петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    37760 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?

    За професията и възможностите разказва Елена Жекова, Senior QA Automation Engineer в Proxiad Bulgaria
    14 март 2017, 15:38 a+ a- a

    Елена Жекова е Senior QA Automation Engineer в Proxiad Bulgaria. Работи в компанията вече повече от 3 години - към екипа на SAP Ariba. Има над 7 години професионален опит в тестването на софтуерни решения. Завършила е компютърни науки в Икономическия университет във Варна. Срещнахме се с Ели, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.  

    Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?

    Началото на кариерата

    След като завършва университета, Ели започва работа като Manual QA в компанията BrandMaker във Варна. След това продължава с Automation и става scrum мастър на екипа, в който работи. После отново се връща към Automation QA професията и решава, че може да продължи кариерното си развитие в София. Така точно преди 3 години започва работа в Proxiad Bulgaria. Стартира като QA (Quality Assurance) към проекта, към който работи и в момента -  SAP Ariba. С течение на времето се развива и до QRP (Quality Review Panel) и в момента съвместява и двете позиции.

    „Това е моята работа мечта. Просто открих себе си, като започнах да работя като QA”, разказва Ели. „Винаги съм се чудила какво ще стане, ако направя дадено нещо. Ами ако направя друго нещо? Това е доста дразнещо в определено ситуации, но в работата е много полезно качество. Когато например правиш някакво проучване за новата функционалност и започваш да мислиш различни варианти. Какво ще стане, ако потребителят направи това, ами ако направи онова или това в комбинация с другото? Така мозъкът ми не е ограничен в някакви норми, а колкото повече мисля и измислям нови сценарии, толкова по-добре за работата. На тази позиция наистина се чувствам себе си.” 

    В какво се състои работата на QA и кои са основните отговорности? 

    Аз имам две позиции. Едната е QA, а другата - QRP. Като QA имам задълженията на всеки регулярен QA. Те включват следване на процеса, който е доста обширен за QA-ите в Ariba. Участваме от самото началото – от изискванията, които идват от клиента.  Започваме с писане на тест сценарии и подход за автоматизирано тестване (test automation approach), след което пишем тестовите варианти (test cases). След като ги направим ръчно, ги автоматизираме и спрямо това дали са back-end или front-end тестове, използваме различни технологии. През цялото време проверяваме дали скриптовете минават и ако се налага, правим промяна, за да сме сигурни, че тестовете тестват това, което трябва, и че функционалността работи. Така приключва рилийзът. 

    Като QRP основните ми изисквания са да се уверя, че QA-ите, които работят по даден фийчър, са разбрали точно какво желае клиентът и ще го изтестват и автоматизират по най-правилния начин, най-оптималния и най-коректния начин. Моите отговорности са да правя ревюта на всяка една стъпка и на скриптовете, които те са написали.

    Как протича типичният работен ден?

    Винаги започва с кафе. С колеги сутрин се събираме долу пред офиса и си говорим за позитивните неща от живота. Много ми е важно да започна деня позитивно. След това си проверявам пощата, за да видя дали има нещо ново и спешно. После предстои ежедневната Stand up среща с колегите от екипа, с които си казваме основно какво сме правили, какво ще правим днес и дали имаме някакви проблеми за решаване. Продължавам със задачите за деня с най-висок приоритет, който  понякога е доста динамичен. 

    Редувам двете позиции (QA и QRP) спрямо продукта, не спрямо екипите. Това е доста динамична част, която рядко е една и съща два последователни дни. Доста често с колегите приключваме деня с бира.       

    Кои са основните качества и умения, за да бъдеш успешен на тази позиция? 

    Специално за QA смятам, че всеки може да се научи на всичко, стига да иска. Но все пак трябва да имаш някаква основа – любопитство, желание да се развиваш, да продължаваш да се усъвършенстваш. Както самостоятелно, така и с подкрепата на работодателя.  Оттам нататък,  с желанието да се самоусъвършенстваш, намираш канали как да  получаваш допълнителна информация и да се подобряваш като професионалист.

    Що се касае за QRP, трябва да имаш повече технически познания и най-вече разбиране за процеса . Да го следваш и да си сигурен, че всички хора, за които ти отговаряш, също го следват. Това е важно, тъй катокато гръбнакът, който държи целия продукт в Ariba, е процесите във всички офиси да вървят по един и същи начин. 

    Как се поддържа квалификацията?    

    Аз чета доста – различни блогове, добавила съм се в различни групи и мейлинг листи, ходя и на много ИТ конференции, не само в сферата на QA. В офиса също си организираме нещо като миниконференции веднъж седмично. Някой колега говори по тема, която го вълнува, в рамките на 40-50 минути. Така също се научават много неща. 

    Какви са възможностите за развитие?  

    В Proxiad България, като  международна компания, има доста позиции и възможности. Реално възможностите ми са да стана QA Lead, която позиция изисква да ръководиш хората от QA екипа в текущата локация. Следващата е QA Capitan, когато отговаряш за цялата програма и за QA хората не само в твоята локация, но по цялата програма, за която работите.

    Отделно има и някои паралелни по-технически позиции. Следващата е Quality Manager на няколко локации и последното ниво е Quality Director. 

    Аз самата някой ден бих искала да стана QA Capitan на цялата програма, но бих казала, че дотам ми стигат амбициите и желанията. Осъзнавам колко мога да уча още, за да мога да си върша работата качествено и да бъда полезна на QA-ите, а не просто да съм на някоя позиция.   

    Кои са най-големите митове за професията?    

    Аз лично съм чувала два от колеги и приятели. Единият мит е, че  QA-ът е „цъкач“. Сигурна съм, че има фирми, на които им трябват точно такъв тип хора. Но ако говорим за професията QA, ние отговаряме за качеството на процеса, на проекта и на тестовете. Трябва да сме сигурни, че когато фийчърът, по който работим, или дори целият продукт достигне до клиента, той ще бъде удовлетворен от това, което си е поръчал и че е получил това, което иска. Така че тази работа не е просто да седиш и да кликаш безразборно. Естествено, ако ти кажат, ще трябва да го правиш, но това не е работа, която на мен би ми била интересна. 

    Вторият мит е, че  това е скучна професия, тъй като  стоиш пред един компютър и правиш някакви неща, които много хоране разбират. Но не е така – това е една наистина много интересна работа. Или поне за мен.    

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Proxiad Bulgaria в JOBS.bg тук

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 29 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS