петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4082 прочитания

  ЕС и Турция се обявиха за продължаване на диалога

  Споразумението за бежанците ще продължи и следващият транш за Турция ще бъде осигурен
  27 март 2018, 09:38 a+ a- a

  Очаквано лидерската среща във Варна между ЕС и Турция приключи без конкретни резултати. Участниците и от Брюксел и от Анкара обаче се обявиха за продължаване на диалога.

  Те се договориха съко споразумението за бежанците да бъде продължено и ЕС да изплати следващия транш от 1.2 млрд. евро от финансовия пакет за Турция.

  "След години размяна на реплики по медиите днес се върнахме на масата за преговори. На срещата ЕС-Турция проведохме една конструктивна дискусия. Благодарен съм на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган, че говорихме около това, което ни обединява, без да пропускаме нито една тема, която засяга България и Европа", подчерта премиерът Бойко Борисов след срещата във Варна.

  Той допъли, че е поставил всички теми по оста България – Турция: енергетика, тракийските българи, управление на водите, културни паметници и т.н. "Има и доста претенции от турска страна. За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, се договорихме тези въпроси да се изчистят в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща".

  "Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото", каза президентът Ердоган след срещата. Той обяви, че е обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Ердоган изтъкна, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма, като отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Държавният глава отбеляза, че очаква по-скоро да бъде либерализиран визовият режим за турските граждани за ЕС.

  "Турция е стратегически партньор. Трябва да се фокусиламе върху това, което ни обединява, а не върху различията, които ни разделят", подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността, миграцията и енергетиката".

  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази загрижеността на ЕС от състоянието на човешките права в Турция и действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Председателят беше и категоричен, че ЕС стои зад правото на Кипър да изследва териториалните води за природен газ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 14 часа
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната
  преди 14 часа
  Volkswagen съкращава 3 хил. служители в Словакия
  Компанията иска да оптимизира своите разходи
  преди 16 часа
  ЕП: Facebook или YouTube трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час
  Компаниите могат да бъдат санкционирани с до 4% от оборота при наличие на повтарящи се нарушения