събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    38179 прочитания

    Компанията на този българин вече струва 5.6 млрд. долара

    75 пъти инвеститори са отказвали финансиране на стартъпа на Владимир Тенев
    15 май 2018, 10:43 a+ a- a

    Роденият в България Владимир Тенев е съосновател на компания, чиято пазарна оценка достигна внушителните 5.6 млрд. долара. Това стана, след като платформата за търговия на акции без комисионна Robinhood, приключи успешно последния си, четвърти по ред, рунд за набиране на финансиране. При него стартъпът е успял да привлече 350 млн. долара с водещ инвеститор фондът DST Global и Sequoia Capital, съобщава Business Insider.

    Така компанията на българина вече е втората най-скъпа частна финтех компания в САЩ след Stripe, пише Fortune. Самият Владимир Тенев заедно с другия съосновател - колегата му от университета "Станфорд" Байджу Бхат, вече са милиардери.

    Само преди година Robinhood имаше оценка от 1.3 млрд. долара и 2 млн. потребители, а сега приложението може да се похвали с 4 млн. потребители.

    „Това е единственото място, където човек може да търгува едновременно с криптовалути, акции и опции“, отбеляза Тенев, цитиран от TechCrunch.

    От скоро компанията предлага и транзакции в криптовалути. Това е едно от причините за резкия скок в оценката на платформата.

    Business Insider отбелязва, че за 5 години компанията на Тенев е получила 75 отказа от инвеститори за финансиране.

    През 2016 Тенев попадна в топ 30 на най-обещаващите финансисти на американското списание Forbes. 29-годишният българин е израснал в САЩ. Родителите му работят в Световната банка.

    През 2011 той напуска Калифорнийския университет, където прави докторантура по математика, и заедно с неговия колега създават приложението Robinhood.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години