петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3850 прочитания

    Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом получиха Нобеловата награда за икономика

    Наградата им се връчва за приноса им в теорията на договорите
    10 октомври 2016, 13:41 a+ a- a

    Шведската кралска академия на науките присъди тазгодишната Нобелова награда за икономика на Оливър Харт, „Харвард“, САЩ, и Бенгт Холмстрьом, Масачузетски технологичен институт, САЩ, „за техния принос към Tеорията на договорa“.

    От Академията уточняват, че съвременната икономика се основава на неизброими договори. Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни, защото помагат на хората да разберат съвременните договори и институции, както и да избегнат потенциални „клопки“ при изготвянето на договори.

    Какво е теория на договора?
    Теория на договора ни осигурява основните средства, които да ни помогнат да разберем как се изготвя един договор (или какъв е неговият дизайн). Една от целите на тази теория е да обясни защо договорите имат различни форми и дизайни. Друга цел е да ни помогне да разберем как да съставяме по-добри договори. Така институциите могат да допринасят повече за общественото благо. Трябва ли доставчиците на обществени услуги като училища, болници и затвори да бъдат притежание на частни лица или на обществото? Трябва ли учителите, здравните работници и охранителите в затворите да получават фиксирани заплати или пък заплащането трябва да е обвързано с извършената от тях работа? До каква степен заплащането на мениджърите трябва да зависи от бонусната система или от опции, свързани с акции?

    Теорията на договора не осигурява точни и категорични отговори на тези въпроси. Въпреки това силата на тази теория е в това, че ни позволява да мислим ясно за темите и ни помага да разберем потенциалните клопки при съставянето на нови договори, обясняват от Шведската кралска академия на науките.

    Разработената от двамата учени теория задава рамка за анализиране на много различни теми, свързани с договорите, включително заплащане според представянето за мениджърите на най-високо ниво; приспадания и съвместни плащания при застраховките, както и приватизация на обществени активи.

    Чрез своя първоначален принос Харт и Холмстрьом превръщат Теорията на договора в „плодородно поле“ за научни изследвания. През последните 5 десетилетия те са изследвали и голяма част от нейните приложения. Техният анализ за оптимални договорни отношения полага интелектуални основи за създаването на нови политики и институции в много области – от закони за фалити до политически организации,обясняват още от Шведската кралска академия на науките.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 час
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство