петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3401 прочитания

    Българска компания създаде приложения за проверка на фалшиви новини

    Софтуерът на "Онтотекст" ще удостоверява истинността на информацията в медиите и социалните мрежи
    05 септември 2017, 14:44 a+ a- a

    Българската компания за семантичен софтуер "Онтотекст" приключи работата си по европейския проект PHEME „Изчисляване на истинността в медиите, езиците и социалните мрежи“ (Computing Veracity Across Media, Languages, and Social Networks).

    Проектът, който е наречен на древногръцката богиня на слуховете и мълвите Pheme, стартира на 1 януари 2014. Участниците в него си поставиха за цел създаването на интелигентни методи и приложения за удостоверяване истинността на информацията в медиите и социалните мрежи, както и за предупреждаване на потребителите, когато е на лице слух или невярна информация.

    За тази цел в рамките на PHEME са създадени т.нар. смислови единици „феми“ (phemes) - интернет меми (memes), към които е добавена стойност истинност или лъжа. Проектът се фокусира именно върху моделирането, идентифицирането и верифицирането на такива феми в различни информационни канали.

    "Онтотекст" участва в проекта със своята експертиза и опит в сферата на семантичните технологии, създавайки алгоритми за засичане и класифициране на слуховете и превръщайки тези технологии в практически приложения, които могат да бъдат използвани от дигиталните журналисти и други потребители на информация.

    Придобитите и обогатените данни от различните компоненти, разработени в рамките на проекта, са включени в своеобразно "Хранилище на знания" (Knowledge repository), създадено чрез семантичната графова база GraphDB на "Онтотекст". Тя от години се използва от водещи международни медийни групи като BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научните издателства Springer Nature и IET, корпорации като AstraZeneca и Raytheon, както и институции като Националния архив на Великобритания и The British Museum.

    Работата на "Онтотекст" по проекта обаче не се свежда само до внедряването на GraphDB. Използвайки опита си в сферата на текстовия анализ, българският екип е предоставил също ценни концепции за извличане и обогатяване на информация и за свързването на хора, организации и местоположения от непроверени канали в социалните медии с обогатената контекстуална информация за тях. Това в крайна сметка спомага за разпознаване истинността й.

    "Онтотекст" е изиграла активна роля и в превръщането на технологиите, създадени в рамките на проекта, в практични приложения, които могат да бъдат използвани от дигиталните журналисти. Разработен е и прототип на платформа с отворен код, който демонстрира възможностите на технологиите и има за цел да подпомогне журналистите при събирането на новини и тяхното верифициране.

    Освен това "Онтотекст" е създала заедно с останалите партньори по проекта и дигиталния асистент за проверка на факти Hercule. Той представлява уеб базиран интерфейс, който помага на журналистите да изследват новини, видео и съдържание в социалните мрежи, съответстващо на дадена тема, да го филтрират и анализират визуално по време, степен на влияние, противоречивост, източник и други показатели, както и да валидират различни твърдения. Функционалностите на Hercule включват също извличане, семантично обогатяване и индексиране на структурирани твърдения, тяхното свързване с различни отворени и публични масиви от данни, както и с други информационни архиви.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство