събота, 26 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4627 прочитания

  Финтек компанията Auka навлиза в банковия сектор в България

  Нова европейска регулация се очаква да преобрази напълно банковата индустрия в Европа и България
  12 февруари 2018, 10:39 a+ a- a

  Банкирането в Европа и България преминава през най-голямата си трансформация в модерната история. На 13 януари влезе в сила нова директива на ЕС за платежните услуги. Тази регулация се очаква да преобрази банковата индустрия и за банкери и за потребители.

  Според регулацията банките са задължени да отворят платежните си системи за други компании и да осигурят достъп до своя API, или приложнопрограмен интерфейс, на лицензирани трети страни. Това означава, че всяка лицензирана компания с платежни услуги може да ги предлага директно на клиентите на банките.

  Една от първите финтек компании, която адресира пазара в страната ни е Auka. Тя обяви, че вече предлага платформата си в България и е в преговори с банки в страната ни.

  Нови проучвания, проведени от Auka, показаха, че много банкери смятат, че техните организации ще преминат през разрушителна промяна като резултат от втората директива за платежните услуги в ЕС – PSD2. Според проучването сред висш мениджмънт от банковия сектор в България 26% от банковите специалисти в страната ни се притесняват, че големите технологични компании като Google, Facebook или Amazon ще играят роля в разрушаването на банкирането във вида му, в който го познаваме. Половината от тях смятат, че банкирането ще премине през фундаментална промяна през следващите пет години. Много вярват, че технологичните гиганти все повече ще приемат роля на банки.

  И докато 1/3 от банкерите в България все още проучват възможностите за въвеждане на PSD2, 13% от тях казват, че са решили да си партнират с финтек компании за нови решения. В същото време, повече от 40% изпитват загриженост за влиянието на PSD2 върху тяхната организация, а други 30% смятат, че организацията им ще премине през съществена промяна за да отговори на новите регулации. Две трети от банкерите планират промените да бъдат въведени през първата половина на 2018.

  Даниел Дьодерлайн, CEO и основател на Auka, отбелязва, че компаниите като Google, Apple, Facebook и Amazon, които вече имат милиарди потребители, познават силата на данните от тях: „Когато вече могат да предлагат гъвкави и иновативни платежни решения на клиентите си в Европа, като резултат от PSD2, тогава ще наблюдаваме истинската атака за банковите клиенти от страна на технологичните гиганти. Когато една компания има стотици хиляди или милиони клиенти, които използват платежните й решения, тя може лесно да генерира приходи чрез такси за трети страни, нови финансови услуги или чрез продажба на маркетинг информация на други компании. За да може традиционните банки да са конкурентни на новите играчи, те ще трябва да разрушат своите бизнес модели и да създават иновативни платежни решения, които са желани от потребителите. Банките все още имат голямо предимство пред Facebook – те знаят как да управляват плащанията и сигурността. Това, което им липсва в момента е разбиране за множеството възможности на хоризонта.“

  Auka е пример за разрушител в индустрията и в същото време партньор на банките. Компанията е основана от Даниел Дьодерлайн, предприемач и експерт в мобилните плащания и PSD2 и първият, който въвежда мобилните плащания в Норвегия. Auka е първата компания, която стартира мобилни плащания в Норвегия и първата FSA регулирана компания за финансови услуги, която оперира на 100% от облачната платформа на Google. Тя е и първата, която предложи на европейските банки съответстващи на регулациите решения за мобилни плащания чрез SaaS модел. Проектирайки своята платформа за плащания от гледна точка на банките, търговците и клиентите, норвежката компания се превърна в най-бързо растящия финтек в Европа през 2016, а през 2017 спечели наградата CFI Magazine Technology Awards за най-добра мобилна платежна платформа в Европа.

  Днес Auka предлага платформа за платежни решения на международни банки за мобилни плащания, услуги за търговци и други иновативни решения. С помощта на Google Cloud Platform, Auka изгради платформа за финансови услуги, които могат да обслужат непрекъснато увеличаващия се обем от мобилни транзакции

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги
  Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
  преди 16 часа
  Tesla съди администрацията на Тръмп
  Производителят иска да премахне забраната за внос на хардуер за автомобилите им
  преди 18 часа
  Борисов: Няма да се правят КПП-та, няма да се затварят градове
  Тенденцията в страната ни е за намаляване на новозаразените за разлика от Европа, където увеличението е 22% за последните 2 седмици
  преди 18 часа
  КНСБ поиска по 15% ДДС и данък върху доходите
  Синдикатите предлагат и въвеждане на еднократен данък богатство за 2020 г.
  преди 20 часа
  Близо 40% от мениджърите на места за настаняване планират увеличаване на персонала
  Близо 35% от управителите отчитат увеличение на приходите през август, показват данни на НСИ