понеделник, 17 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3784 прочитания

  Може ли изкуственият интелект да има съзнание?

  Учени разкриват, дали машините могат да вземат решения като хората
  30 май 2018, 13:59 a+ a- a

  Философи описват съзнанието като уникално възприятие за собствената личност, съчетано с познание за случващото се наоколо. Невронните мрежи и машинното обучение позволяват на компютри да се учат от проблеми и да намират решение за тях. Въпреки това всички параметри все още биват зададени от програмист, а тренировъчните файлове са внимателно подбрани.

  Съзнателен изкуствен интелект ще може да взема тези решения сам и да се учи автономно от заобикалящата среда, вземайки собствени решения, разкрива пред Live Science професор Едит Елкинд от университета в Оксфорд, Великобритания.

  „Машините ще имат съзнание, когато сами започнат да дефинират целите си и да ги изпълняват, вместо да правят това, което са били предварително програмирани да извършват. Това е различно от автономност. Дори напълно безпилотен автомобил ще отиде от точка „А“ до точка „Б“ според зададените критерии“, допълва още Елкинд.

  Проучване, публикувано в научното списание Science през октомври 2017, разкрива, че учените все още не са способни да дефинират съзнанието при хората. Това прави трудно, дори невъзможно да програмират машина със съзнание.

  До момента учените са назовали три вида човешко съзнание в зависимост от процесите, протичащи в мозъка. Първият е наречен „C0“. Той представлява калкулации, които се случват без индивида да осъзнава. В момента повечето системи с изкуствен интелект за разпознаване на лица имат подобни алгоритми, показва проучването.

  Вторият вид е „C1“. Той включва глобално познание за наличието на информация. Това означава активното преглеждане на големи количества информация с цел вземането на информирано и съзнателно решение в определена ситуация.

  Съзнанието за собственото съществуване се разглежда в третия вид „C2“. При него индивидите осъзнават и поправят грешките си и изследват непознатото.

  „Веднъж щом успеем да дефинираме с компютърни термини разликите между съзнателното и несъзнателното мислене при хората ще можем да кодираме съзнание в изкуствения интелект“, споделя съавтора на проучването от 2017 Хакван Лау от UCLA.

  „До някаква степен машините са способни да осъзнават грешките си и да ги поправят, но не очаквайте скоро да видим компютърно съзнание от вид „C2““, допълва Елкинд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕС с нова операция за следене на оръжейното ембарго в Либия
  Новата мисия ще замени действащата в момента „София“ и ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства
  преди 7 часа
  преди 7 часа
  НСИ: Доходите на домакинствата у нас растат по-бързо от разходите
  Доходът от работна заплата нараства от с 16%, сочат данните на националната статистика
  преди 11 часа
  Великобритания няма да допуска нискоквалифицирани работници от чужбина
  Всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство, обяви британският вътрешен министър Прити Пател