петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    38050 прочитания

    Какво е важно да знаем, ако решим да купуваме злато?

    И за какво да внимаваме, коментира Димо Стефанов - главен дилър на валута и злато и финансов анализатор в Tavex
    08 март 2017, 11:58 a+ a- a

    Златото е един от вариантите за инвестиция, особено предпочитан, когато има опасения за стабилността на финансовата система. Важно е да се отбележи, че инвестицията в златни бижута не е инвестиция в злато. Инвестиционното злато може да се придобие по два начина: физически (чрез монети, кюлчета и слитъци) и виртуално (чрез разкриване на сметка за търговия в инвестиционен посредник). 

    Какво е важно да знаем, ако искаме да купим физическо инвестиционно злато? Потърсихме Димо Стефанов - главен дилър на валута и злато и финансов анализатор в Tavex, за да ни разкаже за какво да внимаваме.

    Димо Стефанов започва работа в Tavex преди четири години. Образованието му е в сферата на финансите и междунарoдните отношения. Активно се занимaва с разработване на пазарни изследвания. Привърженик е на Австрийската икономическа школа.

    Димо Стефанов - главен дилър на валута и злато и финансов анализатор в Tavex

    Г-н Стефанов, за какво е важно да внимават хората, когато купуват инвестиционно злато, за да не станат жертва на измама?
    Преди всичко, преди подобна инвестиция трябва да сме сигурни, че продуктът е истински. Ако нямат необходимите познания, е препоръчително купувачите да се насочат към добре познати и реномирани дилъри на физическо злато. Това е най-лесният начин да се предпазят от измами.

    Важно при инвестиционото злато е то да остане в оргиналната си вакуумирана опаковка. Защо?
    Повечето модерни продукти се съхраняват в капсули и вакуумирани опаковки. Също така има монети, които не трябва да бъдат докосвани, защото остават отпечатъци по тях. Ако опаковката се наруши, продуктите губят от стойността си. Когато продуктът е с нарушена опаковка, търговците срещат трудности да реализират продукта при следваща сделка. Това е причината да не могат да предложат същата цена като за продукт с ненарушена опаковка. Никой клиент не би предпочел продукт с нарушена опаковка пред такъв с цяла.

    Когато златото е без сертификат, как да сме сигурни, че този продукт е истински и отговаря на описанието?
    Не всяко злато е със сертификат. Самите производители на тези продукти не предлагат такъв. Обикновено монетите идват без сертификат. Те нямат сериен номер за разлика от кюлчетата, при които може да се направи връзка между серйния номер от сертификата и този на кюлчето. За да разберете дали дадена златна монета е истинска, трябва да познавате конкретните ѝ параметри. Ако не сте експерт, по-добре потърсете реномиран търговец на злато, за да не останете излъгани.

    За хората, които не са наяcно, да кажем – как се определя цената на златото и трябва ли да е сходна в различните институции, които търгуват със злато, подобно на котировките на валутите?
    Дори котировките на валутите не са едни и същи в различните институции. Цената на физическото злато не прави разлика в това отношение. Как се формира цената на златния продукт, зависи от много фактори, които са строго конкретни за всеки отделен търговец. За да знаете, че правите добра сделка, най-добре е да проверите как котират няколко търговци на злато. Така има по-голяма вероятност да откриете най-добрата цена.

    Има ли разлика между това да купуваме златни монети и различните кюлчета, които започват от 1 грам? 
    Да, има разлика. Когато човек реши да инвестира във физическо злато, трябва да прецени в какви продукти да инвестира. Различните продукти имат различна премия спрямо пазара. Например, когато купуваме кюлче от 1 грам, то е по-скоро подаръчен продукт и премията му над пазара е много голяма, но ако купим кюлче от 100гр, премията му става по-малка. Конкретният инвеститор трябва да реши сам за себе си каква ликвидност търси, каква сума иска да инвестира и т.н. Понякога цента за грам на златно кюлче е по-ниска от тази на монета, друг път е обратното. Цената на всеки конкретен продукт е различна и трябва да се сравни, преди да се направи крачка към покупка.

    При вас в Tavex кои са най-търсените кюлчета и монети злато?
    Най-търсени са кюлчетата от 1 унция до 100 грама. При монетите се търсят най-вече тези от 1 унция и някои исторически монети. 

    Доколко златото присъства в инвестиционния портфейл на българите? Можем ли да направим сравнение с предходни години?
    През последните години има по-завишен интерес към инвестициите в злато в сравнение с 2013-2014. В страни като България, които са преживявали хиперинфлация, имали са банкови кризи, не са малко хората, които избират да инвестират в злато под една или друга форма. Съответно - да, златото присъства в инвестиционния портфейл на българите.

    Източник: Tavex

    През 2014 цената на златото отчете спад след пиковите години 2012 и 2013. Отчетохте ли завишен интерес към златото в този период, или българите по-скоро купуват злато, когато имат пари и търсят алтернатива за спестяване?
    Когато цената започна да пада през 2013, се наблюдаваше т.нар. отлив на големите инвеститори на международния пазар. Бяхме свидетели на разрив между търсенето от институционалните търговци и пазара на дребно. Малките инвеститори бяха привлечени от ниската цена и имаше завишен интерес към физическите продукти. Тук трябва да се направи разграничението между физическото злато и хартиеното злато или деривати на златото. Често ставаме свидетели на големи продажби на деривати на злато, но на физическия пазар се наблюдава точно обратното – завишено търсене.

    Какъв е типичният профил на хората, които избират да вложат пари в злато?
    Всеки има строго индивидуален подтик към инвестициите в злато. Обикновено хората купуват физическо злато като застраховка срещу проблеми във финансовата система. Може би общото между всички инвеститори е, че търсят застраховка и изход от финансовата система за спестяванията си. Причината е, че физическото злато не носи риск отсрещната страна да не изпълни задължението си. 

    Защо има значителна разлика между цената „купува” и цената „продава”?
    За да знаете дали разликата е значителна, трябва да направите сравнение на цените „купува“ и „продава“ на няколко търговци за конкретен продукт. Какъв ще бъде маржът за конкретен продукт, зависи от много фактори- колко е търсен, каква ликвидност има, т.е. колко дълго време престоява при конкретния търговец, разходи за транспорт и изработка, заложена печалба и т.н.

    Кога българите продават благородни метали – злато и сребро, когато имат нужда от средства или следят пазара и внимателно преценяват момента?
    Има хора, които са изпаднали във финансова безизходица и продават златото или среброто, независимо от международната цена. Има и такива, които постоянно следят цената и чакат най-изгодния момент за покупка или продажба. И двата типа търгуващи присъстват във всяка държава.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове