събота, 21 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6386 прочитания

  Как бедността се отразява върху мозъка?

  Вижте по какъв начин влияят върху децата фактори като нездравословна диета и липса на общуване
  13 юли 2017, 15:18 a+ a- a

  Едно от най-популярните проучвания, изследващи връзката между условията на живот и развитието на децата, е Гватемалският експеримент. През 60-те години на миналия век учени започват да снабдяват семейства с малки деца в Гватемала с хранителни добавки. Предполагали,  че предоставянето на достатъчно протеини през първите години ще намали случаите на забавен растеж. Оказали се прави.

  Децата, обхванати от програмата, израснали средно с 1-2 см по-високи от своите връстници. Но освен това се справили по-добре в училище. А последващо проучване, проведено през 2000, установило, че вече порасналите жени имали по-висока степен на образование, а мъжете - по-високи доходи в сравнение с децата от същата среда, които не са получавали хранителни добавки.

  След Гватемалския експеримент редица проучвания свързват забавения растеж с по-слабо представяне в училище. Но се поставя въпросът лошият хранителен режим единственият определящ фактор ли е? Къде остават липсата на емоционална подкрепа, заразните болести и другите предизвикателства, с които може да се сблъска едно дете?

  Общуването с детето е също толкова важно. Това показва проучване на Чарлс Нелсън, който изследва развитието на мозъка при деца от румънски сиропиталища. Въпреки че имат покрив над главата си и не гладуват, при тези деца регионите със сива и бяла материя, свързани с вниманието и езиковите възможности, са по-малки отколкото при техни връстници.

  Шахрия Какон провежда първото мащабно изследване на мозъчната дейност на деца със забавен растеж в Бангладеш. Близо 130 деца са обхванати от проучването, публикувано в сп. Nature. Според Какон и нейния екип резултатите индикират вероятност при децата със забавен растеж да се наблюдава и забавяне в процеса на специализиране на различните мозъчни центрове. Участниците в експеримента вече са навършили 5 годинки и предстои да положат тестове за интелигентност.

  В крайна сметка главният въпрос не е дали децата имат забавен растеж, или как функционира техният мозък. Въпросът е как ще се развие животът им, когато пораснат. Проучвания като това на Какон се стремят да определят дали ранната външна намеса дава резултат.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 1 ден
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 1 ден
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 1 ден
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021