петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6237 прочитания

    21 правила за изграждане на личен бранд

    Вижте какви насоки споделя Любомир Аламанов, сочен за един от 50-те най-влиятелни иноватори в PR
    27 ноември 2017, 15:11 a+ a- a

    Любомир Аламанов работи в сферата на комуникациите повече от 20г. За този период той е ръководил проекти за Coca-Cola, Microsoft, HP, Telenor, Nestle, Beiersdorf, Siemens и много други. Участвал е в няколко политически кампании. Изнасял е лекции в НБУ и СУ, бил e и асистент по Теория на програмирането във ФМИ. Проектите и кампаниите, в които е участвал, са спечелили повече от 100 български и международни награди. През 2016г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations, а една от най-авторитетните световни медии за комуникации PR News го включи в своя ежегоден списък с професионалисти-иноватори, допринесли изключително за развитието на ПР професията - 50 Game-Changers of PR for 2017. Вижте какви насоки за изграждане на личен бранд споделя Аламанов на сайта на своята агенция SiteMedia:

    „Тъй като явно има недооценка кой как става „звезда“ и какви са „отговорностите“ нa една звезда, предлагам 21 правила за изграждане на персонален бранд. Важи за писатели, тенисисти, футболисти, шахматисти, художници, политици, певци, изобщо всички хора, които искат да се откроят и да заблестят с помощта на професията, която са избрали.

    1. Избирате си сфера, в която мислите, че може би сте добри, и започвате да полагате труд в тази сфера. Да тренирате, да се упражнявате, да леете пот буквално и преносно. Всеки ден.
    2. Колкото и да сте добри в сферата си, не трябва да спирате да ставате все по-добри с всеки изминал ден. Не трябва да спирате да се учите. Светът, човечеството, всичко около нас се променя. Не може да стоите на едно място, променяйте се към по-добро и вие. Всеки ден.
    3. Всеки ден трябва да доказвате колко сте добри в сферата си. Всеки ден трябва да отбелязвате голове или да печелите тенис мачове, или да пишете нови произведения, или да рисувате нови творби, или да правите нови песни, нови филми, нови постановки. Всеки ден.
    4. Не изисквайте от хората да ви обичат или оценяват. Насила хубост не става. Те трябва сами да ви харесат. Заради това, което правите. Всеки ден.
    5. Даже и в момента да не ви харесват, може би ще ви харесат някой ден. Може продуктът ви да е прекалено иновативен. Или просто в момента да не ви е дошло времето. Някой ден ще оценят това, което правите. Не спирайте да работите в сферата си. Всеки ден.
    6. Ако все пак никой по никакъв начин не ви оценява, по някое време трябва да си помислите дали ставате за това, което правите. Аз колкото и да репетирам, не мога да стана оперен певец. Давам си сметка, търся си поприще другаде. Намерете това, в което сте по-добри и там хвърлете усилията си. Всеки ден.
    7. Колкото и да сте добри в сферата си, това няма да е достатъчно, без целевите ви групи да знаят за това. Вземете си добър комуникационен консултант, който бавно и грижливо да работи по публичността ви. Всеки ден.
    8. Комуникирайте скромно и учтиво с журналистите. Днес сте звезда, утре може да сте никой. Славата преминава, културата на комуникация се помни. Обръщайте им внимание, те могат да са ви ценни приятели.
    9. Вярно е, че „имиджът“ се различава леко от вашата истинска личност. Но леко. Не е добра идея да се лъже. Хората разпознават фалша. Ако има нещо у вас, което не ви харесва, променете го, а не лъжете, че го няма. Работете здраво, за да запълните „имиджа“ със съдържание. Всеки ден.
    10. Както казва един велик човек: „С голямата сила идва и голяма отговорност“. Тук може да се каже, че с голямата популярност идва голямата отговорност. Бъдете на висотата на популярността си. Бъдете пример за подражание. Всеки ден.
    11. Личният бранд е съвкупност от всички елементи, които са свързани с вашата личност. Като се започне от сферата, в която се развивате и давате продукт, и се стигне до най-малките детайли на личния ви живот. Внимателно избирайте тези детайли. Всеки ден.
    12. Как изглеждате, как говорите, как се държите, какво правите, всичко трябва да отговаря на „образа“ ви. Може да има разлики, ако образът позволява това. Тръмп изглежда по един и същи начин през всички години на публична дейност. Дейвид Боуи има много различни периоди с различна визия. Но и при двамата е целенасочена стратегия, отговаряща на образа им. Поддържайте вашия непрекъснато. Всеки ден.
    13. Старайте се да не допускате скандали около вас. Освен ако не е целенасочена стратегия. Но даже и тогава трябва да са много премерени и да приключат по някое време. Помнете, хората ще ви харесват заради продукта ви, независимо дали сътворяване на произведение или реализиране на победа. А не заради скандалите ви. Независимо от всичко, работете в сферата си усърдно. Всеки ден.
    14. Днес не е достатъчно само да сте добри в сферата си. Препоръчително е да използвате успехите си за полезни социални каузи. Правете добро. Без очаквания за „възвръщаемост“. А просто защото можете. Всеки ден.
    15. Не забравяйте, че сте за пример. Отделяйте време да предавате способностите си на следващите поколения. Освен че развивате обществото, така си създавате още нови фенове. Всеки ден.
    16. Не мислете, че вашият труд е единствен и уникален. Всички звезди полагат даже повече труд. От Лео Меси и Стивън Кинг, до първокласника самбист или художник в малко село в планината. Не се отнасяйте с пренебрежение към труда на другите, за да не се отнасят така към вашия. Просто работете усърдно. Всеки ден.
    17. Лесно се става известен. Трудно се става истинска звезда. А най-трудно се запазва този статус с години. Става само с цената на много труд. Не търсете само известността. Ще залезете бързо. Търсете бавното разпалване. Подплатено с много усилия. Всеки ден.
    18. В случай на криза, защото и звездите минават през кризи, дръжте се скромно. Ама много скромно. Колкото по-голяма е една звезда, толкова по-лесно й се виждат кризите. Бъдете на висотата на положението си, даже и в криза. Понесете си отговорностите и трудностите с високо вдигната глава. Истинските хора се познават по реакциите си в криза.
    19. Не се карайте на живота. Не изисквайте нищо от него. Той ви е дал много. Просто се научете да използвате това, което имате. И работете, за да го развивате. Всеки ден.
    20. Ако хората не ви харесват, направете си анализ защо е така. Може да не ви е дошло времето. Може да сте взели неподходящ комуникационен консултант и хората да не знаят какво можете или правите. Може да сте мързелив и да не полагате усилия. Може да пиете повече и да се държите некултурно и затова хората да са отвратени от вас. Може сферата, в която се опитвате да се развивате, да не е за вас. Анализирайте си честно ситуацията и вземете решение какво ще правите спрямо този анализ.
    21. Старата рецепта все още важи: Успехът е 10% талант в нещо, и 90% яко бачкане за развиването на този талант и постигането на резултати.

    Надявам се, че точките са полезни. Не само за звезди. А за всеки от нас.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство