 работници и служители (прогнозните данни за 2011 г. са средно 557 наети лица на компания).

    •    В своя доклад за WES (Европейската мрежа за подпомагане на женското предприемачество) за 2008 г. правителството на Обединеното кралство посочва, че жените са най-голямата група лица с най-слабо участие в предприемачеството. Едва 15 % от общо 4,7 милиона предприятия в Обединеното кралство са ръководени от екип, в който преобладават жените, а ако жените започваха свой бизнес също толкова често, колкото и мъжете, всяка година в Обединеното кралство щяха да се създават още 150 000 предприятия. Ако женското предприемачество в Обединеното кралство бе на нивото, което се наблюдава в САЩ, в страната би имало още 900 000 предприятия.

    •    В Швеция през 2008 г. над 131 000 дружества са били ръководени от жени, като общият оборот на дружествата е достигнал над 35 милиарда евро, наетите в тях работници и служители са били около 358 000, а изплатените възнаграждения са надхвърлили 6 милиарда евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS