петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5703 прочитания

    ЕС и Турция се обявиха за продължаване на диалога

    Споразумението за бежанците ще продължи и следващият транш за Турция ще бъде осигурен
    27 март 2018, 09:38 a+ a- a

    Очаквано лидерската среща във Варна между ЕС и Турция приключи без конкретни резултати. Участниците и от Брюксел и от Анкара обаче се обявиха за продължаване на диалога.

    Те се договориха съко споразумението за бежанците да бъде продължено и ЕС да изплати следващия транш от 1.2 млрд. евро от финансовия пакет за Турция.

    "След години размяна на реплики по медиите днес се върнахме на масата за преговори. На срещата ЕС-Турция проведохме една конструктивна дискусия. Благодарен съм на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган, че говорихме около това, което ни обединява, без да пропускаме нито една тема, която засяга България и Европа", подчерта премиерът Бойко Борисов след срещата във Варна.

    Той допъли, че е поставил всички теми по оста България – Турция: енергетика, тракийските българи, управление на водите, културни паметници и т.н. "Има и доста претенции от турска страна. За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, се договорихме тези въпроси да се изчистят в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща".

    "Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото", каза президентът Ердоган след срещата. Той обяви, че е обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Ердоган изтъкна, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма, като отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Държавният глава отбеляза, че очаква по-скоро да бъде либерализиран визовият режим за турските граждани за ЕС.

    "Турция е стратегически партньор. Трябва да се фокусиламе върху това, което ни обединява, а не върху различията, които ни разделят", подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността, миграцията и енергетиката".

    Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази загрижеността на ЕС от състоянието на човешките права в Турция и действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Председателят беше и категоричен, че ЕС стои зад правото на Кипър да изследва териториалните води за природен газ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 ден
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам