петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2838 прочитания

    Започна обществено обсъждане на Закон за търговската тайна

    Вижте как се предлага да бъде първично уредена материята
    12 септември 2018, 11:03 a+ a- a

    Проект на Закон за търговската тайна бе поместен на сайта за обществени консултации. Бъдещият нормативен акт има цел да постигне съответствие на националното законодателство с Директива (ЕС) 2016/943 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на неразкрити ноу-хау и търговска информация (търговски тайни).

    Според стратегията на ЕК за осигуряване на правилно функциониращ вътрешен пазар всеки патент и всеки дизайн или търговска марка започват като тайна. До получаването на дадено право върху интелектуална собственост, дружествата са уязвими, като изложени на риск от кражба на ценна научно-изследователска информация и знания.

    Търговската тайна не е ново понятие за българското законодателство, като то съдържа поредица норми за различни аспекти на нейната защита, се посочва в мотивите към проектозакона. Разпоредби, касаещи защитата на търговската тайна се съдържат в текстовете на Търговския закон (чл. 52 на ТЗ), Закона за защита на конкуренцията (чл. 37 и §1, т. 9 ДР на ЗЗК), Законът за стоковите борси и тържищата (чл. 44 от ЗСБТ), Законът за достъп до обществена информация (чл. 17 от ЗДОИ). По действащото към момента законодателство в тази област обаче, търговската тайна не се счита за интелектуална собственост и не е защитена като такава, подчертават вносителите. Също така не съществуват специални правила за присъждане на обезщетения за нарушения на търговски тайни. Възможните варианти се основават на общите разпоредби, свързани с обезщетенията за вреди, предвидени в Закона за задълженията и договорите и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. 

    В съответствие с Директива (ЕС) 2016/943 в законопроекта са предвидени следните основни моменти: определения за ключови понятия - търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и стоки - предмет на нарушение; предвидени са изключения в обхвата на законопроекта; посочени са критериите, относими към преценката за правомерност или неправомерност на придобиването, използването и разкриването на търговски тайни, подробно регламентирани са производството и мерките за защита на търговската тайна по съдебен ред.

    В съответствие със заложеното в Директива (ЕС) 2016/943, в чл. 12 от проекта е регламентиран давностният срок за предявяване на искове, като е предвидено, че това следва да се случи в 3-годишен срок от откриване на нарушителя, но не по-късно от 5 години от извършване на нарушението – по отношение на лицето, което контролира търговската тайна. По отношение на ответника и всяко трето засегнато лице е предвидено, че правото на иск се погасява с изтичане на 1-годишен срок от влизане в сила на съдебния акт, от който лицето черпи правен интерес. Спирането и прекъсването на давностните срокове става по реда на Закона за задълженията и договорите.

    В глава III, Раздел III от проекта на Закон за защита на търговската тайна се съдържат правила относно определянето и присъждането на обезщетение за вреди. В чл. 19 от законопроекта е предвидено, че на обезщетяване подлежат всички претърпени вреди и пропуснати ползи, които са пряка и непосредствена последица от неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговска тайна, в случай че нарушителят е знаел или е бил длъжен или е могъл да знае, че участва в неправомерно придобиване, използване или разкриване на търговска тайна. Отговорността на служителите и работниците за обезщетяване на вреди, настъпили вследствие на неправомерно придобиване, използване или разкриване на търговска тайна, е изключена в случаите на неумишлени действия от тяхна страна.

    Член 20 от законопроекта изброява обстоятелствата, които подлежат на преценка при определяне размера на дължимото обезщетение, а именно - обстоятелства, свързани с неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговска тайна, включително отрицателните икономически последици, включително пропуснатите ползи, които са настъпили за притежателя на търговска тайна, получените от нарушителя приходи в резултат от неправомерното придобиване, използване или разкриване на търговската тайна, както и неимуществените вреди, претърпени от притежателя на търговска тайна.

    Пълния текст на проектозакона може да изтеглите тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство