събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5829 прочитания

    Финтех секторът у нас очаква PSD2 да стимулира навлизането на нови компании на пазара

    Директивата ще допринесе за предлагането на иновативни и по-изгодни услуги за потребителите
    28 февруари 2018, 09:27 a+ a- a

    Изминалата 2017 е била успешна за компаниите от FinTech сектора в България. Броят на трансакциите, осъществени през FinTech платформи, непрекъснато се увеличава, заедно с обема на инвестираните средства в платформите за peer-to-peer финансиране. Клиентската база на компаниите от сектора също нараства. Това стана ясно по време на II-рата годишна пресконференция на FinTech сектора в страната. В нея участие взеха четири компании от бранша – ePay, Paysera България, IUVO и Klear.

    Компаниите от FinTech сектора в България имат оптимистични очаквания за развитието на бранша през 2018. Положително влияние ще окаже и новата европейската директива PSD2, която ще стимулира навлизането на нови компании на пазара, а на потребителите ще бъдат предлагани иновативни и по-изгодни услуги.

    Трансакциите през системата за електронни плащания ePay.bg са се увеличили с 18% през 2017. Извършени са над 6,2 милиона онлайн плащания с общ оборот от над 320 млн. лв. Сред причините за отчетения ръст са новите проекти на компанията. EPAY-GO е платформа за събития и продажба на билети, а Speed.Bar е услуга за онлайн поръчка на храни и напитки. Платформата EPSA пък предоставя достъп на търговците до рекламната мрежа на Изипей. Изпълнителният директор на ePay.bg Георги Маринов обясни, че през 2018 ще пуснат на пазара PayFly – система, която ще предостави автоматизиран процес за искане на плащане и издаване на фактура към клиент, както и Pay5 – мобилно приложение за деца от 7 до 18 г., чрез което ще може да се плаща в търговските обекти директно с телефона.

    Компанията за платежни услуги Paysera България също счита изминалата 2017 за успешна. Над 120 хил. бр. са трансакциите за 2017 през платформата на Paysera, на стойност над 300 млн. лв. „Изчисленията показват, че сме спестили на българските клиенти над 1,2 млн. лв. от такси“, каза управителят на Paysera България, Мартин Богданов. Той допълни, че към февруари 2018 български потребители на платформата са над 7000 физически и над 1300 юридически лица. През 2017  Paysera е въвела редица нови услуги като MainIBAN - плащане директно към телефонен номер, iFrame модул за картови разплащания към е-търговци, откриване на сметка през смартфон и др. През 2018 компанията планира предоставяне на SEPA незабавни преводи и присъединяване към TARGET2. Това ще позволи получаване на преводи в EUR директно по IBAN сметка в Paysera от държави извън ЕС при минимални такси.

    FinTech компаниите в сферата на peer-to-peer финансирането също отчитат успешна 2017. Тези дружества предлагат на своите клиенти възможността да закупуват части от кредити и да генерират доходност.

    2017 е била успешна и за финансово-технологичния стартъп Klear. “Финансово-технологичният стартъп Klear е първата не-банкова институция, която предлага кредити с лихви средно по-ниски от тези на банките”, каза управителят на Klear Лоик Льо Пишу.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 24 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство