сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12918 прочитания

  Astea Solutions организира конференция с фокус революциите в бранша

  Какви теми ще се дискутират по време на събитието, разказва неговият инициатор - Боян Шейтанов
  22 март 2018, 14:02 a+ a- a

  За трета поредна година софтуерната компания Astea Solutions организира конференция. Новото е, че тази година събитието ще бъде със свободен достъп след предварителна регистрация. То ще се проведе на 12 май 2018 година в Интер Експо Център. Какво да очакват участниците и как са подбрани темите и лекторите, попитахме Боян Шейтанов, Lead Systems Engineer в компанията и организатор на инициативата. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Господин Шейтанов, как се стигна до идеята за тази конференция и каква е целта на събитието?
  Идеята за Astea Conference се роди с класически Еврика момент, докато умувах как да мотивирам колегите си да споделят опита, който са придобили по проектите си. Бяхме открили, че правим едни и същи задачи в различни проекти, без да се допитваме взаимно за научените уроци и добрите практики. А когато говорим за софтуер, където темповете на развитие са изключително бързи, не можем да си позволим отново и отново да откриваме топлата вода. Затова подехме редица фирмени инициативи за споделяне на опит и знания - винаги съм смятал, че това е ключова част от професионалното развитие във всяка една сфера. Вътрешните презентации не се радваха на голям успех, затова един ден влязох в стаята на нашите оперативни директори и им предложих да си направим фирмена конференция. Месец по-късно alpha- версията на Astea Conference се проведе при изключителен интерес.

  За кого е подходяща конференцията?
  Astea Conference е подходяща за всички, занимаващи се с разработка на софтуер, които искат да чуят личния опит, натрупан от нашите лектори по време на техния професионален път. Избягваме специфични теми за конкретни технологии - вместо това сме насочени към общата публика, била тя от разработчици, дизайнери, QA специалисти, мениджъри и т.н.

  Как става участието в събитието?
  Събитието е с безплатна задължителна регистрация.

  Защо решихте събитието да бъде отворено за външна публика?
  След alpha- версията през 2016-а (достъпна само за служители на Astea Solutions) и затворената beta от 2017-а (с ограничен брой покани) отзивите бяха изцяло положителни. Видяхме, че има какво да предложим на конферентната сцена в София що се отнася до софтуерната разработка. Целта ни е да предизвикаме повече професионалисти да споделят опита си - тъй като това е едно от нещата, които движат индустрията напред. И така, през 2018-а с екипа на Astea Conference вече се готвим за „full production rollout“.

  Как подбирате темите, които да бъдат дискутирани по време на Astea Conference? Бихте ли споделили някои от избраните теми за тазгодишното издание?
  Основната тема на третото издание на Astea Conference е Revolutions - силно напомняне за това, че в софтуерната индустрия ежедневно сме свидетели на революции, които понякога остават незабелязани дълго време. Това например се случи с blockchain технологията - малцина обърнаха внимание на Bitcoin при създаването му през 2009-а, а сега целият свят е полудял по криптовалутите - една съвременна “златна треска”. На Astea Conference: Revolutions имаме лекция по темата, а сред другите интересни заглавия e “Бъдещето на езиците за програмиране” например.

  Как подбирате лекторите си?
  Използвахме възможно най-опростения процес: в продължение на два месеца всеки можеше да кандидатства за лектор на сайта на конференцията, а след това жури от организационния комитет оцени кандидатите по редица показатели. Наложи ни се да откажем някои лекции, които ни се струват интересни, за да намерим правилния баланс между технически и не-технически теми.

  Презентацията на кой лектор Вие лично очаквате с най-голямо нетърпение? Защо?
  Нямам търпение да чуя откриващата презентация на Мило Средков от Google UK - един от съоснователите на Astea Solutions и дългогодишен състезател по програмиране с изявен интерес към алгоритмите. Много хора са се вдъхновили за програмирането от него и съм сигурен, че ще има с какво да ни изненада в лекцията си.

  С какво най-вече това събитие ще бъде полезно за хората според Вас?
  Основната цел на Astea Conference е споделяне на опит и знания - лекторите ни ще дадат нови перспективи върху технологии от ежедневието, а това винаги е полезно. Като всяка конференция и тази ще позволи разширяването на професионалните контакти като подготвяме специални изненади за целта. Astea Conference е за всички, които искат не просто да работят в софтуерната индустрия, а да се развиват в нея.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 14 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 15 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании