четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5811 прочитания

    Българска компания е най-бързо развиващият се интернет доставчик в Ню Делхи

    Индия е все по-привлекателен пазар за български инвестиции
    06 март 2018, 11:16 a+ a- a

    Българската компания „Ексайтъл” (Excitel Broadband) е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на компанията в Индия, съобщават от Министерство на икономиката. 

    „Ексайтъл” работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града). През 2016 г. тя е получила лиценз за директен доставчик на интернет в двата индийски града (Делхи и Хайдерабад). Само в тях, общият брой на интернет потребителите достига 190 000, а за компанията вече работят около 500 души в Индия, стана ясно още по време на срещата.

    „Поздравления за резултатите, които постигате. Надявам се вашият пример да е основа за задълбочаване на партньорството с Индия в сферата на информационните и комуникационните технологии, в това число и с разкриването на повече смесени компании“, посочи зам.-министър Манолев. Той се ангажира и че българската страна ще продължи да подкрепя родните компании, които оперират на индийския пазар и се запозна с проблемите и трудностите, които срещат на място. „В следващите дни ми предстои и среща на високо ниво в индийското Министерство на електрониката и информационните технологии и по време на нея ще акцентирам на резултатите на Вашата компания, като пример колко много можем да постигнем в тази сфера, ако обединим усилия“, подчерта Александър Манолев. 

    Примерът на „Ексайтъл” не е изолиран – редица други български компании също оперират успешно на индийския пазар. През юли 2016 г. българската компания “Грийнзоун България”, която е част от българския консорциум „АСПА Инженеринг”, бе сертифицирана заедно с техните индийски бизнес партньори по програмата „Make in India” за реализация на мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на виртуална канализационна мрежа в страната, включваща изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди био-тоалетни в Индия.

    През 2017 г. компанията „Грийнзоун България“ ЕООД стартира и друг мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на голям фотоволтаичен парк, с капацитет 500 MW, близо до гр. Патна в индийския щат Бихар. Към момента се планира българско участие за 5 млн. долара в проекта, а прогнозите са общата му стойност да достигне около 500 млн. евро.

    През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро, изграден от българо-индийския холдинг „Прайм Стар Петролиум енд Инфрастръкчър Лимитед“. Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия. 

    Българската компания „Хюве Фарма“ откри джоинт‐венчър завод в Индия за производство на ветеринарни фармацевтични продукти (край град Пуне).

    Също така български ИТ специалисти са разработили иновативни приложения за мобилна безопасност (iSOSu App и Imarecon), които могат да изпращат незабавни спешни SOS сигнали само с едно кликване и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време. Двете заявки успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия.

    Зам.-министър Манолев е на посещение в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В програмата му са включени срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия, с потенциални инвеститори и др. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 20 часа