петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17947 прочитания

    Кафето добавя години към живота ни

    Ароматната напитка е неизменна част от менюто на хората, които живеят в т.нар. „сини зони“
    11 юли 2017, 16:07 a+ a- a

    Повечето от дълголетниците във всички пет „сини зони“ консумират ежедневно до две или три чаши чисто или леко подсладено черно кафе. В допълнение към ежедневната чаша кафе, столетниците пият вода, чай и вино. В нова статия от сайта bluezones.com очертават някои от най-големите научно доказани ползи от редовната консумация на кафе. 

    „Сините зони“ са области, в които е установена най-голяма концентрация на дълголетници в света. В тези региони хората не само живеят средно до около 100 години, но и остават изключително жизнени до края на живота си. Това са остров Икария в Гърция, остров Сардиния в Италия, остров Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния, САЩ.

    1. Осигурява важни антиоксиданти. Кафето, подобно на виното от остров Сардиния Cannonau di Sardegna, зеленолистните зеленчуци и боровинките, съдържа голямо количество антиоксиданти. Те предпазват организма от вредното действие на свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките и появата на редица заболявания. Според проучване, публикувано в изданието The Journal of Nutrition, консумацията на кафе, вино и зеленчуци намалява риска от сериозни хронични дегенеративни заболявания.  

    2. Подобрява настроението. Има пряка връзка между кафето и човешкото настроение. Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Според проучване, публикувано в  Archives of Internal Medicine, жените, които консумират 2-3 чаши кафе дневно е с 15% по-малко вероятно да изпаднат в депресия в следващите 10 години.  Според друго изследване, публикувано в списание Psychiatric Services, депресията скъсява средно с около 5 години човешкия живот.  Немалко проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности). 

    3. Предпазва от болести, свързани със стареенето. Кофеинът не е магически еликсир срещу остаряване, но може да допринесе значително за по-здравословен начин на живот и да намали риска от развиване на заболявания, свързани с напредъка на възрастта. Учени от Университета на Южна Флорида установили, че 3 чашки кафе на ден са отлично средство за превенция срещу деменция и болестта на Алцхаймер или съществено забавят появата и негативните ефекти от тях. Други проучвания сочат, че редовната консумация на кафе може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65%.

    4. Може да намали риска от затлъстяване и диабет. Столетници в „сините зони“ доживяват до дълбока старост, без да страдат от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет. Повечето проучвания разбиват мита, че кафето повишава риска от  сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, някои изследвания достигат до извода, че при дамите любители на кафето този риск е по-нисък. Освен това консумацията му намалява риска от инсулт с 20%. Според проучване, публикувано от JAMA, редовната консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2.  Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено, рискът може да падне с от 23 до 50%. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че  ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязват, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе. 

    5. Може да намали риска от рак на простатата при мъжете. Изследване на Harvard School of Public Health установява, че при мъжете, които редовно консумират кафе, има 20% по-нисък риск от рак на простатата. Проучване на Fred Hutchinson Cancer Research Center пък установява, че за мъжете, които изпиват най-малко една чашка кафе дневно, рискът от рецидив на болестта или от развитието ѝ е с над 50 на сто по-малък. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ