сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8132 прочитания

  Osram: България е добре позиционирана да привлича индустриални инвеститори като нас

  Герт ван дер Меер, управител и старши вицепрезидент на звено „Дигитални системи” в Osram, пред Economy.bg
  11 април 2016, 11:43 a+ a- a

  Един от най-големите производители на осветителни тела в света – германската Osram, започна изграждането на първия си завод в Източна Европа. Предприятието ще е в „Тракия икономическа зона” край Пловдив. Ще бъдат разкрити 900 работни места, като 150 от тях ще са административен и експертен персонал, а 750 – служители с по-ниска квалификация. Инвестицията в завода, който се очаква да заработи през втората половина на 2017, ще е 45 млн. лв. Тя предвижда изграждането на нов завод и складови помещения на площ от 16 000 кв. метра, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление. Предприятието ще е част от бизнес звеното „Дигитални системи” на компанията. В него ще се произвеждат електронни компоненти за осветителни системи.
  До 2013 Osram е част от Siemens, след което тя се отделя от немския гигант. Компанията е базирана в Мюнхен, като в нея работят около 33 хил. служители в 120 страни по света.

  За решението на компания да открие завод в Пловдив разговаряхме с Герт ван дер Меер, управител и старши вицепрезидент на звено „Дигитални системи” в Osram.

  Г-н ван дер Меер, защо Osram реши да открие завод в България и конкретно в Пловдив? Избрахме Пловдив заради добрата локация и логистичните му предимства, наличието на квалифицирана работна ръка в България и разбира се изгодните условия за бизнес в страната. Като един от главните градове на България Пловдив предлага добра инфраструктура, технически училища и университет.

  Обмисляхте ли други локации? Кой беше основният мотив за избора на Пловдив?
  Разглеждахме различни локации, но цялостният микс от гореспоменатите предимства ни убеди да открием завод в България. Освен това ние получихме много небюрократично и приветстващо отношение от местните и национални власти.

  Каква е стойността на инвестицията?
  Първоначално ще инвестираме по-ниска двуцифрена сума в евро.

  Колко работни места ще разкриете?
  Ще осигурим работа на 900 души. Процесът по подбора им вече започна.

  От какъв тип специалисти ще имате нужда?
  Ще ангажираме 150 души административен и експертен персонал и 750 души работници. Ще имаме нужда от хора с квалификация за оператори продукция до висококвалифицирани електроинженери за производствения процес, както и специалисти по качество и в професионалисти в сферата на прокюрмънта.
  Освен възможности за работа на висококвалифицирани инженери ние предлагаме стажантски програми в тези сфери.
  Освен от специалисти с техническо образование ние ще имаме нужда от експерти в администрацията, контрола, счетоводството и човешките ресурси.

  Как ще успеете да привлечете тези специалисти?
  Като компания с над 100-годишна история ние се славим като стабилно и надеждно дружество. Предлагаме и много приятна работна атмосфера.
  Заводът ни в Пловдив ще бъде един от водещите в нашата мрежа от предприятия за производство на електронни компоненти. Затова ние сме убедени, че можем да предложим интересни предложения за работа в областта на електрониката.
  Като компания ще се представяме на различни кариерни форуми. На подобно събитие на Техническия университет в Пловдив скоро ще представим на младите таланти какво предлагаме като компания.

  Какво конкретно ще произвеждате в Пловдив и за кои пазари?
  В Пловдив ще произвеждаме електронни компоненти за лампи и за осветителни системи. Заводът в Пловдив ще е част от глобалната мрежа от производствени предприятия на Osram, която осъществява доставки за над 120 страни.

  Получихте ли някаква подкрепа от властите?
  Чувствахме се много добре приети и се сблъскахме с много по-малко бюрокрация в сравнение с други части на света.

  Как оценявате бизнес средата в България?
  България е страна с високодинамична бизнес среда. Ние приемаме това като много положително, тъй като пазарът на осветителни тела също предлага подобна динамика.

  Какво трябва да направи България, за да успее да привлече още немски инвеститори? България е добре позиционирана да привлича индустриални инвеститори като нас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 12 часа
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  преди 12 часа
  4 млн. лева ще получат български фирми за подобряване на киберсигурността си
  От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера
  преди 15 часа
  БНБ повиши прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023
  Лихвите по кредитите и депозитите ще достигнат най-високите си стойности в края на 2024 и в началото на 2025, прогнозират от централната банка
  преди 16 часа
  Стартира строителството на 6 км метро през “Слатина” до “Цариградско шосе”
  Още 75 хил. души ще могат да ползват най-бързия и екологичен транспорт
  преди 16 часа
  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене
  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика