петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7758 прочитания

    Еndava: Виждаме добри възможности за разрастване в България

    Джон Котерел, главен изпълнителен директор на британската ИТ компания, пред Economy.bg
    19 септември 2017, 17:04 a+ a- a

    Британската ИТ компания Endava откри новия си офис в София. Той е разположен на два етажа в бизнес сграда Милениум Център и има обща площ от 2200 кв. м. В него към края на 2020 се планира да работят 400 специалисти. Endava стъпи на българския пазар в края на 2016 след сливането с компанията за разработка на софтуер – ISDC. Оттогава инженерният екип в София работи по проекти за световни лидери в областта на новите технологии, телекомуникациите, застрахователното и банково дело.
    Еndava разполага с мрежа от 14 офиса в цял свят - в САЩ (с основен център в Силициевата долина) и Европа (Лондон, Франкфурт, Амстердам и др.) с над 3900 висококвалифицирани специалисти. Стратегическите центрове на Endava за разработка на софтуерни решения са в България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Колумбия.

    Economy.bg разговаря с Джон Котерел, главен изпълнителен директор на Еndava, за да разбере повече за плановете на ИТ компанията у нас.

    За решението на компанията да разшири дейността си в София

    Джон, Endava присъства на българския пазар от миналата година след придобиването на ISDC. Защо решихте да разширите дейността си в София?
    Съзряхме чудесни бизнес възможности, много талантливи хора с добри технологични умения и добра култура на общуване с нашите клиенти. Искахме да се възползваме от капацитета на екипа, който открихме тук като част от сливането, и да разширим дейността си в София. За тази цел имахме нужда от допълнително офис пространство. Затова открихме този офис тук.

    Защо избрахте София за един от основните си центрове за разработка на софтуерни решения?
    Ако проследите начина, по който Endava се разраства, ще видите, че на всеки две години ние увеличаваме почти двойно броя на служителите си. Но нашето разрастване не върви успоредно с повишаване на възможностите на градовете да предложат нужния ни брой таланти. Така че един от начините за нас да продължим да растем е като откриваме офиси в нови градове всяка година.

    Имате ли планове да откриете офиси и в други градове в България?
    Нямаме конкретни планове, но оглеждаме други градове: Пловдив и Бургас.

    Колко нови работни места планира да разкрие компанията и за какъв тип специалисти?

    Колко служители имате в момента и колко още планирате да наемете в близко бъдеще?
    В момента имаме около 80 служители, като очакваме да добавяме по 10-20 души всеки месец. Нашата финансовата година приключва в края на юни 2018 и целта ни е дотогава да достигнем 180 души. До 2020 считаме, че ще се разраснем до 400 души. Причината да очакваме да достигнем тази бройка е, че сме наели два етажа тук и разполагаме с офис пространство за толкова хора. След това ще се наложи отново да търсим офис.

    Професионалисти с какви умения търсите?
    Търсим ИТ специалисти с различен профил – Java, .Net, специалисти, Front-end и Back-end разработчици, тест инженери, специалисти по автоматизирано тестване, ръководители проекти, бизнес анализатори, Product Owners за работа с клиенти. Позициите са от целия цикъл на разработване на продукти и обслужване на клиенти.

    Каква е стратегията на Еndava за привличане на ИТ специалисти?

    Много ИТ компании у нас се сблъскват с недостиг на достатъчно квалифицирани кадри. Повечето от тях се опитват да привлекат професионалисти с по-високи заплати. Каква е вашата стратегия?
    Оперираме на много пазари, подобни на силно конкурентния български пазар. Опитваме се да привлечем хората, като станем предпочитано място за работа на всеки. Сътрудничим си с глобални клиенти с много интересни технологични проекти. Обслужваме световни лидери от финансово-технологичния сектор, имаме клиенти от сектора на платежните услуги и от банковия сектор: пет от 10-те най-големи банки в света са наши клиенти.
    Помагаме на клиентите си да реагират по-гъвкаво на пазарните изисквания чрез по-тясно обвързване на бизнес процесите с технологиите. Чрез автоматизацията и машинното самообучение също съдействаме на клиентите да работят по-ефективно. Новите технологии им помагат да трансформират бизнеса си. По този начин предлагаме на служителите си работа по много интересни инженерни проекти. Интересната работа е един от ключовите фактори за привличане на таланти.
    Част от философията ни също е да инвестираме възможно най-много обратно в града, в който оперираме. Не искаме просто да стъпим на дадено място и да ангажираме най-големите му таланти, като създадем по този начин дефицит на кадри. Затова инвестираме солидно в опит да помогнем на властите в града да разширят ИТ потенциала му.
    Освен това ние наемаме доста повече дипломанти от други компании.

    Планирате ли да си сътрудничите с български университети?
    Разбира се. Ние вече си сътрудничим с повечето университети в София.

    За потенциала на ИТ индустрията в България

    Как оценявате потенциала на ИТ индустрията в България?
    Страната има много добър потенциал. Тук виждам много от характеристиките на успеха на някои от съседните държави: владеене на добър английски и добри комуникационни умения. Защото разработването на софтуер и изграждането на системи изисква не само да можеш да програмираш, но също и да си способен да комуникираш добре с клиентите, да разбираш изискванията им и да ги реализираш. Освен техническите, съзряхме и такива умения тук.

    Какво трябва да направи българското правителство, за да повиши още привлекателността на страната като инвестиционна дестинация?
    Да насърчи талантливите хора да станат част от ИТ индустрията. Да гарантира, че хората са наясно с възможностите на тази индустрия, както и че университетите и академиите за професионално обучение подготвят хората с желание да се реализират в ИТ сферата.

    Имате много офиси на Балканите. Къде е България в сравнение с другите страни от региона? Какви са предимствата и недостатъците ни?
    Имате култура, съвместима с тази на Endava, добри комуникационни умения, добро владеене на английски език, много добри технически умения. За разлика от други страни тук виждаме добри възможности за разрастване. Някои от останалите страни обаче са изградили по-добро сътрудничество между власти, университети и ИТ общност, така че да привличат и обучават повече специалисти в този сектор. Надявам се да успеем да постигнем това и тук. Това ще е стъпка напред за България спрямо други страни.

    Как Brexit ще се отрази на бизнеса ви? Можем ли да очакваме повече британски компании да преместят бизнеса си у нас в резултат на излизането на Великобритания от ЕС?
    Въпреки че централата ни е в Лондон, ние сме мултинационална компания с бизнес в много страни. От тази гледна точка Brexit ще окаже много слабо въздействие върху бизнеса ни. Дори и британската икономика да пострада, не очакваме това да се отрази на Endava по някакъв начин.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 40 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове