събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2054 прочитания

  Петима от дуалните ученици на Kaufland започнаха работа в компанията

  След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне
  12 ноември 2018, 10:21 a+ a- a

  Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland България. Трима от тях ще прилагат наученото в хипермаркета на компанията в столичния квартал „Младост“, а двама - в „Банишора“. Учениците са от първата паралелка на Kaufland по дуално обучение в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ). След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне.

  Дуалната система е професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в търговско дружество. Системата е нова за България и дава шанс на учениците паралелно да изучават на теория желаната професия и да прилагат наученото в реална работна среда в избраната от тях фирма-партньор на програмата.

  "Дуалната програма на обучение е една от първите стъпки за изграждане на моста между образованието и бизнеса, която ни помага да развием кадрите на бъдещето", коментира Виктор Фачев, HR директор в Kaufland България.

  За работа в Kaufland България в момента се подготвят общо 48 младежи, които се обучават в дуална форма на обучение. От НФСГ 35 ученика от четири випуска, а от Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) в Перник – 13 деца от три випуска. Учениците в ПГИ все още са в 8-и, 9-и и 10-и клас и се обучават.

  Основно предимство за дуалните ученици е, че по време на обучението си придобиват практически опит. В резултат те излизат подготвени на пазара на труда. Това позволява да започнат по-добра работа срещу по-високо заплащане. Освен ценен практически опит, гимназистите в 11-и и 12-и клас получават възнаграждение на базата на трудов договор, а работата им се зачита за трудов стаж.

  Всеки четвъртък и петък първите единайсетокласници по дуалната програма на Kaufland ще работят на 7-часов работен ден в магазините, в които са разпределени. Там те имат наставници, от които получват напътствия в работата си. В края на обучението си през 2020 г. младежите ще получат Свидетелство за професионална квалификация – трета степен, и Диплома за завършено средно образование.  Онези от тях, които покажат умения, мотивация и отговорност, ще имат възможност да продължат работа в Kaufland България.

  Дуалното обучение е доказана през годините успешна практика в Австрия, Германия и Швейцария. Проектът на Министерството на образованието и науката за дуално обучение в България, който стартира през 2015 г., се осъществява с посредничеството на Стопанската камара на Австрия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 12 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 13 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи