неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  947 прочитания

  Eвродепутатите се заемат с двойните стандарти

  Те призовават продукти с една и съща марка и опаковка да имат еднакво съдържание в целия ЕС
  07 септември 2018, 16:26 a+ a- a

  Продукти с една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание в целия ЕС, за да не подвеждат потребителите – за това ще призоват депутатите в четвъртък.

  Тестове и проучвания, извършени в няколко държави членки, предимно от Централна и Източна Европа, доказват, че съществуват различия в състава на продукти, рекламирани и разпространявани с една и съща марка, с привидно идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите.

  Тези различия са открити не само в състава на хранителни продукти, но често и в нехранителни продукти, като препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

  Ако дадена фирма разпространява даден продукт в различни държави на ЕС, но съставът се различава между държавите, то продуктът не трябва да има същата опаковка и да бъде рекламиран по идентичен начин, отбелязва докладът. Ако производителят иска да адаптира даден продукт, потребителите имат право да бъдат информирани относно промените в съставките, така че да им се позволи да вземат информирано решение за покупката.

  Евродепутатите препоръчват редица от мерки, които да бъдат приложени на ниво на ЕС и на национално ниво за справяне с проблема, включващи трансгранично сътрудничество и обмен на информация, извършване на сравнителни тестове, засилено прилагане и актуализиране на Директивата за нелоялни търговски практики (ДНТП), предложен от Комисията през април 2018 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват