понеделник, 26 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3302 прочитания

  Българска компания създаде приложения за проверка на фалшиви новини

  Софтуерът на "Онтотекст" ще удостоверява истинността на информацията в медиите и социалните мрежи
  05 септември 2017, 14:44 a+ a- a

  Българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" приключи работата си по европейския проект PHEME „Изчисляване на истинността в медиите, езиците и социалните мрежи“ (Computing Veracity Across Media, Languages, and Social Networks).

  Проектът, който е наречен на древногръцката богиня на слуховете и мълвите Pheme, стартира на 1 януари 2014. Участниците в него си поставиха за цел създаването на интелигентни методи и приложения за удостоверяване истинността на информацията в медиите и социалните мрежи, както и за предупреждаване на потребителите, когато е на лице слух или невярна информация.

  За тази цел в рамките на PHEME са създадени т.нар. смислови единици „феми“ (phemes) - интернет меми (memes), към които е добавена стойност истинност или лъжа. Проектът се фокусира именно върху моделирането, идентифицирането и верифицирането на такива феми в различни информационни канали.

  "Онтотекст" участва в проекта със своята експертиза и опит в сферата на семантичните технологии, създавайки алгоритми за засичане и класифициране на слуховете и превръщайки тези технологии в практически приложения, които могат да бъдат използвани от дигиталните журналисти и други потребители на информация.

  Придобитите и обогатените данни от различните компоненти, разработени в рамките на проекта, са включени в своеобразно "Хранилище на знания" (Knowledge repository), създадено чрез семантичната графова база GraphDB на "Онтотекст". Тя от години се използва от водещи международни медийни групи като BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научните издателства Springer Nature и IET, корпорации като AstraZeneca и Raytheon, както и институции като Националния архив на Великобритания и The British Museum.

  Работата на "Онтотекст" по проекта обаче не се свежда само до внедряването на GraphDB. Използвайки опита си в сферата на текстовия анализ, българският екип е предоставил също ценни концепции за извличане и обогатяване на информация и за свързването на хора, организации и местоположения от непроверени канали в социалните медии с обогатената контекстуална информация за тях. Това в крайна сметка спомага за разпознаване истинността й.

  "Онтотекст" е изиграла активна роля и в превръщането на технологиите, създадени в рамките на проекта, в практични приложения, които могат да бъдат използвани от дигиталните журналисти. Разработен е и прототип на платформа с отворен код, който демонстрира възможностите на технологиите и има за цел да подпомогне журналистите при събирането на новини и тяхното верифициране.

  Освен това "Онтотекст" е създала заедно с останалите партньори по проекта и дигиталния асистент за проверка на факти Hercule. Той представлява уеб базиран интерфейс, който помага на журналистите да изследват новини, видео и съдържание в социалните мрежи, съответстващо на дадена тема, да го филтрират и анализират визуално по време, степен на влияние, противоречивост, източник и други показатели, както и да валидират различни твърдения. Функционалностите на Hercule включват също извличане, семантично обогатяване и индексиране на структурирани твърдения, тяхното свързване с различни отворени и публични масиви от данни, както и с други информационни архиви.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  23 февруари 2024, 16:13
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  23 февруари 2024, 15:45
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  23 февруари 2024, 15:36
  23 февруари 2024, 15:24
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  23 февруари 2024, 14:46
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  23 февруари 2024, 13:18
  23 февруари 2024, 10:44
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията