вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12899 прочитания

    Ще превърнем ли Марс в следващия си дом?

    Вижте любопитни факти за Червената планета и възможно ли е да заживеем един ден там
    12 октомври 2016, 11:38 a+ a- a

    Изпращането на хора на Марс в обозримо бъдеще е една от най-коментираните теми през последните седмици. В статия за CNN американският президент Барак Обама посочва, че до 2030 САЩ ще изпратят хора на Марс с крайната цел един ден те да останат там за дълъг период от време, а неотдавна технологичният предприемач Илън Мъск разкри детайли от грандиозния си план за колонозация на Червената планета. Мъск изчислява, че изграждането на цивилизация на Марс от 1 милион души ще бъде постижимо някъде между 40 и 100 години след първото пътуване, което той има за цел да завърши през 2023.

    Звучи като научна фантастика, но все повече учени, изследователи и журналисти приемат това за факт. В това е убедени и журналистът Стивън Петранек. Според него в рамките на 20 години хора ще заживеят на Марс. В презентация за TED Петранек защитава тезата, че хората ще станат многопланетарен вид и обрисува в главозамайващи детайли как ще превърнем Марс в следващия си дом. Той припомня и любопитни факти за Червената планета. Ето някои от тях: 

    - Марс е на разстояние от 402 милиона километра и би ни отнело 8 месеца да я достигнем - 240 дни. И това е само ако излетим в точно определен ден, през точно определено време, което се случва веднъж на всеки 2 години. 

    - Марс е по-малка от половината размер на Земята, но площта ѝ е еквивалентна на сушата на нашата планета. 

    - Атмосферата на Марс е 100 пъти по-тънка от тази на Земята и въздухът не става за дишане (96% от атмосферата е съставена от въглероден диоксид).

    - Средната температура на Марс е -63°C, въпреки че доста варира. 

    - Денят на Марс е дълъг приблизително колкото на Земята, плюс около 39 минути. Сезоните и годините на Марс са два пъти по-дълги от тези на Земята. 

    - Марс има много по-слабо притегляне от земното и там например можеш да прескочиш над колата си, вместо да я заобикаляш. 

    Всички тези факти повдигат немалко въпроси: Можем ли действително да живеем там? Има ли вода, как ще дишаме, с какво ще се храним и къде ще живеем? Учените вече са намерили отговори на тези въпроси. В презентацията си Петранек обобщава последните научни постижения и решения, като обрисува би изглеждал животът на Марс. Вижте видео (може да заредите субтитри на български език от бутона долу вдясно):  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 5 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 6 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 7 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid