четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9073 прочитания

    Има ли бъдеще аутсорсингът в ерата на роботизацията и изкуствения интелект?

    Едуард Мати, управляващ партньор в ТАСК & TMI за Канада, САЩ и Близкия Изток, пред Economy.bg
    12 юни 2017, 10:00 a+ a- a

    Бързото развитие на аутсорсинг индустрията изисква от заетите в нея да работят два пъти повече и да генерират три пъти повече резултати. За оптимизиране и подобряване на процесите секторът на изнесените услуги обръща поглед към внедряването на роботизацията и изкуствения интелект.
    Как ще изглежда бъдещето на аутсорсинг индустрията, в което хора и машини ще работят рамо до рамо, Economy.bg попита Едуард Мати, управляващ партньор в ТАСК & TMI за Канада, САЩ и Близкия Изток, познати в България под бранда OD&M CONSULTING.
    Той има над 20 години мениджърски опит в областта на развитието на човешките ресурси, продажбите и финансовите услуги. Бил е регионален директор в най-голямата канадска компания за финансово планиране. В момента Мати е управляващ партньор в базираната в Дубай ТАСК & TMI за Канада, САЩ и Близкия Изток, която подпомага компании при промяна на организационната култура и в изграждането на възможности и брандирано обслужване на клиенти.
    Едуард Мати беше в България по повод на Годишната аутсорсинг конференция.

    Едуард, какво е бъдещето на аутсорсинга в ерата на автоматизацията?
    Аутсорсингът винаги ще има своето място, въпреки че все повече вървим към автоматизация. Виждаме, че компаниите търсят начини да интегрират автоматизацията, като същевременно продължават да разчитат и на човешкия капитал. Разбира се, трябва да се направят промени, за да се адаптираме към бързо променящата се среда. Вече сме виждали това да се случва по време на индустриалната и пост-индустриалната революция, както и по време на технологичната революция, към която всички бързо се приспособихме. Смятам, че аутсорсингът е добре позициониран за ерата на автоматизацията и ще може да впрегне нужните ресурси далеч по-бързо от останалите индустрии.

    Робоколеги – реалистичен сценарий ли е това? Могат ли хората и машините да работят заедно?
    Мисля, че все още сме далеч от сценария за робоколегите. В областта на изкуствения интелект беше постигнат голям напредък, но и слабостите са очевидни.
    Що се отнася до това, хора и машини да работят заедно – това определено е възможно и всъщност – необходимо. Наскоро дубайската полиция демонстрира първия полицай робот – Robocop, по време на специализираното изложение Gulf Information Security Expo and Conference (GISEC). Това е напълно роботизиран полицейски служител, който може да разчита изражения на лица и да реагира съобразно на шест езика. Дубайската полиция очаква до 2030 „робокопите“ да съставляват 25% от „служителите“ й. Това е значимо постижение, но трябва да се отбележи, че това не означава 25% от служителите да бъдат заменени, а по-скоро, че общият им брой ще нарасне. Хората все още са ключов фактор в организациите и в социалните ни отношения.

    Какви ще са основните предимства и предизвикателства от внедряването на изкуствения интелект в аутсорсинга?
    Според мен най-големият плюс ще е, че индустрията ще продължи да работи, за да намери начин да остане релевантна. Често имаме нужда от подобни трансформации, които да ни накарат да мислим иновативно и креативно, така че да намерим начини да преоткрием своята нова роля. Определено ще има големи ползи от интегрирането на изкуствения интелект в аутсорсинга. Най-голямото предизвикателство ще бъде скоростта на приспособяване или готовността за адаптация. Последното нещо, което искаме, е да бъдем парализирани от собствените си страхове и от неспособността да приемем промяната.

    Колко хора могат да изгубят работата си в резултат на внедряването на изкуствения интелект в аутсорсинга?
    Смятам, че броят им ще е по-малък, отколкото повечето хора очакват, въпреки че нямам точен процент. С внедряването на изкуствения интелект ще бъдат създадени нови възможности. Необходимостта от технически специалисти и хора с опит в роботиката, инженерните науки и други сфери ще нарасне драматично. Така макар първоначалният резултат да е изчезването на някои професии в аутсорсинга, това бързо ще бъде балансирано от други възможности за работа.

    В кои области машините биха могли да заместят хората и в кои – не?
    Факт е, че никоя организация по света и никоя индустрия не може да замести човешкото взаимодействие и емоционалната интелигентност. Всъщност това е необходимост, залегнала в основата на нашето съществуване, независимо от навлизането на технологиите във всяка сфера от живота ни. Машините „заместват“ хората от години: вижте само заводите и масовото производство на всичко – от шоколади през автомобили до самолети. Дори промишленото производство не успя да замени напълно хората, а автоматизацията доведе до възникването на професии в производството, за които дори не сме мечтали.

    Какъв трябва да е отговорът на правителствата по отношение на автоматизацията и вероятността тя да доведе до технологична безработица? Решение ли е базовият доход?
    Правителствата имат морална и гражданска отговорност към своите граждани и към обществото като цяло. Те ще трябва да въведат програми за стимулиране на пионерите в интегрирането на изкуствения интелект и автоматизацията, като същевременно осигурят субсидирано обучение, за да гарантират, че има достатъчно кадри, които да отговорят на нуждите на новото време. Правителствата трябва да работят с бизнеса, за да намерят ефективни решения, така че да се избегне краткосрочен ръст на безработицата. Нужни са всеобщи усилия, за да имат полза всички.

    Как страни като България, които силно разчитат на аутсорсинг индустрията си, могат да се справят с предизвикателството на автоматизацията в сектора?
    България превъзхожда много страни със своята образована и висококвалифицирана работна сила. Това винаги ще е конкурентно предимство пред други страни. България може и трябва да е сред първенците, правещи стъпки към автоматизация и изкуствен интелект, като гарантира, че работната сила притежава необходимите умения, за да отговори адекватно на нуждите на пазара. Има голям шанс България да задържи лидерските си позиции в аутсорсинга, като осигури точните умения, търсени от компаниите, адаптиращи се към новата среда.

    Какъв съвет бихте дали на младите хора днес - какви квалификации и умения е важно да придобият, за да бъдат успешни в ерата на автоматизацията?
    Моят съвет е: винаги следвайте страстта си, независимо къде ще ви отведе тя. Твърде много хора накрая се озовават на работни места, които мразят и които ги правят нещастни. Знам, че това може да звучи като „въздушна кула“ или нещо, което „не ти плаща сметките“. Въпреки това аз силно вярвам, че ако открием призванието си, ние ще намерим начин да го реализираме независимо дали като предприемачи, или като служители, и определено в аутсорсинга. Свидетели сме как много млади хора се възползват от технологиите и намират начин да се възползват от знанията и страстта си към тях. Преди 10 години никой не би могъл да си представи, че може да има професия като YouTuber.
    Автоматизацията може да ни поведе в толкова много посоки, а в същото време различни сфери на обучение и придобити умения могат да ни подготвят за автоматизацията. Възможностите наистина се безкрайни. Определено ще има по-сериозно търсене на хора с научни и технически умения, инженери, машинни оператори, а тези със страст към откривателството могат да бъдат начело на следващата голяма иновация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС