неделя, 24 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2053 прочитания

  Робозакони - за и против

  Европейският парламент се опитва да създаде закон за използването на роботите и изкуствения интелект
  05 май 2017, 10:29 a+ a- a

  От роботите в индустрията до медицинската апаратура и дроновете, роботиката и изкуственият интелект все повече са част от нашето ежедневие.

  Европейският парламент е първата институция в света, която прави опит да създаде закон за правните и етически аспекти, засягащи изкуствения интелект. Това е огромна революция, защото вече съществуват много роботи, а ще станат още повече в бъдеще и във всички сфери на живота.

  В Пиза, Институтът "Св. Ана", важен център по роботика, е част от европейския проект "Робозакон". Тук научните работници изследват въпроса за подсъдността на роботите и други правни аспекти. За тях интересът на Европейския парламент към тези въпроси дава възможност и отваря пътя за нов подход към роботиката. Дори и задачата да е сложна.

  В случай на причинен инцидент от робот, например в самоуправляема кола, кой носи вината? По принцип шофьорът вече не носи никаква отговорност, затова възниква въпросът: Кой ще плаща застраховката? Производителят? Програмистът? Потребителят? Да се даде отговор на това е сложно и скъпо. Много по-логично е да се търси вина от онази страна, която е най-отговорна за минимализирането на дадената щета и дадения риск.

  Не само все повече автоматизирани роботи излизат на пазара, но в лабораториите инженерите конструират роботи със способност да се поучат от средата си, от опита си и да вземат независими решения. По тази причина трябва да се зададе въпросът дали програмистът трябва винаги да носи отговорността за действието, тъй като средата ще окаже влияние върху робота.

  За Европейския парламент възможното решение би било да се даде категория на роботите под формата на е-личност. Електронната личностна идентичност означава роботите да се разглеждат като корпорация, правен субект, имащ известни права и задължения, които спомогат за осъществяването на определен икономически интерес на дадено човешко същество.

  Друг сериозен проблем според Европейския парламент са етичните въпроси, които роботиката поставя. Не на последно място, отношението на зависимост, което може да възникне между човек и робот, особено в случаите на хора с увреждане.

  На последно място, възможно ли е законовите норми да попречат на иновациите? Напротив, те могат да станат двигател на растежа в сектора, защото чрез законовата сигурност ще се насърчат изследванията и промишленото развитие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Световният ден на водата е
  Вижте любопитна статистика за водите в България
  преди 2 дни
  Великобритания ще изгуби 1 трилион паунда финансови активи
  Бизнесът изнася голяма част от средствата си на континента
  преди 2 дни
  Българските домакинства ще загубят най-малко от Брекзит
  Напускането на Великобритания ще навреди най-много на големите икономики
  преди 2 дни
  Брекзит: ЕС се съгласи на отсрочка до 22 май
  Това ще е възможно единствено, ако парламентът на Великобритания одобри предложеното споразумение за напускане на ЕС