четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4355 прочитания

    Бизнесът е инвестирал над 600 млн. лв. в България през тази година

    За инвестиционния климат в страната вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ
    20 декември 2017, 14:02 a+ a- a

    „Отбелязахме силно второ полувреме“ - така обобщи Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции постигнатите през втората половина на 2017 резултати. По негови думи през 2017 са привлечени над 600 млн. лв. инвестиции и са разкрити близо 6 хил. работни места. Вижте какво още сподели той за инвестиционния климат в страната пред екипа на Economy.bg:

    Каква беше 2017 за Българската агенция за инвестиции?
    Годината беше доста успешна, динамична. На фона на миналата година имаме повече инвестиционни проекти, зад които държавата е застанала. В началото на годината бяхме прогнозирали, че ще се опитаме да привлечем инвестиции в размер на приблизително 400 млн. лв., с потенциал да разкрият поне 6 хил. нови работни места. Вероятно проектите, които ще сме сертифицирали, ще са на стойност над 600 млн. лв. По отношение на работните места сме в рамките на това, което прогнозирахме. Така че, ако направим аналогия с колективните спортове, отбелязахме силно второ полувреме.

    За постигнатите от БАИ резултати през 2017 вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на Агенцията пред Economy.bg.

    Кои бяха най-интересните проекти, които сертифицирахте през тази година?
    От моята гледна точка бих посочил проектите на YAZAKI за разширяване; „Олива“ с разширяване на производството на олио в един район с висока безработица; австрийската компания „Баумит“ с установяването им в Ямбол. По-интересни са именно инвестиции, които са извън София, Пловдив. Инвестицията в регион с висока безработица е предизвикателство и за инвеститора, и за нас. Усилията са много повече, но и удовлетворението от постигнатите резултати е по-голямо. Бих посочил и това, че голямата награда, която връчихме за инвеститор на годината, отиде при американската компания Sensata Technologies. Нейната производствена база тук ще стане най-голямата в Европа и втората по големина в света за компанията. Нещо, което ни дава оптимизъм, е, че България и българската икономика като модел на развитие ще привлича все повече инвестиции в иновациите и високотехнологичния сегмент.

    Какви са очакванията Ви за интерес от страна на японски инвеститори към България?
    Има предварителни разговори с няколко компании. От няколко години голяма японска компания е стартирала осъществяването на инвестиция в Пловдив.  Като цяло Япония има добро отношение към България. Страната се отличава с по-затворена и консервативна икономика. Колкото и тривиално да звучи, фактът, че определен тип български продукти са разпознаваеми там и че ние също сме наследници на древна култура, е предпоставка за по-добро осъществяване на бизнес контакти.  Надявам се, съчетавайки традиционно добрите си отношения и контакти с Япония с ключовата роля, която ще имаме в Европейския съюз догодина, ще стимулира повече японски компании да намерят своята реализация в България. А през България - и в Европа.

    Кои държави проявяват най-голям интерес към България като инвестиционна дестинация? Вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ пред Economy.bg.

    Кои други държави се открояват с по-голям инвеститорски интерес към България?
    Традиционно сред топ държавите, които инвестират в България, са Германия, Франция, Холандия. Но за Холандия това е свързано по-скоро с допълнителни благоприятни условия за поддържането на инвестиционни проекти през страната и възможността за последващо освобождаване от данък при продажба на определен тип активи. Също така Австрия, Италия. Бих казал, че Турция като един добър съсед има сериозен потенциал за развитие на отношенията. Естествено, неслучайно и в последните няколко месеца на годината имаше голяма търговска мисия от Америка. Нещо, което не беше се случвало през последните 15 години. Петнайсет американски компании бяха тук на посещение. Естествено, Китай като един голям оператор също има голям потенциал за развитие. Ако следваме това, което премиерът активно развива като външна политика, то има и своите икономически аспекти.

    Очаквате ли в България инвестиции от Саудитска Арабия?
    Възможни са инвестиции от Саудитска Арабия.  Преди няколко години страната представи сериозен план за диверсификация на тяхната икономика, която изцяло зависи от природните ресурси, най-вече от нефта. Това разкрива потенциал български компании да правят бизнес в Саудитска Арабия, съответно компании от тази държава да осъществяват инвестиционни намерения в държави като нашата. Съчетанието между тези два компонента може да се изрази във възможно разширяване на технологичните възможности на българските компании, при положение че трябва да задоволят интереса на един нов пазар. Би следвало да се направят вътрешнокорпоративни инвестиции, т.е. инвестиции, които идват в страната и се осъществяват с цел нови пазари и същевременно пък осъществяването на потенциални бизнес възможности със саудитски компании. Определено те имат нужда, бих казал, да похарчат парите си.

    Към кои сектори биха проявили интерес?
    Здравеопазване, туризъм, нови технологии.

    На този етап има ли инвеститори от Саудитска Арабия, с които тече разговор?
    Имаме разговори, които започнаха още преди самото посещение. Като основните запитвания бяха свързани с това да се дадат определени контакти на български компании, които могат да отговорят на техни нужди в Саудитска Арабия, като най-вече високи технологии, възможност за коопериране и интернационализиране на техния бизнес, така че да установим първоначални икономически отношения, които са основани на взаимното сътрудничество и даването на перспектива на саудитски компании и български за съответния пазар.
    Ако се върнем обратно на България, споменахте София и Пловдив, това са региони, които типично привличат.

    Кои други региони се откроиха като привлекателни през 2017 година?
    Един от по-интересните райони е Шумен, където добре организираната и с подходяща инфраструктура индустриална зона, привлече няколко основни компании, които бяха подпомогнати от нас и вече се оформя, бих казал, Североизточен център на индустрията. Считам, че там има сериозен потенциал, който може да бъде използван. Шумен има сериозно стратегическо местоположение – Варна е на близко, Русе също. През тази година имахме сериозни разговори и за други локации в Северозападна България. Вероятно още в началото на годината ще имаме нещо, което от дълго време  подготвяме. Изчакваме окончателните решения на инвеститорите да се осъществят именно в Северозападна България. Все още всички сме длъжници на този силно дисбалансиран регион. Но така или иначе, аз мисля, че 2018 ще бъде още по-динамична и още по-ползотворна.

    Кои сектори ще бъдат най-интересни за чуждестранните инвеститори?
    Както през тази година, така и през следващата, предполагам, че ще останат доста интересни секторите, които привличат инвестиции през последните 2-3 години, а именно информационни и комуникационни технологии, производство на части за големите автомобилни концерни, логистика и транспорт. Силно се надявам да има по-голям интерес по отношение на химическата индустрия, защото в България има традиции в тази сфера. Здравеопазването като сегмент също е интересно за чуждестранни инвестиции, въпреки чувствителността по темата. Но така или иначе тези са основните сектори, в които наблюдаваме засилен интерес. Продължаваме да следваме Иновационната стратегия за интелигентна специализация – да преминем от сферата на плахите инвеститори към сферата на умерените инвеститори; да привличаме все повече инвестиции в секторите, които считаме, че могат да бъдат потенциал за развитие на иновациите – ИКТ, машиностроене, биотехнологии, технологии за здравето на човека и креативни и рекреативни индустрии.

    Какво се разбира под креативни индустрии?
    Най-често ги свързваме със сферата на изкуството,  филмовата индустрия, издателската дейност. Като цяло индустриите, свързани с творчество, които разкриват потенциал за иновации.

    Кои сектори и региони представляват интерес за инвеститорите? Вижте какво сподели Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ пред Economy.bg.

    Какви цели и инициативи предвижда Българската агенция за инвестиции през 2018?
    Към настоящия момент по-скоро сме се фокусирали да приключим годината и да имаме възможност да анализираме настоящите резултати. За да можем да дадем перспектива на следващата година – как искаме да се развием на база това, което имаме като инвеститорски интерес. Ако тази година сме постигнали определен напредък, ние ще се опитаме и през следващата година, ако не да удвояваме резултата, поне да гоним едни разумни резултати. Мисля, че перспективата за България през 2018 е доста добра. Ние ще бъдем председател на Съвета на Европейския съюз. Шест месеца ще бъдем във фокуса на световните и европейските медии, вероятно и на световния и европейския бизнес. Предстои ни през следващата година да бъдем домакини на срещата на върха по линия на инициативата на Китай „16+1“. Един сериозен инвестиционен план по отношение на Китай да се изгради Новият път на коприната, който съответно пък да даде възможност на европейски или китайски стоки по-бързо да достигат до съответните дестинации. Ако към настоящия момент говорим за 45-50 дни време за транспортиране на тези стоки, вероятно след изграждането на този транспортен коридор, ще са необходими само 15 дни. Нещо, което сравнително ще подобри търговския стокообмен и ще даде възможност за по-сериозни инвестиционни планове. В Будапеща бе лансирана идеята за създаване на инвестиционен фонд по тази линия, който да бъде в размер на приблизително 3 млрд. долара. Това е насока, в която вероятно ние ще работим. Подготвителната дейност по този фонд ще се осъществи междувременно, но финалните акорди се надяваме да бъдат дадени именно тук в София.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС