събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3769 прочитания

  Седларски: България е гореща точка за инвестиции

  Предстои развитието на три индустриални зони на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово
  01 март 2017, 09:18 a+ a- a

  „Време е да се чува все повече за България като гореща точка за инвестиции и развитие“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който откри Годишната конференция „Индустриално строителство и инвестиции”.

  По думите му основен приоритет в бъдеще би трябвало да бъде стимулирането на мотивацията на младите хора да остават в България, както и завръщането на тези, които са в чужбина. Това, което би могло да ги привлече според министър Седларски са новите инвестиции, наличието на кариерни пътеки и добри доходи от чуждите инвеститори у нас.

  Министърът на икономиката изтъкна, че в България има високотехнологични производства на много високо ниво и че страната ни би могла да постигне цялостно производство в областта на автомобилната индустрия, като запази добавената стойност в сектора у нас.

  По думите на Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на проекти в „Тракия икономическа зона“ основното предизвикателство, с което се сблъскват е липсата на квалифицирани кадри. „За да бъдем полезни и да можем да поддържаме интереса на инвеститорите, ние стартирахме различни проекти свързани с образованието, квалификацията и заетостта в „Тракия икономическа зона“. Той информира, че е създаден индустриален борд, които функционира съвместно с Министерство на образованието и Община Пловдив, като целта му е бизнесът, позициониран в Пловдив, да заяви нуждата си от кадри. От икономическата зона вярват, че по този начин процеса по смяна на образователните планове ще се осъществи максимално добре.

  Янков допълни, че безработицата в Община Пловдив е 3,8%, която по думите му е най-ниската в страната. „Започнахме обиколки в общините с най-висока безработица, където локално събираме желаещи да се преместят в Пловдив и да работят в компаниите. Смятаме, че бъдещата миграция е един нормален процес в държавата, а желанието ни е да задържим хората в България и в региона“, поясни Янков. Той добави, че това е един от начините да докажат на инвеститорите, че има стабилност в зоната.

  Емил Янков представи и предимствата на зоната, като поясни, че в момента се водят преговори с четирима инвеститори в територията на „Индустриална зона Марица“ и изтъкна, че това е един проект който предстои да се развие в следващите пет години.

  От своя страна Стефан Стайков, изпълнителен директор на НК „Индустриални зони“ представи основните дейности на компанията в съответствие с най-новите стандарти за насърчаване на инвестиции в сектори с висока добавена стойност и създаване на благоприятни условия за инвестиции. „Предстои развитието на три индустриални зони, който за сега са само усвоени територии - на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово“, обясни Стайков.

  Той добави, че управлението на индустриални зони Божурище, Пловдив и Бургас се развиват изключително бързо поради наличието на квалифицирани кадри в района. „Успяваме да създадем условия на компаниите, за да бъдат успешни и да увеличат производството си в пъти. Инвестиционната стабилност е добра, но предизвикателството за нас е бързината, с която се развиват компаниите“, допълни той.

  Стайков посочи, че „Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД има изключително добра транспортна позиция, първата част на инфраструктурата е изградена, а вторият етап е проектиран. „Сключени са договори с над дванадесет компании, като можем да се похвалим с голям интерес от страна на инвеститорите. Обмисляме начин за развитие на парка и търсим в момента нови площи за целта“, заяви той. Общият размер на инвестицията е 5,5 млн. евро, като чрез нея се разкриват около 250 работни места.

  „Желанието ни е в най-близко бъдеще да реализираме индустриалните зони в Телиш, Карлово и Варна-запад, като целта ни е не да позиционираме инвеститорите до места с работна ръка, а да създадем такива индустрии, толкова интересни, че да могат те да привличат работници в зоните“, завърши г-н Стефан Стайков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица