сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3902 прочитания

    Седларски: България е гореща точка за инвестиции

    Предстои развитието на три индустриални зони на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово
    01 март 2017, 09:18 a+ a- a

    „Време е да се чува все повече за България като гореща точка за инвестиции и развитие“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който откри Годишната конференция „Индустриално строителство и инвестиции”.

    По думите му основен приоритет в бъдеще би трябвало да бъде стимулирането на мотивацията на младите хора да остават в България, както и завръщането на тези, които са в чужбина. Това, което би могло да ги привлече според министър Седларски са новите инвестиции, наличието на кариерни пътеки и добри доходи от чуждите инвеститори у нас.

    Министърът на икономиката изтъкна, че в България има високотехнологични производства на много високо ниво и че страната ни би могла да постигне цялостно производство в областта на автомобилната индустрия, като запази добавената стойност в сектора у нас.

    По думите на Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на проекти в „Тракия икономическа зона“ основното предизвикателство, с което се сблъскват е липсата на квалифицирани кадри. „За да бъдем полезни и да можем да поддържаме интереса на инвеститорите, ние стартирахме различни проекти свързани с образованието, квалификацията и заетостта в „Тракия икономическа зона“. Той информира, че е създаден индустриален борд, които функционира съвместно с Министерство на образованието и Община Пловдив, като целта му е бизнесът, позициониран в Пловдив, да заяви нуждата си от кадри. От икономическата зона вярват, че по този начин процеса по смяна на образователните планове ще се осъществи максимално добре.

    Янков допълни, че безработицата в Община Пловдив е 3,8%, която по думите му е най-ниската в страната. „Започнахме обиколки в общините с най-висока безработица, където локално събираме желаещи да се преместят в Пловдив и да работят в компаниите. Смятаме, че бъдещата миграция е един нормален процес в държавата, а желанието ни е да задържим хората в България и в региона“, поясни Янков. Той добави, че това е един от начините да докажат на инвеститорите, че има стабилност в зоната.

    Емил Янков представи и предимствата на зоната, като поясни, че в момента се водят преговори с четирима инвеститори в територията на „Индустриална зона Марица“ и изтъкна, че това е един проект който предстои да се развие в следващите пет години.

    От своя страна Стефан Стайков, изпълнителен директор на НК „Индустриални зони“ представи основните дейности на компанията в съответствие с най-новите стандарти за насърчаване на инвестиции в сектори с висока добавена стойност и създаване на благоприятни условия за инвестиции. „Предстои развитието на три индустриални зони, който за сега са само усвоени територии - на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово“, обясни Стайков.

    Той добави, че управлението на индустриални зони Божурище, Пловдив и Бургас се развиват изключително бързо поради наличието на квалифицирани кадри в района. „Успяваме да създадем условия на компаниите, за да бъдат успешни и да увеличат производството си в пъти. Инвестиционната стабилност е добра, но предизвикателството за нас е бързината, с която се развиват компаниите“, допълни той.

    Стайков посочи, че „Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД има изключително добра транспортна позиция, първата част на инфраструктурата е изградена, а вторият етап е проектиран. „Сключени са договори с над дванадесет компании, като можем да се похвалим с голям интерес от страна на инвеститорите. Обмисляме начин за развитие на парка и търсим в момента нови площи за целта“, заяви той. Общият размер на инвестицията е 5,5 млн. евро, като чрез нея се разкриват около 250 работни места.

    „Желанието ни е в най-близко бъдеще да реализираме индустриалните зони в Телиш, Карлово и Варна-запад, като целта ни е не да позиционираме инвеститорите до места с работна ръка, а да създадем такива индустрии, толкова интересни, че да могат те да привличат работници в зоните“, завърши г-н Стефан Стайков.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 17 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд