вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16986 прочитания

    Светлин Наков: София става столица на блокчейн образованието

    За бъдещето на технологията и плановете на СофтУни вижте какво сподели един от неговите съоснователи пред Economy.bg
    26 януари 2018, 16:20 a+ a- a

    „София става европейска столица на блокчейн образованието“, споделя ни Светлин Наков, съосновател на СофтУни, своята визия за бъдещето. Според него децентрализацията и блокчейн са следващият голям технологичен тренд, с потенциал да промени света. Малка инвестиция днес и много труд, могат да превърнат човек в милионер само след година, убеден е Наков. По думите му сферата се разраства изключително бурно, а България има шанс да се позиционира сред държавите с най-добри курсове и обучители. Какви са плановете на СофтУни в тази насока и как ще се развие блокчейн? Вижте какво сподели Светлин Наков пред екипа на Economy.bg:

    Новината, че стартирате стратегическо партньорство с Academy School of Blockchain предизвика доста интерес. Джейсън Кинг дори използва думата „придобили“. За какво всъщност сте постигнали споразумение към момента?
    В Маями постигнахме едно стратегическо партньорство на глобално ниво. СофтУни бе избран за технологичния доставчик на обучения в сферата на блокчейн технологиите. Това, което сме договорили е, че тукашният екип, тукашната инфраструктура, модел на образование, събран опит, системи за онлайн обучение и т.н. ще се разпространят по целия свят. Аз съм горд, че София става европейска столица на блокчейн образованието. Колкото и помпозно да звучи, нещо такова се случва.

    Вижте какво сподели Светлин Наков за партньорството с Academy School of Blockchain пред Economy.bg.

    Значи ли това, че те си купуват единствено ноу-хау от вас?
    Не сме договорили всички подробности. Идеята е, че американците са силни в това да имат визия, да имат финансиране, да имат контакти, но те нямат достатъчно опит в изпълнение на образователен процес особено в технологичната сфера. Сега е стартирана кампания за набиране на средства. Продава се ACAD тоукън. Минималната капитализация, при която проектът ще мине напред, е 15  млн. щ.д. Максималната капитализация е 50 млн. щ.д. Голямата стойност тук е, че се създават повече инженери, които да се занимават с тези развойни проекти в глобален мащаб. София и България не са толкова встрани от цялата тая индустрия. Аз знам за 6 български стартъпа, единият от тях има 1.3 млрд. щ.д. капитализация. Това е капитализация, не са истински пари, т.е. цената на тоукъните, които са издадени, умножено по броя им в обращение. Може за три дни да стане наполовина или да порасне два пъти. Такива неща се случват. Интересно е. Факт, има спекулации и затова обръщам внимание на технологията. Това е технология, която е достойна да промени света.

    Защо смятате, че блокчейн ще промени света?
    Това са тези технологии, които позволяват децентрализация на данни и изчислителни процеси по такъв начин, че да няма собственик върху това изчисление. „Фейсбук“ например събират пари от рекламодатели. Публикуват реклами по техни си принципи и начин на ценообразуване. Един ден това трябва да стане честно, т.е. нека си представим, че аз съм  потребител в свободния децентрализиран вариант на „Фейсбук“. Задавам си интересите, ползвам платформата и гледам реклами. Рекламодателят не просто не дава пари на посредника, ами ги дава на тези, които гледат реклами, т.е. аз, гледайки реклами за нещо, ще получа пари от рекламодателя директно. Това са новите проекти на децентрализация. Участвам в още един проект, който е резервации за хотели без комисиона. Идва човек, който има къща, казва „давам я под наем“. Идва човек, който иска да я наеме, и я взима. Цялата тая информация се слага на блокчейна, т.е. тя е публична, видима от всички, достъпна за всички и всяка една агенцийка, продавач на дребно или краен потребител може да бръкне и да си направи тази резервация през блокчейн мрежата. Но тя не е на никого. Ние я създаваме, пускаме я и оттам нататък тя оперира. Тя може да оперира дори нас да ни няма. Разбирате ли, това е нещо като интернет. На кого е интернет? Към такова нещо върви светът и затова е толкова значимо, че всъщност в България ще концентрираме огромно количество от тези обучения.

    Какво ще представляват обученията?
    В момента ги разработваме. На 29 януари стартира първият лагер, който е с продължителност от 6 седмици целодневно. Говорим за сериозно обучение - между 200 и 300 часа. След което човек би трябвало да може да почне работа. Първият е в София. Следващият е в Сингапур. Оттам нататък ще има различни локации по целия свят. Моята мечта е българи да ходят по тези локации и да обучават целия свят. Ние сме на доста добро ниво и аз вярвам в това. За Европа локацията е София, ще бъде тук, в СофтУни. Тоя курс няма да се предлага в Лондон, ще се предлага в София.

    Как ще се развият блокчейн технологиите? Вижте какво сподели Светлин Наков, съосновател на СофтУни пред Economy.bg

    Каква част от обучението ще се предлага онлайн и каква част ще бъдат присъствени курсове?
    В началото тръгваме на място, защото индустрията дава натиск тези софтуерни блокчейн инженери да бъдат произведени бързо. За да стане бързо, трябва форматът да е много интензивен. Избрали сме да бъде – 6 седмици, всеки ден. Ако го направим онлайн, това нещо ще се разточи. Планирали сме около лятото да пуснем онлайн вариант на всички тези обучения. Първоначално се започва с дивелопмънт курсове, т.е. за програмисти. След това ще се появят и бизнес курсовете – за хора, които взимат управленски решения; след това ще се появят и чисто опознавателни курсове за любители. Да разберат какво е това нещо. Ще се достъпват онлайн и присъствено.

    Колко души ще поеме първият курс?
    До момента имаме над 600 кандидати. Тази цифра надмина моите очаквания. Бяхме обявили първоначално, че 50 ще бъдат присъствено и 50 онлайн. Сега при такъв голям наплив вероятно ще напълним една цяла зала. Тъкмо се оглеждаме и кой ще помага като лекторски състав, защото с един лектор 200 души няма как да се обучат.

    Какво ще представлява приемният изпит?
    Приемният изпит за курса Blockchain Dev Camp ще бъде по програмиране. Искаме програмисти, които могат да кодят, които знаят какво са масиви, цикли и могат да работят с тях, с базови структури от данни, имат идея от интернет протоколи... За да могат да се фокусират върху научаването на новите неща.  Идеалният вариант е, ако дойдат разработчици с 10 години опит, защото те много бързо ще навлязат в материята.  Очаквам, ако са само дивелопъри, да си вдигнат стандарта на живот поне два пъти, защото търсенето е огромно и включително и ние можем да ги позиционираме. Така че перспективата е много голяма. Надявам се на част от хората да им хареса да говорят пред други, да предават знания, да станат трейнъри, да пътуват по света и просто да показват какво можем ние българите.

    Стартирането на партньорството с Academy School of Blockchain ще се отрази ли на програмата на обучение в СофтУни?
    Очаквам че блокчейнът ще се появи като още една специалност. До момента предимно обучаваме уеб дивелопъри. PHP, Java, C# и JavaScript  - това са ни четирите, да ги наречем специалности, и петата ще е блокчейнът. Сигурно ще заграби част от другите. Не може да не се случи, но нашата програма е на модули, така че не е голям проблем, когато един модул има по-малко хора, примерно има 20 пък другия има 200. Имаме зали, балансираме и се надявам пък покрай това нещо да привлечем повече нови хора. България е малка държава. Една от причините въобще да се оглеждаме навън към някакви партньорства и разрастване е, че те хората свършиха. Ние имаме някакви стотици хиляди хора, минали през нас на една 7-милионна България, в която икономически активното население е не знам, я има 3-4 млн., я няма.

    Т.е. за да се разгърнете в световен мащаб, ви трябва инвестиция?
    Вярвам, че в чужбина ще оперираме повече онлайн, защото е много по-лесно в България да направим наистина кадърно, хубава платформа с истински видеа, снимани в студио, с високо качество, с добри трейнъри и това нещо да го разпропстраняваме онлайн по целия свят. Вярвам, че ние имаме продукт, който е на световно ниво. Нашата програма е двугодишна. Не е чак толкова натоварена и хората някак си успяват. СофтУни расте, СофтУни става глобална компания, СофтУни ще излиза на всички пазари. Да, правим го в партньорство, да няма да е нашият бранд вероятно. За България СофтУни остава във вида, в който е. Ще се развиват всички проекти, съответно нашият екип ще расте, ще наемаме още хора, ще развиваме и ще създаваме тук в София, продукт на световно ниво, така че това е страхотна възможност за България и за българската ИТ и софтуерна индустрия.

    Как ще става плащането за тези курсове?
    Ще се ползва Academy тоукън. Типично за блокчейн стартъпите е, че те обикновено ползват някакъв тоукън, някои го наричат „криптовалута“. В нашата екосистема криптовалутата ще бъде ACAD тоукън, който е стандартен IRC20 тоукън в Етериум мрежата, както повечето такива проекти ползват. Срещу него ще може да се купува образование. Ще могат да се купуват услуги по назначане на завършили хора от успешно преминалите курсове. Този тоукън ще може да се ползва и като възнаграждение на по-добрите ученици. Това, което обяснявам, се нарича „тоукън механика“ или механизъм, по който се организират покупката, продажбата и използването на тоукъна, размяната му срещу някакви услуги или предмети.

    Вижте какво сподели Светлин Наков за плановете за развитие на СофтУни пред Economy.bg.

    Споменахте, че идеята е част от преминалите обучение при вас, да станат трейнъри в бъдеще. Хора с какъв профил биха били подходящи за тази роля?
    Във връзка с обученията, които планираме за блокчейн по целия свят, ние търсим да обучим програмисти, които са с  добър опит като софтуерни инженери, да ги обучим на блокчейн или пък, ако вече имат опит още по-добре. Ще правим лагери и в София, където ще е хъбът за цяла Европа, в Сингапур ще бъде за азиатския регион, в САЩ, в Австралия. Това ще се организира през партньори. Така че търсим накратко добри програмисти с интерес към тази блокчейн революция. Аз лично искам тези хора да са българи. Така че ще натискам към това да направим българската софтуерна индустрия много на почит в блокчейн обществото. Искам тук да се създадат голямо количество читави блокчейн инженери, които да задвижват проекти от цял свят, тук да се създадат трейнинг центрове, сертификация, ноу-хау, развитие на следващите нива на това образование. Това е едно много готино нещо и за пръв път ние имаме вече реалния шанс да го направим. Това са експоненциални технологии, дето слагаш 5 лева, работиш една година и тия 5 лева стават 5 млн. и се е случвало. В България един стартъп няма да го цитирам направи 1,3 млрд. капитализация за половин година. Точно с блокчейн проект в медицинската сфера. Това се случва по целия свят и ние ще даваме ресурса за това нещо. Затова съм много щастлив, че в София се случва всичко това.

    Какво е търсенето на специалисти в областта на блокчейн?
    В момента има огромен недостиг на разработчици за тази индустрия, защото тя буквално експлоадира експоненциално в растежа си. Моето очакване е нуждата от блокчейн специалисти да се увеличи между 10 и 100 пъти през идните години. Да сигурно ще има и сътресение, сигурно някой ще направи балон по борсите, защото това е другият аспект, по-черният, по-неприятният, по-хазартният на цялата тая индустрия. Но истината е, че децентрализацията, която позволява тази технология, е едно глобално течение. То по мое мнение ще изпревари по важност предните трендове, които бяха за облака, за интернет на нещата, за изкуствен интелект и вероятно ще се и комбинира с тях. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес